8.2.2015

Tänään vietetään Lukurauhan Päivää
Ja sinä hengailet netissä.

Luetko usein kirjoja? Ok, hyvä. Tänään voit pyhittää ylimääräistä aikaa sille. Jos taas et yleensä lue kirjoja, niin ota silti vähän aikaa, nappaa lähin (edes etäisesti kiinnostavan näköinen) opus ja ryhdy selailemaan sitä. Et ainakaan häviä paljoa suhteessa voittomahdollisuuksiin. Kertoimet ovat puolellasi.

Jos kämppä on likainen ja pitäisi siivota, niin ole hyvä, saat nyt luvan siirtää siivousta huomiseen. Tulisiko telkkarista jotain hyvää? Läpsäise itseäsi (lujaa) naamaan ja sammuta se. Häiritsevätkö lapset ympärilläsi? Heitä ne pihalle. Pieni pakkanen ja nälkä kasvattavat luonnetta (vaihtoehtoisesti voit tietysti lukea lapsillesi). Pitääkö sinun mennä töihin sunnuntainakin? No ok, mene töihin, ei tämä niin kuoleman vakavaa ole. Lue jokin toinen päivä.

Itse aion laittaa tänään e-kirjat ja äänikirjat jäähylle ja lukea perinteistä kirjaa omassa nojatuolissa niin kauan kunnes pää muuttuu tunnottomaksi. Lukurauhan päivä tarjoaa loistavan tekosyyn heittää velvollisuudet nurkkaan viihteen nimissä ja ottaa aikaa ihan vain itselleen. Kuppi kahvia tai ehkä lasi viiniä (tai pari) soveltuu mahtavasti kirjan ja nojatuolin kyytipojaksi. Itselleni myös tietynlainen musiikki sopii tietynlaisten kirjojen rinnalle. Jo nuoruudesta esimerkiksi Nirvanan albumi "Bleach" on erottamattomasti kuulunut Stephen Kingin kirjojen seuralaiseksi.

Mutta sinulla on varmasti omat tavat nauttia kirjasta. Itse lukeminen kuitenkin on usein vasta puolet prosessista. Aika, paikka, virvokkeet, musiikki, seura ja vuodenaika määräävät paljon millainen lukukokemuksesta tulee. Näin talvella esimerkiksi Vanhan Porvoon kahvilat houkuttelevat lukemaan sekä tuo oma kodin lukunurkka. Kesällä taas olen oppinut pitämään lukemisesta mitä erilaisimmissa paikoissa.

Näin keskelle talvea voisinkin jättää tähän muutaman kuvan viime kesältä. Ne ovat pieniä lukuhetkiä ympäri aurinkoista Porvoota. Hyvää Lukurauhan Päivää!Lukurauhan Laki:

1§ Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja.
2§ Yhdessä lukeminen on sallittu.
3§ Yksin lukeminen on sallittu.
4§ Toisille lukeminen on sallittu.
5§ Toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty.
6§ Oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla on ankarasti kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti