26.1.2021

Keskiyön kirjasto - Matt Haig
Keskiyön kirjasto on romaani valinnoista ja niistä poluista joihin valinnat elämässä ohjaavat. Pohjimmiltaan voisi siis sanoa, että Keskiyön kirjasto on romaani katumuksesta.

Matt Haig on seitsemän romaania julkaissut kirjailija ja toimittaja, jonka tuotantoon lukeutuu myös suuri määrä lasten- ja tietokirjoja. Tämän vielä suomentamaton romaani The Humans kiinnitti huomioni kirjailijaan ja nosti tämän välittömästi yhdeksi suosikeistani. Lukupinossa olen käsitellyt tämän teoksia The Radleys ja Syitä pysytellä hengissä. Innolla odotan myös millainen elokuvasovitus nähdään ensi jouluna tämän teoksesta A Boy Called Christmas.

Matt Haig


Keskiyön kirjasto on tarina 34-vuotiaasta Norasta, jonka elämää leimaavat yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemukset. Kun tämä saa potkut työstään ja vielä saa naapuriltaan tiedon kissansa kuolemasta, romahtaa Noran elämä musertavalla tavalla.

"Kaksikymmentäseitsemän tuntia ennen kuin Nora Seed päätti kuolla, hän istui rähjäisellä sohvallaan selaamassa kuvia toisten ihmisten onnellisista elämistä ja odottamassa, että jotakin tapahtuisi. Ja sitten, aivan yhtäkkiä, jotakin todella tapahtui."

Tässä vaiheessa kirja kuintenkin ottaa maagisen käänteen. Haigin tarinoille tyypillisesti normaalin ja epämormaalin rajat muuttuvat häilyviksi ja leikkisiksi ja lukija päätyy kirjastoon, jonka hoitaja tarjoaa uusia polkuja elämään.

"Elämän ja kuoleman välissä on kirjasto”, nainen sanoi. “Kirjasto, jonka hyllyt jatkuvat loputtomiin. Jokainen kirja on mahdollisuus kokeilla jotakin toista elämää, joka olisi voinut sattua sinun kohdallesi. Nähdä, mitä olisi tapahtunut, jos olisit tehnyt jotain toisin… Olisitko tehnyt toisenlaisia valintoja ja jättänyt pois ne teot, joita nyt kadut?"

Juuri kirjastonhoitajan mainitsema katuminen nousee vahvaksi teemaksi kirjassa. Ei ole vaikea kuvitella miksi Keskiyön kirjasto on saavuttanut niin suuren suosion, sillä kelläpä ei olisi jotain hetkeä elämässä, jonne ei toivoisi johtavan ovea josta astua ja tehdä asioita toisin.

Tässä kirjastossa noita ovia on kuitenkin äärettömästi ja jokainen johtaa elämään, jossa erilaiset valinnat ovat jo tehty. Kyse ei ole vapaan tahdon käyttämisestä, vaan oman elämän ja sen mahdollisuuksien tutkimisesta etäältä. Osallistujana, mutta lopulta katselijana. Täydellisen vapaana, mutta samalla valintojensa vankina.

Ongelma on myös siinä alati pakenevassa täydellisyydessä, jota haemme katumuksen varjolla. Tahdomme yhä enemmän, mutta tavoite vain pakenee kun tahto ikään kuin pysyy vakiona.

"Elämään saattoi jäädä vain jos ei kyennyt kuvittelemaan parempaa, mutta paradoksaalisesti mitä useampia elämiä koki, sitä helpompi oli kuvitella että aina voisi olla jotain parempaa, sillä mielikuvitus laajeni jokaisen kokeillun elämän myötä."

Ehkä Haig esittää jonkinlaista buddhalaista tahdosta luopumista vastauksena katumuksen ongelmaan. Toisaalta tämä tuntuu löytävän kauneutta ihan vain ihmisten pyrkimyksistä ja siitä matkasta pelkän päämäärän sijaan.

"On olemassa enemmän mahdollisia tapoja pelata shakkiottelu loppuun kuin tunnetussa maailmankaikkeudessa on atomeja. Niinpä siitä tulee hyvin sotkuista. Eikä ole yhtä ainoaa tapaa pelata, vaan monta mahdollista tapaa. Shakissa, kuten elämässäkin, kaikki perustuu mahdollisuuteen. Jokainen toive, jokainen unelma, jokainen katumuksen aihe, jokainen elämän hetki."

Keskiyön kirjasto on kevyttä luettavaa painavilla teemoilla ja sen maagiset elementit ovat aidosti kekseliäitä sekä tarina koukuttava. Tämä on kirja, joka lähes varmasti laittaa miettimään omaa elämäänsä ja erityisesti omaa menneisyyttä. Tämän suhteen lukeminen siis omalla vastuulla.


Matt Haig, 2020, Keskiyön kirjasto, alk. The Midnight Library, suom. Sarianna Silvonen, Aula & Co
Mainoslinkit merkattu: *

1 kommentti:

  1. Tätä on luettu blogeissa tosi ahkerasti. Ehkä itsekin vielä luen tämän.

    VastaaPoista