5.12.2020

Luin tänä vuonna 300 kirjaa. Mitä olen oppinut?
Eristäytyminen, aika ja väsymys loivat edellytykset tehdä tästä vuodesta sivurikkaimman ikinä. Niin hyvässä kuin pahassa.

Lukutavoite, jonka perinteisesti asetin itselleni vuoden alussa, paukkui rikki jo joskus kesällä. Vaikka luen paljon, niin 300 kirjaa tuntuu aikamoiselta matkalta. Mitä siitä siis jäi käteen?


Niskakipu
Olen todella päässyt kokemaan lukemisen fyysisenä projektina.

Pääsumu
Olen oppinut ulkoilman tärkeyden.

Todellisuuden pakoilu.
Niin hyvässä kuin pahassa.

Hiljaisuuden sietäminen.
Tämä oikeastaan heikkeni. Ihan vain oleminen ilman äänikirjaa, elokuvaa tai kirjaa muuttui vaikeammaksi. Toisaalta hiljentyminen kirjan ääreen myös toi paljon.

Arvostus tekijöitä kohtaan.
Näiden kirjojen lukemiseen meni paljon aikaa, joten on hankala edes ajatella mikä määrä työtä niiden takana on.

Kirjojen maailman laajuus.
Luin todella laajalta skaalalta kirjoja ja pääsin vertailemaan lukemaani ihan uudella tavalla. Jokainen luettu tarina toi lisää syvyyttä seuraavaan.

Lukeminen ei kannata aina.
Sori Jörn, mutta ihan kaikki kirjat eivät ole sen arvoisia, ihan kaikki aika ei ole sen arvoista ja lukemisen arvo toteutuu kun myös elää elämää.

Vaihtelu kannattaa.
Viisi dekkaria putkeen tekisi tiukkaa, mutta esimerkiksi dekkari-runokirja-sarjis-elämäkerta -yhdistelmä pitää vireystason yllä.

En vaihtaisi hetkeäkään.
Ensi vuoden lukutavoitteen rinnalle laitan minimin lisäksi myös maksimin, mutta tämä oli hyvä vuosi täynnä upeita tarinoita. Opin myös, että kirjallisuus voi olla pahe ja mielestäni hyvä elämä vaatii muutaman sellaisen.Lukemani kirjat on listattu Goodreadsissa, joka löytyy valikosta oikealla. Julkaisen myöhemmin tänä vuonna myös listan suosikeistani.


4 kommenttia:

 1. Huh huh, minkä määrän kirjoja olet saanut luettua. Ihailen. Itse olen lukenut 36 kirjaa, viime vuonna tuli luettua yli 50 kirjaa joten tahti on pudonnut. Keväällä ei pystynyt keskittymään lukemiseen, oikeastaan koko vuoden ollut ongelmia sen kanssa. Siksi sinun "Lukeminen ja ADHD" kirjoitus tarjosi hyviä vinkkejä,joten kiitos siitä. Innolla odotan listaa suosikkikirjoistasi.

  VastaaPoista
 2. Hyvää pohdintaa ja hyviä näkökulmia. Paljon onnea hienosta lukusaavutuksesta. Itse en usko, että koskaan pääsisin noin suureen kirjamäärään, minulle jo 150 kirjaa vuodessa tekee tiukkaa.

  VastaaPoista
 3. Vau mikä saavutus! Itselläni meni tänä vuonna 50 kirjaa rikki ja se on edellisiin vuosiin verrattuna paljon. :D

  VastaaPoista
 4. ite oon lukenut 100-150 vasta.

  VastaaPoista