11.1.2022

The Echo Wife - Sarah Gailey
The Echo Wife oli juuri sellainen kirja, jota kaipasin, kun halusin jotain kevyttä, koukuttavaa ja scifihköä jännäriä eräs päivä kaveriksi lukutuoliin.

Sarah Gailey on amerikkalainen Hugo-palkittu kirjailija, jolta on ilmestynyt muun muassa teokset The Fisher of Bones, River of Teeth, Upright Women Wanted ja When We Were Magic.


Sarah Gailey. Kuva: Allan Amato 2019


The Echo Wife oli ehkä kevyt ja jännä teos, mutta lopulta mukavan synkällä ja ajattelemaan herättävällä taustavireellä.

Tarina käsittelee suuria teemoja, mutta rajaa ne melko tiukasti päähenkilön maailmaan. Evelyn Caldwell on tutkija, jonka urassa on tapahtunut juuri suuria läpimurtoja. Niiden seuraksena kloonaus on tullut mahdolliseksi, mutta seurauksin, jotka Evelynin elämään verisiä tapahtumia
Caldwellin aviomies on hahmo, jota on helppo inhota. Tämä ei kestä olla kovan ja menestyvän vaimonsa varjossa ja tarttuu tilaisuuteen jakaa elämänsä pehmeämmän version kanssa Evelynistä. Martine onkin kaikin puolin kuin Evelyn, mutta helpommin kontrolloitava. Tai niin ainakin olisi pitänyt olla.

Kirjan tarina ottaa jo monimutkaisen alkuasetelman ja leikkii sillä aivan uskottavuuden äärirajoilla. Vaikka kloonaus ja muut tieteisteemat ovat pinnalla, niin lopulta kirja kuitenkin tarkastelee ihmisen suhdetta itseensä ja sitä miten erilaiset vallan muodot horjuvat minän muuttuessa. Tässä tapauksessa hyvin konkreettisesti, mutta minän muutosta tapahtuu ilman kloonaustakin.

"The way I see it, you mostly stop loving a person the same way you stop respecting them. It can happen all at once if something enormous and terrible falls over the two of you. But for the most part, it happens in inches. In a thousand tiny moments of contempt that unravel the image you had of the person you thought you knew."

Evelyn on jumissa siinä noidankehässä, jossa nainen voi olla joko "kontrolloiva narttu" tai helppo kohde. On mielenkiintoista seurata mitä tapahtuu kun nuo puolet voivat elää eri ruumiissa ja miten nuo puolet ovat lopulta jotain ulkopuolelta asetettuja ennakkoluuloja enemmän kuin oikea osa persoonaa. Ennen kaikkea tämä on juuri sopiva kirja sinne lukutuoliin hautautuessa, sillä tarina itsessään pitää otteessaan.

Mainoslinkit merkattu: *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti