20.5.2017

Sukupolvien silmukat




Sukupolvien silmukat on kokoelma rajan taakse jääneistä Karjalan sukka- ja lapasmalleista. Näitä on kerätty museoista, arkistoista ja ihmisten kotoa, nykyaikaistaen ohjeita moderneille kutojille.

Lukupino on niin kaukana käsityöblogista kuin vain voi olla, mutta kunnon villasukat ovat minulle vakava aihe. Tämä kirja esittelee mallien lisäksi lapasten ja sukkien kulttuurihistoriaa, joka osoittautui yllättävän mielenkiintoiseksi.

Sukupolvien silmukat sisältää yli 40 sukkaa ja lapasta 1700-luvulta 1940-luvulle. Niissä välittyy eräänlainen elävä koodisto menneisyyteen. On jotenkin kiehtovaa, että ohjeiden välityksellä jaetaan vanhaa perinnettä niin yksinkertaisella, mutta kuitenkin konkreettisella tavalla.

Historiallisesti erilaisia sukkamaisia jalan suojia on ollut jo pitkään, mutta jalan muotoon neulottuja sukkia kantapäineen on ollut olemassa aina 1600-luvulta. Nykyisin sukka on melko arkinen esine, mutta on ollut aika kun niitä neulottiin elämän tärkeimpiin tilaisuuksiin. Uusille appivanhemmille ja sulhasille esimerkiksi.


Sanottiin, että on häpeäksi jos nainen ei osaa kutoa ja kävellä samaan aikaan. Kutimet oli kädessä aina kun löytyi hiukkanenkin vapaa-aikaa ja käsityöt olivat luontainen osa elämää kokonaiselle sukupuolelle lapsuudesta saakka.

Sukkien ja lapasten kuvioista löytyy mielenkiintoisia tarinoita ja kirjan jokaiseen malliin liittyy pieni pätkä historiaa. Vaikka itse en osaa kirjan ohjeista tehdä yhtään mitään, niin olen kuitenkin siinä onnellisessa asemassa, että minulle aina välillä neulotaan uusia sukkia.

Vaikka valinnanvaraa oli paljon, niin juuri ne oikeat sukat löytyivät kirjasta heti. Johanneksen raidat iskivät kirjasta heti tajuntaani ja ne oli ihan pakko saada. Ilmeisesti juuri tämä kyseinen malli herätti kutojassa useita mielikuvituksellisia kirosanoja, mutta sain kuitenkin tahtoni läpi.


Muita hienoja malleja olivat esimerkiksi Viippuvaappuvaiset ja sulhassukat. Viippuvaappuvaiset ovat kolmesta käsinvärjätystä langasta taidokkaasti tehdyt sukat, joissa on jotain todella viehättävän vanhanaikaista. Onhan mallikin toki reippaasti yli satavuotias.

Sulhassukat ovat vuonna 1905 syntyneen "Iitukka-mummon" ohjeen mukaan laaditut koreat sukat. Harmaa, paksu lanka on todella kutsuvan näköinen.

Viippuvaappuvaiset

Sulhassukat


Sukupolvien silmukat on kirja, joka antoi elävän ikkunan historiaan ja kustantaja Maahenki onkin mielestäni kunnostautunut juuri tämänkaltaisten kirjojen esiintuojana. Villasukat on ja lapaset ovat ihan pakollinen osa Suomen talvea ja minulla joskus myös kesää. Suosittelen tarttumaan tähän jos vastaan tulee. Lisätieto löydät kirjasta esimerkiksi Maahengen sivuilta täältä.


Pia Ketola, Eija Bukowski, Leena Kokko, 2014, Sukupolvien silmukat, Maahenki, arvostelukappale


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti