5.2.2015

Runebergeillä kylässä


Porvoolaisena Runebergin koti on jo lapsuudesta tuttu ja moneen kertaan koluttu paikka. Oppaiden tarinat jaksavat kuitenkin edelleen kiinnostaa ja joka käyntikerralla kodista tuntuu löytyvän jotain uutta.
Kiersimme poikani kanssa tällä kertaa huoneita sekalaisessa järjestyksessä kuin olisimme vain olleet Runebergeillä kylässä. Mietimme millaista heillä oli asua 1800-luvun Porvoossa ja ihastelimme hienoja tauluja ja tietysti niitä aseita ja ketunnahkoja, jotka jo omassa lapsuudessa olivat talon kohokohta.

Välillä jäimme kuuntelemaan oppaiden tarinoita kun he kertoivat historiasta eri turistiryhmille, joita näin Runebergin päivänä oli talossa sankoin joukoin. Kiinalaista virkamiestä kuvaavan maalauksen tarina oli erityisen mielenkiintoinen. Tämä onneton byrokraatti sattui allekirjoittamaan sopimuksen joka johti Hong Kong luovutukseen. Virkamies teloitettiin ja kaikki tätä esittävät kuvat käskettiin tuhottavaksi. Voi siis olla, että Runebergin kodista löytyvä kuva on todella ainoa laatuaan tästä henkilöstä.Runeberg Palkinto jaettiin tänä vuonna Joni Skiftesvikille tämän teoksesta "Valkoinen Toyota Vei Vaimoni". Ehdokkaat ja voittajakirja olivat myös Runebergin kotona näyttävästi esillä. Hauskana yksityiskohtana yhdelle pöydälle oli myös asetettu kotimaisista kirjailijoista pilapiirroksia joista kävijät voivat arvuutella keitä nämä ovat. Lapsille oli omia pelipöytiä ja muutenkin Runebergin koti on tuntunut muuttaneen muotoaan yhä kävijäystävällisempään suuntaan. Heti vierestä löytyvä kahvila Fredrikan Lähde kannattaa myös katsastaa.

Päivä päätettiin luonnollisesti Runebergin torttuun ja kahviin. Aina muistan, että tämä on jotenkin tylsä ja kuiva leivos ja joka vuosi yllätyn kun se onkin herkkua (tämä kyseinen torttu oli hitusen turhan kuiva).

Runebergin tuotanto tuli minulle jo lapsuudessa tutuksi "Vänrikin" kautta. Tätä luin todella usein mummolassa vieraillessani ja olin iloisesti yllättynyt kun tuo nuorimmaisemme innostui Runebergistä jo noin kuuden ikävuoden kieppeillä. Useasti olemme tämän kanssa Vierailleet Runebergin haudalla Porvoon hautausmaalla. Samalla myös vierailemme joskus tämän taloudenhoitajan haudalla, joka haudattiin Runebergin taakse, jotta tämä kuulisi isäntänsä toiveet paremmin. Runeberg on mahtava runoilija, mutta etenkin meille porvoolaisille myös hyvin elävä linkki historiaan (ja ehkä niille turkulaisillekin vähän).

1 kommentti:

  1. Varmasti kaikin puolin hieno retki. Tuo pätkä taloudenhoitajan haudasta on varsin hauska, en tiennyt siitä aiemmin.

    VastaaPoista