28.1.2019

Elevation - Stephen King

Elevation on se paluu Castle Rockiin, jota olen odottanut.

Stephen King on luonut kirjoihinsa ainutlaatuisen ja sisäisesti yhtenäisen maailman, jonka keskeisessä asemassa on fiktiivinen pikkukaupunki Mainessa, nimeltä Castle Rock. Harva paikka on mielessäni niin elävä ihan vain mielikuvituksen tuotteena.

Castle Rock on kuitenkin aina ollut aikaan pysähtynyt, nostalgian hallitsema kuva Yhdysvalloista, joka juuri epätodellisuudessaan on ollut niin viehättävä. Elevationin sivuilta voi aistia juuri tuon saman tutun kaupungin, mutta myös tuulia nykyajan maailmasta.

Kaupungin idyllin on usein rikkonut jokin ulkopuolelta tuleva hirviö, mutta nyt sen asukkaiden omat ennakkoluulot ja nykyaikaan vahvasti sidotut vihapuheen merkit tuodaan näkyville. Sen oikean maailman Amerikkalaisen idyllin takana on osoittautunut olevan paljon vihaa ja King antaa tämän heijastua myös Castle Rockiin.

Kirjassa on Mark Edward Geyerin kuvitus.
Tarinassa Scott Carey on sairastunut johonkin kummalliseen. Tämä menettää painoaan hälyttävän nopeasti, mutta se ei tunnu näkyvän ulkoisesti ollenkaan. Vähitellen Scott alkaa olemaan liiankin kevyt ja herää pelko siitä mitä tapahtuu kun kilot loppuvat kokonaan.

"You could feel weight, yes—when you were carrying too much, it made you ploddy—but wasn’t it, like time, basically just a human construct? Hands on a clock, numbers on a bathroom scale, weren’t they only ways of trying to measure invisible forces that had visible effects? A feeble effort to corral some greater reality beyond what mere humans thought of as reality?"

Scottin lääkäriystävä on tämän tukena, mutta ei tiedä mitä tehdä asialle. Huolen rinnalla lähinnä kiista naapureiden kera täyttää nyt Scottin elämän kotona. Juuri ravintolan avannut naispariskunta ulkoiluttaa koiraansa Scottin talon editse ja koirankakasta alkanut kina tuntuu paisuvan joksikin isommaksi.

Scott yrittää parantaa välejään naapureihinsa ja prosessissa havaitsee kotikaupunkinsa piilevän ahdasmielisyyden. Kahden naisen muodostamaa perhettä ei tunnuta hyväksyttävän osaksi yhteisöä ja Scott joutuu kohtaamaan Castle Rockin toiset kasvot samalla kun tämä paino vähenee kilo kilolta.

Elevation on julkaistu suomeksi nimellä Keveys.

Elevation on absurdi ja unenomainen pienoisromaani, joka on Kingin tarinaksi hyvin yksinkertainen ja raikas. Sen viesti jää epäselväksi ja tarinaakaan ei selitetä läpi kuten usein Kingin maailmasssa tehdään. Enemmänkin kyse on kuin sellaisesta unesta, jonka jälkeen jää pohtimaan sen merkitystä, mutta selityksiä olisi liikaakin. Castle Rock osoittaa olevansa osa nykymaailmaa ja tämä oli erittäin tervetullut twisti maailmaan, jossa hyvä ja paha ovat perinteisesti olleet turhankin etäällä toisistaan.

"Gravity is the anchor that pulls us down into our graves."

Stephen King, 2018, Elevation, Scribner


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:
1 kommentti: