3.2.2015

Harper Lee julkaisee "Kuin Surmaisi Satakielelle" jatko-osan


Uutinen yllätti varmasti monet. Harper Lee ei kirjailijan uransa aikana julkaissut kuin yhden romaanin, joka jäikin ikuisesti klassikoiden joukkoon. Harvoin sieltä klassikoiden maailmasta yli 50 vuoden takaa nousee tällaista muistutusta olemassaolosta. Kun Salinger lopetti kirjoittamisen nosti maailma tämän tavallaan samalle jalustalle jo kuolleiden kollegoidensa rinnalle ja ainakin minusta tuntuu, että Harper Lee ehdittiin jo asettamaan samanlaiseen asemaan.

Yllättävää oli myös, että heinäkuun puolessavälissä julkaistava uusi kirja on kirjoitettu jo silloin yli 50 vuotta sitten. Lee oli kirjoittanut tällöin kirjan nimeltä "Go Set a Watchman". Siinä aikuinen Scout muistelee lapsuuttaan Alabamassa ja näistä muisteluosista ehdottiin Leelle laadittavaksi kokonainen kirja, josta sitten tulikin monen rakastama "To Kill a Mockingbird". Go Set a Watchman julkaistaan alkuperäisessä asussaan 2 miljoonan ensipainoksen voimin.

To Kill a Mockingbird sijoittui 1930-luvun Alabamaan ja käsitteli sen ajan rasisimia. Uusi kirja sijoittuu myös Alabamaan, mutta 1950-luvulle, jolloin kansalaisoikeusliike nosti päätään ja amerikkalainen kulttuuri koki useita käänteitä. Pääsemme siis toivottavasti näkemään kuvauksen tuosta murroksesta Scoutin silmin. Tätä odotan enemmän kuin mitään muuta tulevaa kirjaa.

Samalla kuitenkin toivon, että Lee on tehnyt päätöksen julkaisusta täysissä voimissaan eikä tästä seuraa isoja oikeusjuttuja, kuten tämän menneisyydessä on tapahtunut. Leen sisko ja laillinen avustaja, joka puolusti tätä julkisuutta vastaan kuoli vain muutama kuukausi sitten ja Lee itse asuu hoivakodissa. Myös Leen kotikaupungin asukkaat ovat epäileväisiä koko julkaisun suhteen. Tämä kuitenkin on antanut lausunnon, jossa sanoo läheisten ihmisten lukeneen kirjan ja todenneen sen valmiiksi julkaistavaksi. Lee sanoo olevansa valmis julkaisemaan tekstin. Toisin kuin esimerkiksi Salinger, Leen erakoitumisen sanotaan muutenkin olevan liioiteltua. Tämä elää läheisten ympäröimänä hiljaista elämää ja "erakoituminen" tarkoittaakin ehkä lähinnä haluttomuutta puhua toimittajille. Toivottavasti tämä rauha hänelle edelleen suodaan.

Mielenkiintoisinta minulle on kuitenkin nähdä mitä tapahtuu Leen alkuperäiselle klassikolle. Mitä jos uusi kirja vaikka floppaakin arvosteluissa täydellisesti? Otetaanko Leen aikaisempi menestys uudelleen arviointiin? Tai nostetaanko jopa niitä ilkeitä huhuja takaisin pintaan, joiden mukaan Truman Capotella olisi ollut jotain tekemistä Mockingbirdin menestyksen kanssa? Onko ikuisen klassikon asemaan nostetun kirjailijan jalustaa enää edes mahdollista horjuttaa?


Vaikka Harper "Nellie" Lee ei romaaneja ihan joka päivä kirjoittelekaan, niin tässä on kuitenkin muutama pieni näyte tämän mahtavan kirjailijan kynästä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti