24.11.2018

Sytytä lukemisen vimma - Kariston kirjoituskilpailussa etsitään poikia kiinnostavaa käsikirjoitusta
Lastenkirjainstituutti ja Karisto Oy julkistavat kirjoituskilpailun, jossa etsitään erityisesti 11–14-vuotiaita poikia kiinnostavaa kaunokirjallista käsikirjoitusta. Sytytä lukemisen vimma! -kirjoituskilpailu on avoin kaikille. Kilpailuaikaa on 31.7.2019 asti.

Poikien lukeminen on Suomessa aika heikossa hapessa, ainakin jos vertaa tyttöjen ja poikien lukemista keskenään. Kirjat eivät jostain syystä kiinnosta ja nuorien huomiosta kilpailevat monet tekijät. Suomen luokanopettajien puheenjohtaja Marko Jokinen tiivistää:

"Pisa-tutkimusten mukaan tyttöjen ja poikien välinen ero lukutaidossa on Suomessa suurempi kuin missään muussa OECD-maassa. Opettajien mukaan kyse on lukemisen määrästä. Tytöt lukevat kirjoja, pojat eivät.– Jo 5–6-luokkalaisista pojista juuri kukaan ei lue kertomakirjallisuutta. Ei ahmita Tarzania, tai Viisikoita kuten aikoinaan. Se on haaste myös kustantajille"
Haluaisin nähdä sen lukemisen ilon, jonka itse koin tuolloin nuorena, myös uuden sukupolven lukijoilla. Mainitut Tarzanit ja Viisikot tuli luettua ja näiden lisäksi myös Stephen Kingit ja muut ei-niin-ikäsopivat kirjat, mutta mielestäni pientä kapinaa saa löytyäkin lukemisesta. 

Toivottavasti sitä löytyy myös kilpailuun lähetettävissä teksteissä. Nuorisoa ei kannata ali-arvioida vaan suosittelen kirjoittamaan pojille rehellisesti ja aitoja tunteita tai vaikeitakin aiheita säästelemättä.

Lisätietoa kilpailusta ja siihen osallistumisesta löydät täältä. Sytytä lukemisen vimma! -kilpailun lopputuomaristossa työskentelevät kirjailija Jyri Paretskoi ja äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Antti Klemi sekä kohderyhmää edustavat tamperelaiset koululaiset Lukas Browne ja Saku Pietilä.Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:
1 kommentti: