18.1.2019

Hirviön kutsu




Hirviön kutsu on nuortenkirja, joka on ollut todellinen ilmiö kirjamaailmassa. Sen tarina on tuntunut olevan melko universaali, huolimatta melko rankoistakin psykologisista teemoista. Carnegie-palkinnon voittanut teos oli löytänyt tiensä myös oman pikkujäbäni käsiin ja tottakai nappasin sen heti itselleni luettavaksi.

Patrick Ness on kirjoittanut Hirviön kutsun Siobhan Dowdin alkuperäisen tarinan pohjalta. Dowd itse menehtyi syöpään ennen tarinan valmistumista. Kuvittajaksi saatiin Jim Kay, jonka kädenjälki on tuttua muun muassa Harry Pottereiden kuvitetuista laitoksista.

Hirviön kutsu kertoo nuoren Conor O'Malleyn elämästä tämän äidin kanssa. Nykypäivän Englannissa asuva kahden ihmisen perhe on rakennettu hienon intiimiksi hyvin vähällä. Niin intiimiksi, että äidin syöpä todella koskettaa lukijaa.

Heti kirjan alussa Conorin elämään ilmestyy hirviö, keskiyön jälkeen, "niin kuin niilä on tapana". Marjakuusesta muodostuva hirviö huomaa kuitenkin, ettei Conor tunnu pelkäävän tätä. On paljon pahempiakin pelkoja.


Hirviö ilmoittaa kertovansa Conorille kolme tarinaa, joiden jälkeen Conorin tulee kertoa Hirviölle neljäs tarina. Tarina painajaisesta, joka ei tunnu jättävän tätä rauhaan.

"Tarinat ovat villeintä mitä on, hirviö jyrisi. Tarinat vainoavat, purevat ja polttavat."

Hirviön kutsu on niitä opettavaisia tarinoita, jotka eivät hiero opetusta lukijan naamaan vaan osaa hieman yllättää. Hyvän ja pahan rajoja venytetään ja nuorillekin lukijoille osoitetaan, että maailma ei ole niin yksinkertainen tai aina edes reilu.

Lopulta tarina on kuitenkin hyvin lämminhenkinen ja ehdottomasti taidokkaasti lukijan tunteilla leikittelevä. Conorin suhde äitiinsä, isäänsä ja isoäitiin koukuttaa ja saa aidosti pohtimaan perhesuhteita. Äidin sairaus langettaa koko tarinan ylle varjon, joka tuntuu kipeänkin todelliselta. Tämä kirja on lukuisat palkintonsa ansainnut.

Hirviön kutsu on nähtävissä myös elokuvana, jossa erityisesti Felicity Jones teki huikean suorituksen sairaana äitinä. Elokuva käyttää hyväkseen Jim Kayn luomaa visuaalista maailmaa ja on onneksi saanut taakseen tarpeeksi rahaa, että kirjan maailma on oikeasti saatu siirrettyä valkokankaalle.


Patrick Ness, Siobhan Dowd, Jim Kay, 2016, Tammi



Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:




1 kommentti:

  1. Vaikuttaa jännittävältä. Voisi löytää tiensä minun sekä myös villasukkalasten lukupinoon.

    VastaaPoista