25.1.2019

The Outsider - Stephen King


The Outsider on Stephen Kingin tuore romaani, joka on tavallaan paluu tämän huippuvuosiin. Tarinan tunnelma on monin tavoin samanlainen kuin It-romaanissa, joka on usein rankattu Kingin parhaimpiin. Tammi on julkaissut kirjan Suomessa nimellä Ulkopuolinen.

Stephen King on ollut todella tuottelias kirjailija ja on ilo kokea laadun säilyneen. King-laatuhan on melko monimutkainen käsite. Ei se nyt tavallaan mikä sanamestari ole verrattuna moneen muuhun kirjailijaan, mutta ne maailmat ovat niin käsinkosketeltavia kaikessa kliseisyydessäkin. Minulle jo se nostalgia vyöryy aina päälle vahvana kun avaan uudenkin Kingin kirjan.

Ulkopuolinen oli kuin paluu siihen 80-luvun Kingin maailmaan. Ehkä jotain nostalgian häivää kirjailijalla itselläänkin vanhoihin maisemiin. Myös tuoreimpiin kirjoihin oli hyvin vahvoja ja yllättäviä kytköksiä, mutta niitä en ala spoilaamaan.


Kirjassa käsitellään pahuutta, ennakkoluuloja ja ihmisen persoonaa hyvinkin selkein tarinallisin keinoin. Pikkukaupungissa on tapahtunut murha. Uhrina on 11-vuotias poika, joka on jopa Kingin maailmassa kohdannut poikkeuksellisen karmivan lopun. Murhalla oli kuitenkin useita silminnäkijöitä ja pian pidätetään Terry Maitland. Tämä on järkytys, sillä Maitland on pidetty opettaja ja valmentaja, jolla on itsellään hyvä perhe ja elämä. Etsivä Ralph Anderson lähtee tutkimaan uransa vaikeinta juttua.

Tarina ottaa outoja piirteitä kun selviää Maitlandilla olevan täysin tiivis alibi. Tämä oli kiistämättömästi toisessa kaupungissa murhan aikaan, mutta toisaalta aivan yhtä kiistämättömät todisteet puhuvat tätä vastaan. Hieno alku mysteerille, joka kulkee useille eri poluille. Toisin kuin useissa tavanomaisimmissa dekkareissa, on tässä alkuasetelmassa jotain yksinkertaisen kutkuttavaa.

"Ralph understood the logic, and in the detective novels Jeannie liked to read - The Agatha Christies, the Rex Stouts, the Harlan Cobens - it would have been the centerpiece of the final chapter, when Miss Marple, Nero Wolfe, or Myron Bolitar revealed all. There was one rock-hard fact, as unassailable as gravity: a man could not be in two places at the same time."

Kun todisteet riitelevät keskenään tarpeeksi, niin ihmismieli lähtee harhailemaan poluille, joita vain Kingin kaltainen kirjailija voisi keksiä. Normaalin elämän säännöt hälvenevät ja lukijana saattoi hymyillä kun tutut teemat nousivat sivuilta esiin.

Ihmisen persoona on usein mielenkiintoinen aihe kirjallisuudessa. Tässä kirjassa sitä käsitellään hyvin suoraviivaisesti. Miten suhtautua ihmiseen, jonka on tuntenut kauan, mutta tuntuu nyt olevan aivan erilainen? Onko totuutta toisen persoonasta ikinä mahdollista saada selville? Mikä oikeastaan rakentaa ihmisen persoonan ja onko se jotain mitä voi silmillä nähdä?


Stephen King, 2018, The Outsider, Scribner


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti