3.12.2020

OPEN – On Thai massage windows in Finland


OPEN – On Thai massage windows in Finland on taidekirja, jossa tarkastellaan suomalaisten thaihierontapaikkojen näyteikkunoita. Kirja on kurkistus sekä thaihierontapaikkojen estetiikkaan että niissä työskentelevien naisten elämään.

Graafikko ja toimittaja Johanna Bruun ja valokuvaaja Ida Enegren kiinnostuivat thaihierontapaikkojen näyteikkunoiden visuaalisesta ilmeestä siinä määrin, että lähtivät tekemään aiheesta valokuvakirjan ja näyttelyn. 

OPEN – On Thai massage windows in Finland on kolmen vuoden työskentelyn tulos, joka oli finalisti vuoden valokuvakirjojen joukossa 2018 ja voitti Grafian Vuoden Huiput -palkinnon samana vuonna. Grafian palkintoraati perusteli voittoa seuraavasti:

"Kirjan kansi kertoo teoksen luonteesta ja sisällöstä. Suojamuovi tuo mieleen Thai-hierontapaikkojen ikkunateippaukset ja toisaalta mielikuvan steriilistä tunteettomuudesta. Kirjan taitto on toteava, tyylikäs ja yksinkertainen. Se kuljettaa lukijan väsymättä läpi koko 258-sivuisen teoksen. Kuvaus- ja käsittelytapa kunnioittaa kohteitaan. Kuvat ovat eleettömän kauniita, eivätkä tirkistele. Kirja on viimeistelty ja aukeaa kauniisti."

 

OPEN – On Thai massage windows in Finland. Kuva: Ida Enegren

Thaihierontapaikkojen ikkunat voivat pinnallisella ensisilmäyksellä vaikuttaa halvoilta ja räikeiltä, mutta niiden yhtäläisyyksiä ja kulttuurillista perinnettä pohtimalla Bruun ja Enegren löysivät juuri tuosta pinnallisen ja syvän tulkinnan välimaastosta jotain hyvin aitoa.

Nämä aloittivat yksinkertaisesti koputtamalla hierontapaikkojen ovelle ja kysymällä lupaa valokuvien ottoon ja haastatteluun. Vastaanotto oli utelias, joskin paikoin hämmentynyt. Bruun ja Enegren pääsivät kuitenkin vierailemaan hierontapaikoissa niin Helsingissä, Lahdessa kuin Turussakin.

Thaihierontapaikkojen naiset tekevät jopa 15 - 16 tunnin työpäiviä ja asiakkaita odottaessa paikka toimii kuin toisena olohuoneena, jossa syödään, katsellaan televisiota ja ollaan yhteydessä sukulaisiin internetin kautta. Kaikki haastatellut naiset olivat myös jollain tapaa taloudellisessa vastuussa sukulaisistaan.

OPEN – On Thai massage windows in Finland. Kuva: Ida Enegren

Näyteikkunoista puhuttaessa yhteisenä teemana oli erityisesti värien käyttö. Kirkkaat värit, valot ja kukat ovat jotain mikä yhdistää monien thaihierontapaikkojen ikkunoita ja naiset kuvailivat kuinka juuri Thaimaassa on valoa ja väriä, jota nämä haluavat tuoda Suomeenkin. Suomalaisia näyteikkunoita naiset kuvailivat tyylikkäiksi, mutta kovin ankean oloisiksi.

Naiset ovat koristelleet ikkunoita rajatuin varoin ja tämä tuo oman ulottuvuuden designiin. Moni kuitenkin haluaa tuoda omaa luovuttaan esiin ikkunan kautta. Joillekin se taas on vain keino saada asiakkaita sisään. Eräs haastateltava sanoo:

"Beauty comes from the inside. It’s like if I make something according to my own taste, other people can see that it comes from the heart and might like it too. It’s beautiful to me, so I just hope other people think so too."

 

OPEN – On Thai massage windows in Finland. Kuva: Ida Enegren

Bruun ja Enegren ovat halunneet korostaa, että luovuutta voi löytyä kaikkialta. Nämä haluavat hylätä elitistisen ja länsimaalaisesti normatiivisen käsityksen taiteilijuudesta ja tässä tapauksessa myös laittaa ihmiset todella näkemään hierontapaikkojen ikkunat ja ymmärtämään, että ne ovat oikeiden ihmisten tekemiä visuaalisia luomuksia, jotka kuvaavat paitsi noita yksilöitä, niin pysyvällä tavalla myös suomalaista kaupunkimaisemaa.

Thaihierontapaikkojen ikkunoita on käytetty jopa muotikuvausten taustana, sillä niiden estetiikka puree tällä hetkellä laajemminkin ja tarjoaa normien rikkomista ja minimalistista realismia, jonka voi sanoa olevan nyt muodissa.  

Tämän kirjan tarkoitus on lähestyä kohdetta kokonaisvaltaisesti ja ilman, että sitä ahdetaan omien näkökulmien muotteihin. Myös siksi haastattelut ovat tärkeä osa projektia ja niiden avulla tekijät toivovat lopputuloksen olevan kohdettaan kunnioittava ja syvällinen.

Johanna Bruun & Ida Enegren, 2018, OPEN – On Thai massage windows in Finland, Bruun & EnegrenMainoslinkit merkattu: *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti