2.10.2023

Ryoji Ikeda - Amos Rex




Ryoji Ikedan ensimmäinen Suomen yksityisnäyttely avautui Amos Rexissä ja aivan Helsingin keskustan alla saattaa taas sukeltaa hyvin kauas tutusta maailmasta.

Amos Rexin uudet näyttelyt ovat luoneet jonoja korttelin mitalla ja ihmiset tuntuvat odottavan museolta elämyksiä. Niinpä vähän yllätyin, kun pääsinkin avajaispäivänä kävelemään sisään ilman minkäänlaista havaintoa ruuhkasta.






Näyttelyn koettuani luulen, että jonoja saattaa vielä kertyä. Elämyksellisyys on vahvasti läsnä jo hetkessä, mutta valtavien näyttöjen keskellä saattaa löytää paljon uutta useammallakin käyntikerralla.










Näyttely jakautuu kolmessa tilassa niin pieniin kuin suuriinkin teoksiin ja niissä kaikissa on läsnä hankalasti tulkittava tieteellinen kuvasto. Kaavioiden puhdas kauneus nostetaan esiin ja luonnontieteiden materiaalinen pinta muodostaa näyttelyn keskiön.










Harvoin näyttelytila on niin pimeänä kuin se on Ikedan näyttelyssä. Pimeydestä itsestään tulee osa kokemusta ja isoja halleja vaeltaessa tuntee itsensä unissaan kävelijäksi. Ympärillä pyörii dataa, jota on kerätty NASAsta (National Aeronautics and Space Administration), CERNistä (European Organization for Nuclear Research) ja Human Genome -projektista sekä avoimista lähteistä.









Myös elektronisen musiikin säveltäjänä toimivan Ikedan luoma äänimaailma on hallitseva, uteliaisuutta herättävä ja teoksiin mielenkiintoisesti kietoutuva. Kokonaisuus on taiteen keinoin käytyä tutkimusta maailmankaikkeudesta ja teoksissa on tietynlaista keskeneräisyyttä, joka kutsuu kokijan mukaan tutkimusmatkalle.





Lisätietoa näyttelystä löytyy Amos Rexin sivuilta täällä. Näyttelyn on kuratoinut Terhi Tuomi ja se esitellään seuraavasti:

"Japanilaisen säveltäjä ja taiteilija Ryoji Ikedan (1966) teokset perustuvat tarkkaan äänimaisemaan ja liikkuvaan kuvaan. Taiteilija työstää kaikkia materiaalejaan säveltäjän tapaan. Oli sitten kyse äänitaajuudesta, fyysisestä tilasta, kuvapikselistä, datapisteestä tai sykkivästä valosta, Ikedalle ne ovat kaikki osa sävellysprosessia.

Amos Rexin arkkitehtuurin innostama näyttely koostuu viidestä installaatiosta, jotka käsittelevät maailmankaikkeuden näkymättömiä ulottuvuuksia ja haastavat havainnon rajoja. Viiden installaation joukossa nähdään kaksi uutta teosta, joiden lähtökohtana on ollut taiteilijan välitön kokemus maanalaisesta museostamme."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti