Pauline Curnier Jardin saapui rakastuneen valaan vatsaan




Kiasman ylin kerros on muuntautunut historiansa aikana moneksi erisävyiseksi maailmaksi. Tila ei ole välttämättä helppo taiteilijalle ja on ollut mielenkiintoista seurata miten sitä kulloinkin käytetään. Tietynlainen karnevaalisuus ja leikkisyys on ollut osana useita näyttelyitä ja tällä kertaa siihen suuntaan nojataan erityisen vahvasti.

Pauline Curnier Jardin ja lavastaja Rachel García ovat vieneet huvipuistojen ja näyttämöiden tunnelman äärimmilleen, mutta kulissien takainen väkivaltainen ja synkkä maailma on lopulta nostettu pääosaan.




Punaisen eri sävyt, ihmispaljouden äänet ja huvipuistojen estetiikka vetää puoleensa. Välillä kuitenkin äänimaailmaa muuttuu uhkaavaksi, videoiden kuvasto alkaa häiritsemään ja maailma kiiltävien pintojen alta rakoilee läpi.


Pauline Curnier Jardin


Curnier Jardin kertoi tiedotustilaisuudessa miten valmiiseen saliin astuessa oli tuntunut kuin hän olisi "saapunut rakastuneen valaan vatsaan". Mielikuvaan on helppo samaistua. Tila on unenomainen ja kävijästä tuntuu kuin siihen uppoutuisi kokonaan.





Luokseen houkuttelevat kukat tekevät kävijöistä teoksesta teokseen kulkevia hyönteisiä. Kasvien sijasta löytyy videoita jotka toistavat esimerkiksi b-elokuvien viihdekuvastoa, jossa naiset näyttäytyvät vallankäytön kohteena, mutta myös itseään toteuttavina yksilöinä. Curnier Jardin kertoo halunneensa nostaa yleensä sivurooleissa esiintyviä hahmoja päärooleihin.

Colosseumia muistuttavan rakennelman sisältä löytyy suuri teatteri, jossa sekoittuvat kuvat pyhän Agathan festivaalista Sisiliassa, Kölnin karnevaalista Saksassa ja sian teurastuksesta vuoristokylässä. Lopputulos on yhtenäinen tarina, jossa kehollisuus, mystiikka ja ihmismassojen näennäinen järjettömyys tulevat esiin.

Näyttelyn tunnelma on häiritsevä ja kaunis. Sen voi ottaa sisään hyvin pinnallisella tasolla, mutta tarjoaa myös kiinnekohtia, joita pohtia tarkemmin. Monet aiheet tuntuvat melko alleviivatuilta, mutta toisaalta sanoma on tärkeä ja tulee esiin pinnallisella tasollakin. Salista lähtiessä tuntuu astuvan takaisin arkeen kun karnevaali rakastuneen valaan vatsassa on yhtäkkiä ohi.




Lisätietoa näyttelystä löydät Kiasman sivuilta täällä. Näyttely sisältää jonkin verran väkivaltaista kuvastoa.