11.5.2017

Garth Greenwell - Kaikki mikä sinulle kuuluu
Kaikki mikä sinulle kuuluu on Garth Greenwellin palkittu esikoisromaani, joka on saanut huikeita arvioita ympäri maailmaa. Se on yksinkertaisuudessaan taidokas kirja, joka maalailee lukijan eteen rujon kauniita kuvia Bulgarian pääkaupungin sivukujilta. Se tuo monimutkaisen ihmissuhteen kipeästi ja äärettömän rehellisesti tarkkailtavaksi ja näin tehdessään pakottaa lukijan näkemään jotain hyvin aitoa.

Garth Greenwell on kirjailija, runoilija ja opettaja. Tämä itse opetti Bulgarian amerikkalaisessa yliopistossa Sofiassa, kuten kirjansa päähenkilökin, mutta varsinaisesta elämäkerrallisesta romaanista ei Greenwellin mukaan ole kyse.

Garth Greenwell

Sofian kaupunki ja sen betoninen, kolho, mutta vaikuttava olemus toimii elävänä näyttämönä opettajan tarinalle. Tarina on melko yksinkertainen. Opettaja tapaa nuoren miehen, Mitkon, jolta ostaa seksiä kruisaillessaan julkisessa käymälässä. Opettajan halu Mitkoa kohtaan välittyy kirjan sivuilta todella voimakkaana. Se saa opettajan luottamaan ja kaipaamaan ja lopulta tuntemaan tuskaakin. Lukija vedetään mukaan suhteen pienimpiinkin yksityiskohtiin.

Kirjaa on kuvattu aikamme hienoimmaksi homoromaaniksi ja sen välittämät tunteet ovat monelta osin universaaleja. Mitkon ja opettajan suhdetta voi tarkastella monelta taholta. Opettaja kokee rakkauden ja halun tunteita, mutta onko suhde todellinen vai silkkaa kaupankäyntiä? Vai poistaako kaupankäynti lopulta mahdollisuutta todelliseen suhteeseen?

Kun opettajan ja Mitkon suhde on ehkä se mielenkiintoisin kirjassa, tuntuu että opettajan suhde tämän omaan isään on se tärkein. Etäiseksi jäänyt isä tuntuu olevan syy miehen ongelmiin luottamuksen muodostamisessa ja tähän suhteeseen viitataan kirjassa mielenkiintoisin tavoin. Esimerkiksi kohtaaminen lapsen kanssa junassa jää yhdeksi lempikohtauksistani kirjallisuudessa.

Kirjaa on kuvattu myös yhdeksi kaikkien aikojen eroottisimmista romaaneista. Itse pidin kirjan läpäisevää seksuaalista virettä yhtenä niistä tehokeinoista, joilla Greenwell loi tunnelmaa. Tämä käytti seksiä kuin kapellimestari, ohjaten tarinan tempoa eri suuntiin. Himo muuttui epäilyksi, epäily peloksi. Taudin tullessa mukaan kuvioihin suhde muuttui taas ja alati tapahtuva muutos kävi jo hieman ahdistavaksi. Mikään ei tuntunut olevan pysyvää opettajan maailmassa.

Opettajan ja Mitkon suhteessa seksi oli tärkeässä osassa, mutta puhdas halu ja kaipuu aktien takana nousi ehdottomasti pääosaan. Oli virkistävä lukea homoseksuaalisesta rakkaudesta kuvausta, joka oli kaukana siitä puhtoisesta ja siististä kuvasta, jota Greenwellin mukaan on ollut mediassa esillä esimerkiksi tasa-arvosta puhuttaessa. Kuin homoseksuaaleilla olisi jokin velvollisuus olla aina vain niitä vastuuntuntoisia vanhempia ja Will & Grace -tyylisiä kiiltokuvahahmoja.

"Tiesin hänen näyttelevän halua jota ei oikeasti tuntenut, ja totta puhuen hän oli varmaan niin juovuksissa ettei minkäänlainen halu muutenkaan voinut tulla kysymykseen. Tosin eiköhän kaikissa lähestymisyrityksissä ole hitunen teatraalisuutta; kun mietimme omia reaktioitamme suhteessa toisten todellisiin tai luuloteltuihin reaktioihin, haluamme aina joko liikaa tai liian vähän ja mitoitamme reaktiomme sen mukaan. Minäkin näyttelin, olin uskovinani että hänen intohimonsa oli aito reaktio omaan haluuni, joka ei toden totta ollut epäaitoa."

Kaikki mikä sinulle kuuluu on ehdottomasti yksi vuoden kirjatapauksista myös Suomessa. Garth Greenwell on myös Helsinki Litin vieraana ja keskustelee kirjastaan Jari Tervon kanssa. Toivon monen löytävän tämän pienen tarinan. Se ui lukijan tajuntaan kuin fyysisenä tunteena.

Garth Greenwell, 2016, Kaikki mikä sinulle kuuluu, alk. What Belongs to You, suom. Juhani Lindholm, Nemo Kustannus, arvostelukappale
1 kommentti:

  1. Tämä on nyt näkynyt blogeissa niin paljon, että väkisinkin alkaa kiinnostaa. Toisaalta vaikutushan voisi olla päinvastainen, mutta kuvauksesi perusteella uskon että kirja kannattaa pistää lukujonoon :)

    VastaaPoista