10.1.2021

Tiitu Takalolle Grand Prix Artémisia -palkinto Ranskassa


Tamperelaisen Tiitu Takalon sarjakuvateos Minä, Mikko ja Annikki on saanut vuoden parhaan sarjakuva-albumin Grand Prix Artémisia -palkinnon Ranskassa. Vuonna 2007 perustettu Artémisia-palkinto jaetaan naistekijöiden tekemille sarjakuville.

Artémisia-raati arvosti perusteluissaan erityisesti teoksen ”kerronnan runsautta ja hyväsydämisyyttä, piirrosjäljen taitavuutta, älykkyyttä ja dynaamisuutta sekä kuvakerrontaa tukevaa ja valaisevaa värimaailmaa” ja kehui Takalon työtä ”sekä kauniiksi että voimakkaaksi puolustuspuheeksi yhteisen rakennusperinnön ja yhteisöllisen elämäntavan puolesta ryöstökeinottelua ja konsumerismia vastaan”. 

Tiitu Takalon omaelämäkerrallinen Minä, Mikko ja Annikki kertoo Tiitun ja Mikon rakkaustarinan sekä miten se kietoutuu taisteluun Tampereen Tammelan kaupunginosassa olevan Annikin puutalokorttelin säilyttämisen puolesta. Samalla kirja kuvaa myös kyläpahasen kasvun maan merkittävimmäksi teollisuuskaupungiksi. Takalo voitti teoksellaan Sarjakuva-Finlandia-palkinnon vuonna 2015. 


Kirjan on ranskaksi julkaissut vuonna 2020 Rue de l’échiquier -kustantamo nimellä Moi, Mikko et Annikki ja sen on kääntänyt ranskaksi Kirsi Kinnunen. Kirjan julkaisi Suomessa vuonna 2014 Suuri Kurpitsa -kustantamo. 

Ranskassa julkaistaan vuosittain noin 5000 uutta sarjakuvanimikettä ja sarjakuvan osuus kirjamyynnistä on 13 prosenttia. Julkaisuista viidennes on käännettyjä ja suomalaisia sarjakuvateoksia on ranskaksi julkaistu vuodesta 2000 vajaat 120 nimikettä. 

Vuoden 2021 Artémisia-palkintoraadissa toimivat Chantal Montellier, Laure Garcia, Julie Scheibling, Gilles Ciment, Patrick Gaumer ja Pascal Guichard.


Katso myös:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti