3.12.2022

Ronja Ryövärintytär - Kansallisteatteri


Kun Ronja Ryövärintytär päästi ilmoille innokkaan keväthuudon, niin yleisön seasta saattoi kuulla monen lapsen ihastuneen huokaisun. Hurja Ronja sai kaikki puolelleen seikkaillessaan ryövärien, männiäisten ja ajattaroiden keskellä.

Kansallisteatteri on oiva paikka Ronjalle. Korkea lava on muuntuu hetkessä jylhästä Matiaksenlinnasta, suuremoiseksi satumetsäksi. Usein lapsille suunnatuissa näytelmissä lavastuksen esittävyyteen on panostettu aivan eri tavalla. Joissain moderneissa näytelmissä lavasteiden rakenteet ovat usein näkyvillä ja niissä on panostettu eräänlaiseen käsitteellisyyteen, mutta Ryövärintyttäressä illuusiota ryöväreiden ihan käsinkosteltavasta maailmasta pidettiin yllä taitavasti.


Ronja Ryövärintytär, Kuva Mitro Härkönen.


Ronja Ryövärintytär on Astrid Lindgrenin rakastettu hahmo, joka seikkaili ensimmäisen kerran vuonna 1981 julkaistussa kirjassa. Vuonna 1984 tehty elokuva on varmasti jäänyt monelle oman sukupolveni edustajalle myös mieleen. Näytelmää katsellessa vertauksia juuri elokuvaan oli hankala olla tekemättä.

Lavalla Ronjaa esittävä Aksa Korttila on juuri tarpeeksi villi nimirooliin. Jopa Hanna Zetterbergin Ronja elokuvassa unohtui, kun Korttila antoi palaa lavalla. Koko keho toimi näyttelijän työkaluna ja ilmeikkäästä esiintymisestä ei varmasti jäänyt mitään uupumaan aivan kaukaisimmillekaan istumapaikoille.

Ronja Ryövärintytär, Kuva Mitro Härkönen.


Ronja syntyi Matiaksenlinnaan niin kovan ukkosmyrskyn aikana, että koko linna halkesi kahtia. Ronjan ollessa vanhempi, muutti linnan toiseen osaan kilpaileva ryhmä ryöväreitä ja näiden joukossa myös samanikäinen poika nimeltä Birk. Alun vihanpidon jälkeen alkaa yksi historian hienommista ystävyyden kuvauksista ja Birkiä esittävä Otto Rokka onnistuu vastamaan Korttilan energisyyteen sekä omalla vauhdikkuudellaan ja tarvittaessa aivan omanlaisella viileydellään.


Ronja Ryövärintytär, Kuva Mitro Härkönen.


Juuri ystävyys nousee selkeästi näytelmän keskeisimmäksi teemaksi. Niin kahden nuoren ystävyys kuin laajemmin koko ystävyyden merkitys erilaisuutta kohdatessa. Kaksi ryöväreiden klaania joutuvat oppimaan hyväksymisen merkityksen ja vihanpidon perimmäisen typeryyden. Ryövärintyttären teemat eivät ole vuosien saatossa vanhentuneet ollenkaan.

Kansallisteatterin näyttelijät ja lukuisat lapsinäyttelijät tekevät illasta ikimuistoisen. Aivan erityisesti musiikki kosketti syvältä ja lavatekniikkaa käytettiin hyväksi niin luonnollisella tavalla, että yleisössä todella saattoi tuntea olevansa luonnon keskellä, jossa mitä tahansa saattaa tapahtua.


Ronja Ryövärintytär, Kuva Mitro Härkönen.


Lisätietoa esityksestä löydät Kansallisteatterin sivuilta täällä. On mukava nähdä miten Lindgrenin tarina silminnähden koskettaa taas uutta yleisöä ja voin vakuuttaa, että myös vanhemmat saavat tästä näytelmästä paljon irti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti