8.3.2015

Lukijan Tukholma
Tukholma on melko helppo matkakohde monelle suomalaiselle. Itse pidän ruotsinlaivojen ysärifiiliksestä ja siitä vähän epätoivoisesta pyrkimyksestä glamouriin. Niissä on jotain perustavanlaatuisen nostalgista ja laivalle tultaessa on helppo ajautua siihen tuttuun ja leppoisaan tapaan matkustaa.

Olimme tällä kertaa 11-vuotiaan poikani kanssa reissussa ja kohteena olivat erityisesti Tukholman erilaiset kirjakaupat. Shamppanja-aamiaiset ja buffetin herkut olivat toinen matkan tarkoitus ja aamuiset luku- ja herkutteluhetket olivat matkan aivan parasta antia.

Tukholma tarjoaa lukijoille paljon. Rajoitteena luonnollisesti on kieli enkä itsekään tuntisi mukavaksi lukea kokonaista kirjaa ruotsiksi. Ruotsinkielisten kirjojen lisäksi Tuhkholmasta löytyy kuitenkin laajoja valikoimia englanninkielistä kirjallisuutta ja tämä olikin metsästyksemme kohteena.
Aloitimme lukijan kierroksen Tukholman vanhasta kaupungista. Jos haluaa istahtaa alas kirjan kanssa, niin tähän löytyy vanhassa kaupungissa tilaisuus lähes joka korttelista. Historiallinen ympäristö, vahva ja hyvä ruotsalainen kahvi sekä kirjat ovat melkoisen hyvä yhdistelmä mielestäni. Kannattaa myös poiketa siltä perinteiseltä ostoskadulta tutkailemaan muuta vanhaa kaupunkia. Joskus teemme Tukholmaan museokierroksia ja vanhan kaupungin kupeessa sijaitseva keskiaikamuseo on osoittautunut etenkin lasten kanssa melko kiinnostavaksi paikaksi. Tosin pienimmän kanssa jouduimme kerran kääntymään puolessavälissä takaisin kun alkoi pelottaa hieman.


  
Ensimmäisenä etappina oli Science Fiction Bokhandeln. Tämä on sekä minun että poikani perinteisesti tärkeimpiä kohteita Tukholman reissuilla. SF Bokhandelnista onkin tullut ostettua moni härpäke, lelu ja sarjakuva, mutta liikkeen kirjavalikoima, etenkin scifin ja fantasian suhteen, on myös erinomainen. Suomesta vastaavaa valikoimaa on erittäin hankala löytää.

Yhtälailla perinteisesti, meni tälläkin reissulla kauppaan melkoisesti aikaa kun tutkimme sen joka sopen ja selailimme uusia sarjakuvia. Mukaan kaupasta tarttui Stephen Kingin aivan uusi kirja, Revival, joka oli reippaassa alennuksessa kansilehden pienen repeymän ansiosta sekä Chuck Palahniukin kirja Doomed, joka onkin ainut Palahniuk, joka minulla oli vielä lukematta. Keräilylelut jäivät tällä kertaa hyllyyn, mutta niistäkin tarjontaa olisi ollut. Erityisesti Harry Potter ja Star Wars-tavaraa olisi löytynyt melkoisesti. Onneksi kaupassa sattui juuri olemaan kirjoista alennusmyynti, joten ne saivat nyt kaiken huomion.


Seuraava kohteemme oli vanhan kaupungin Comics Heaven. Tämä on toinen sarjakuviin ja yleiseen nörtteilyyn keskittynyt liike aivan lähellä SF Bokhandelnia. Liike on jaettu puoliksi ruotsinkielisiin ja puoliksi englanninkielisiin sarjakuviin. Kun SF Bokhandeln on keskittynyt enemmän albumeihin ja uusiin keräilyesineisiin, niin Comics Heavenista löytyy enemmän sarjakuvalehtiä sekä myös hieman vanhempia keräilyleluja. Jos siis etsit esimerkiksi Movie Maniacs- tai muita McFarlane-figuureja, niin tämä on sinulle oikea paikka. Ainakin itselleni ihan perinteiset Marvel-figuurit ja sarjikset vetoavat enemmän kuin kaikenlaiset Minecraftit ja muut nykynuorison hömpötykset, jotka ovat alkaneet valtaamaan alaa meidän nörttien kaupoista. Mukaan täältä tarttui Deadpool-sarjis, joka oli nuorimmaiselle ei-ikäsopiva Tukholman tuliainen. Henkilökunta on mukavaa ja jäinkin taas joksikin aikaa suustani kiinni Comics Heaveniin.

 

 Sarjisaiheiset vaatteet olivat myös Comics Heavenissa hyvin edustettuina ja Mangan ystäville olisi näyttänyt olevan melko hyvä valikoima (tämä oli kuitenkin selkeästi parempi SF Bokhandelnissa). Tärkeintä tässä kaupassa on kuitenkin sen tunnelma. Sisään astuessa tuntee tulleensa paikkaan joka on rakennettu aidolla asiantuntemuksella ja rakkaudella sarjakuviin ja niiden maailmaan. Autenttisuus on jotain mitä etenkin keräilijät arvostavat, joten Tukholmassa vierailevien sarjisharrastajien kannattaa todella piipahtaa täällä.

The English Bookshop sijaitsee myös vanhassa kaupungissa ja aivan lähellä Comics Heavenia. Nimensä mukaisesti liike on erikoistunut englanninkieliseen kirjallisuuteen ja täältä löydät useat uusimmat julkaisut etenkin fiktion maailmasta. Suosituimpien uutuuksien lisäksi täältä on mahdollista löytää pieniä helmiä kirjahyllyyn. Löysin hyllyistä usean klassikon, joita en ollut tottunut kirjakauppojen hyllyillä näkemään sekä paljon aivan uutta kirjallisuutta, joka vaikutti hieman tuntemattomalta, mutta äärimmäisen mielenkiintoiselta.


Mutta jos hyllyn kirjat vaikuttavatkin ehkä tuntemattomilta, niin huomasin, että liikkeen henkilökunta osaa erinomaisesti johdattaa juuri oikeiden teosten suuntaan. Salakuuntelin sivukorvalla miten myyjä opasti asiakasta löytämään kirjan kysellen juuri oikeita kysymyksiä ja löytäen tälle viimein kirjain, jota kuvaili niin lennokkaasti, että lähes ostin sen itsekin mukaani. Tällä kertaa kuitenkin mukaani tarttui taas alennushyllystä kirja. Khaled Hosseinin And The Mountains Echoed.
Erityismaininta pitää The English Bookshopille antaa erityishyllyistä, joita oliva muun muassa skandinaavisen käännöskirjallisuuden hylly, LGBT-hylly ja Beat Generation-hylly. Myös pieneen liiketilaan mahdutetut pari nojatuolia tekivät liikkeestä erityisen kutsuvan paikan. Mielestäni täydellistä kirjakauppaa ei voikaan tehdä ilman mukavia tuoleja tai sohvia.

Nobelmuseo on melko ilmiselvä valinta lukijalle Tukholman reissulla. Kirjallisuuden Nobel on lukijoiden maailmassa kuin Oscarit leffafriikkien maailmassa. Vanhassa Kaupungissa sijatsevaa Nobelmuseota emme siis halunneet kokonaa ohittaa kirja-aiheisella reissullamme. Toisaalta jalat olivat jo kipeät ja vielä oli paljon kierrettävää. Päätimme siis rajoittaa käyntimme pelkkään museon kirjakauppaan.

Huomasin kuitenkin, että kauppa näytti olevan osa näyttelytilaa ja en haluaisi maksaa pääsymaksua silkasta shoppailusta. Nyt siis seuraa blogin osuus, jossa opastetaan miten vältetään pääsymaksut:
marssin kiireisen ja määrätietoisen oloisena infotiskille ja kysyin, "this is the way to the bookstore, right?". Juju on vaikuttaa siltä, että itse tietää parhaiten mitä tapahtuu ja kysyä kysymyksiä joihin vastaus on aina "kyllä". Niinpä marssimme infopisteen sedän ohi suoraan myymälään. Oletan, että ei siitä matkasta olisi tarvinnut muutenkaan maksaa, mutta mestaririkollisen olo petoksen jälkeen on toki joka tapauksessa korvaamatonta.


 Itse myymälä oli pieni pettymys. Odotin jotain paljon isompaa ja esitteessä luvattu kokoelma ei vaikuttanut aivan kuvailujen kaltaiselta. Odotin löytäväni laajan kirjaston Nobel-palkittujen kirjailijoiden tuotoksia, mutta valikoima tuntui olevan kohdennettu melko yksittäisiin esimerkkeihin sieltä täältä. Pienen myymälän tilaa oli käytetty sen sijaan erilaiseen turistitilpehööriin ja täältä ei mitään tarttunutkaan ostosten suhteen mukaan.


Vanhan kaupungin jälkeen siirryimme trendikkääseen Södermalmin kaupunginosaan. Jätimme suosiolla keskustan alueen väliin, sillä se on jo moneen kertaan kierretty ja tosiaan halusin säästellä niitä vanhoja jalkojani, jotka olivat jo melko runneltuja tässä vaiheessa. Keskustassa vieraillessa kannattaa kuitenkin vierailla esimerkiksi Hedengrens Bokhandelissa, isossa NK Bokhandelissa, antikvariaatti Rönnellsissä sekä kuninkaallisessa kirjastossa. NK:sta muuten löytää myös Moleskinen vihkoja sekä muun muassa Mont Blancin ja Parkerin täytekyniä laajoja valikoimia. Nämä saattavat myös lukevaa kansaa kiinnostaa.


Södermalm on taas täynnä pieniä putiikkeja ja vintagekauppoja sekä kirppiksiä, joista on mahdollista tehdä todellisia kirjalöytöjä jos vain jaksaa etsiä. Myös kahviloiden ja ravintoiden suhteen Södermalmilla on paljon tarjottavaa. Ne kutsuvat syömään, juomaan ja lukemaan. Tällä kertaa kävimme sellaisessa pienessä perheyrityksessä kuitenkin syömässä kuin McDonalds.


 Paikka, jota melkein en haluaisi kaikille paljastaa on kaupunginmuseon takana sijaitseva Emmaus. Se on second hand-kauppa, josta löytyy vanhoja vaatteita, leluja ja tietysti niitä kirjoja. Etenkin englanninkielisten kirjojen valikoima on yllättävän laaja ja olen usein löytänyt täältä laadukasta luettavaa.

Nimenomaan itseäni kiinnostavia, joskus hankalasti löydettäviä kirjalijoita olen löytänyt edullisesti juuri Emmauksesta. Valikoimassa on niin fiktiota kuin faktaakin ja musadiggareita saattaa kiinnostaa myös kirjojen yhteydestä löytyvä vinyylilevyjen osasto.
Götgatania alaspäin lähtiessä tulee vastaan Pocket Shop. Tämä on pieni ja ulkonäöltään erittäin luoksensakutsuva kauppa. Valikoimaan kuuluu melko hyvin englanninkielistä kirjallisuutta, mutta se on keskittynyt lähinnä uutuuksiin ja niihin muutamiin kirjakauppojen standardiklassikoihin. Jos etsit nopeasti hyvää luettavaa vaikka paluumatkalle Suomeen, niin tämä on ihan hyvä paikka käväistä. Itse en nyt löytänyt mitään mukaani, mutta jo pelkän kaupan Pottermaisen tunnelman takia olen iloinen, että tämäkin paikka tuli katsastettua.Viimeinen kirjakauppamme sijaitsi myös hieman Götgatania alaspäin. Söderbokhandeln on se kirjakauppa, johon suosittelen jokaisen kirjanystävän löytävän tiensä. Kyseessä on kauppa, joka ei ulkoapäin näytä kummoiseltakaan. Se näyttää pieneltä ja vähän nuhjuiselta kirjakaupalta suoraan 80-luvulta, mutta kun ovesta astuu sisään tuntee todella astuneensa toiseen maailmaan. Tämä on se kauppa josta pienenä kuvitteli löytävänsä sen yhden kirjan, joka sisältäisi todellisia ja salaisia taikaloitsuja. Täältä voisi kuvitella löytävänsä seuraavan lempikirjansa tai kauan metsästämän klassikon.
Pitkä, syvälle rakennuksen sisään jatkuva liike on täynnä kattoon asti ylettyviä kirjahyllyjä, tummaa puuta ja vanhojen kirjojen tuoksua. Liikkeen perällä on maailman tunnelmallisin pieni lukunurkka, joka koostuu sohvaryhmästä ja kasoista luetun näköisiä kirjoja. Valikoima tuntui täydelliseltä. Suurin osa kirjoista tuntui olevan englanniksi ja niiden nimet tuntuivat pääsääntöisesti melko tuntemattomilta. Mutta vaikka en tunnistanut suurintakaan osaa kirjoista, niin tiesin heti haluavani niistä suurimman osan. Pelkästään lukulistan laatimisen kannalta tämä kauppa on siis ehdoton. Kuvittele Suomalaisen Kirjakaupan laajuinen valikoima, mutta oikeasti hyvillä kirjoilla.
Kotiin palatessa Kirjasaalis näytti loppupeleissä tältä:
Mutta Helsingistä Porvooseen matkatessa tuli tietysti piipahtaa vielä hieman ostoksilla, joten Tukholman saaliin lisäksi kotihyllyyn pitää tehdä tehdä tilaa myös näille:

Ei siis lainkaan hassumpi reissu.

1 kommentti:

  1. Olipas ihana Tukholma-postaus! Muutama tuttu paikka, joissa itsekin viime kesänä piipahdin ja kylläpä olisi aika tehdä jo uusi reissu :)

    VastaaPoista