Ville Iivarinen on kirjoittanut ensimmäisen suomenkielisen esityksen rahareformiliikkeen rahakritiikistä. Siinä vastataan kysymyksiin rahasta, joita itse ainakaan en olisi osannut edes kysyä ja tosiaan annetaan myös vaihtoehtoja siihen miten maailma voisi toimia toisin.
Raha on käsite, joka on samaan aikaa todella tuttu ja lopulta niin abstrakti, että sitä on hankala ymmärtää. Vaikka ihmisellä olisi syvempikin ymmärrys rahatalouksien koukeroista, niin yhteistä linjaa siihen, mitä rahan tulisi olla, ei tunnu olevan olemassa.
Raha on vaihdannan väline ja sillä voi ostaa vaikka mitä. Voit laittaa sitä pankkiin tai nostaa kaikki automaatista ja pyöriä seteleissä sängyn päällä. Jos automaatissa ei ole tarpeeksi seteleitä, niin ehkä voit vaikka lainata pankilta lisää seteleitä joissa pyöriä. Mutta mistä ne setelit oikein tulevat?
Joskus ennen rahan arvo oli sidottu johonkin pysyvään, kuten kultaan. Nyt se on kuitenkin paljon häilyvämpi käsite. Voisit kuvitella, että valtiot säätelevät rahan määrää. Väärin. Yksityiset pankin näennäisesti säätelevät sitä. Paitsi, että eivät nekään vaan oikeasti rahan määrä ei ole kenenkään hallittavissa.
Kuulostaako pelottavalta? Niin sen pitäisikin.
Yksityisten pankkien tehtävä ei ole säädellä rahaa vaan niiden todellinen tehtävä on luoda sitä lisää. Tämä tehdään niin, että pankki lainaa rahaa ja luo velkasuhteiden verkkoa, jota on hankala ajatella arkikäsityksellä rahasta. Periaatteessa raha on kuitenkin velallisia, jotka ovat luvanneet maksaa pankille.
Raha on siis uskomusjärjestelmä. Luottamusta siihen, että on joku joka maksaa velat takaisin. Se lompakossasi oleva seteli on rahaa, mutta jos viet sen pankkiin, niin se ei enää ole rahaa. Sinun tilisi saldo ei ole oikeasti olemassa.
Koska lainoja antamalla luodaan rahaa, niin tarve lainoihi tulee säilyä. Tämä vaatii valtavaa talouskasvua, jonka alamme viimeistään nyt oppia tuhoavan samalla planeettaamme. Voisi kuvitella, että ihminen siis oman hyvän olonsa vuoksi tuhoaa planeettaa, mutta edes näin ei asia ole vaan köyhyys on kaikesta kasvusta huolimatta edelleen vakava ongelma. Tämä järjestelmä ei toimi, mutta vaihtoehtojen kuvittelu tuntuu olevan leimattu silkaksi utopiaksi.
Iivarinen ehdottaa myös ratkaisuja. Niiden keskiössä on rahan kansallistaminen ja yksityisten pankkien vallan vähänetäminen. Eli rahareformi, joksi Iivarinen sitä kutsuu. Suosittelen tutustumaan tähän tarkemmin esimerkiksi Iivarisen teksteissä täällä.
Ville Iivarinen, 2015, Raha - Mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla?, Into kustannus
Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti