1.12.2022

Akseli Gallen-Kallela - Kansallismuseo


Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) teoksia uran varrelta on esillä Kansallismuseossa 2.4.2023 saakka. Näyttely esittelee mielenkiintoisen matkan pienen Akselin piirtämistä sarjiksista aina koko kansakunnan omiksi ottamiin suurteoksiin.

Kansallismuseo on pian läpikäymässä suurta muutosta kohti tulevaisuutta, mutta ennen kaivinkoneiden saapumista katsotaan museon omaan menneisyyteen. Heti museoon sisään kävellessä moni on varmasti ensimmäisenä kiinnittänyt huomionsa salin valtavaan kattoon, jossa Gallen-Kallelan fresko on tervehtinyt kävijöitä aina vuodesta 1928.
Näyttelyssä esitellään Gallen-Kallelan tunnetuimpia töitä, joissa esiintyy aiheita Kalevalasta ja Suomen luonnosta. Myös matkat Pohjois-Amerikkaan ja Afrikkaan ovat näkyvästi esillä, kuten myös harvoin nähdyt freskoluonnokset Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyä ja Kansallismuseon salia varten.
Näyttelyn saleja kiertäessä kytkös historiaan tuntuu vahvana. Gallen-Kallelassa on jotain perinpohjin menneisiin aikoihin viittaavaa mystiikkaa ehkä juuri Kalevala-aiheisten teostensa vuoksi, että on erityisen jännittävää nähdä hänen 16-vuotiaana tekemänsä öljymaalaus, lapsena piirrettyjä sarjakuvia tai Fazerille suunniteltuja makeisrasioita.


Gallen-Kallelan 16-vuotiaana maalaama teos Kuutamomaisema (1881)


Gallen-Kallela on taiteilija, johon monella suomalaisella on henkilökohtainen tunneside. Itselläni oli Poika ja varis -maalauksesta juliste seinälläni jo lapsena ja jostain syystä siitä kuvasta oli tullut tärkeä minulle. Onneksi myös kyseinen maalaus on päässyt mukaan näyttelyyn. Harvalle ihmiselle Gallen-Kallelan nimi ei tuo jotain mieleen ja näyttelyssä pyöriikin myös video, jossa ihmiset kertovat omin sanoin mitä kansallistaiteilijasta tulee mieleen.


Näyttelyn keskellä voi myös hiljentyä lukemaan aiheeseen liittyvää kirjallisuutta.Kansallismuseon näyttely on laaja läpileikkaus kaikkien tuntemaan taiteilijaan, josta harva kuitenkaan ei oppisi mitään uutta kierroksen aikana. Saleisssa voi aistia niin paljon maalausten kautta. Keiteleen järven tyyneyttä, pilvitornien rauhallisuutta, Kalevalan mahtia ja suomalaisten ihmisten arjen kauneutta. On helppo ymmärtää mikä ihmisiä vetää Gallen-Kallelan luoman maailman pariin vuosikymmenestä toiseen.


Lisätietoa näyttelystä löytyy Kansallismuseon sivuilta täällä. Näyttely on avoinna 2.12.2022 - 2.4.2023. Sen aikana aukioloaikoja on pidennetty keskiviikkoisin kahdella tunnilla, jolloin museo on auki 11 - 20. Myös uusi 6 euron sisäänpääsy on voimassa näyttelyn ajan 18 - 30-vuotiaille, työttömille ja opiskelijoille (alle 18-vuotiaiden kannattaa tietysti muistaa, että niin Kansallismuseoon kuin lukuisaan muuhunkin, on heillä vapaa pääsy). Kannattaa myös pitää silmällä esimerkiksi tulevia Pop up -FrescoDiscoa, lasten ohjelmaa, etäkierroksia ja Drink and Draw -piirustusiltoja.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti