27.10.2017

Ihan totta! -tietokirjakilpailun voittajat valottavat sukupuolen käsitettäIhan totta! -tietokirjakilpailun voittajat julkistettiin 27.10.2017 Helsingin kirjamessuilla. Voittajateoksissa käsitellään niin sukupuolen moninaisuutta kuin todellisia prinsessojakin.

Nuorten sarjan voitti teos Sukupuolena ihminen (Maiju Ristkari, Nina Suni ja Veera Jussila).

Raati sanoi kirjasta seuraavasti:

Sukupuolena ihminen on aiheensa puolesta ensimmäinen nuorille suunnattu tietokirja Suomessa ja varmasti maailman mittakaavassakin pioneeriteos. Se tarjoaa asiallista, tieteeseen ja kokemusasiantuntijuuteen perustuvaa tietoa ajankohtaisesta aiheesta, josta julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa liikkuu hyvinkin erilaisia, jopa hämmentäviä näkemyksiä. Kirja on 2010-luvun nuorille suunnattu tietopaketti sukupuolen moninaisuudesta. Se on hyödyllinen niin trans- kuin cis-nuorille sekä heidän vanhemmilleen, mutta myös opettajille, oppilashuollon työntekijöille, hoitohenkilökunnalle ja kaikille jotka haluavat ymmärtää, mistä sukupuoli-identiteeteissä ja erityisesti transsukupuolisuudessa on kyse. Lähestymistapa on käytännönläheinen ja myötätuntoinen – kirja on tarkoitettu avuksi ja tueksi niille, jotka pohtivat omaa sukupuoltaan. Se avartaa ymmärrystä siitä, kuinka moninaisia tapoja on olla ihan tavallinen ihminen.

Lasten sarjan voitti teos Todellisten prinsessojen kirja (Satu Erra ja Johannes Erra).

Raati sanoi kirjasta seuraavasti:


Todellisten prinsessojen kirja tuo uuden näkökulman lasten rakastamaan teemaan. Kirja esittelee valikoiman satujen kaavasta poikkeavia, oikeasti eläneitä prinsessoja eri puolilta maailmaa. Näkökulma tuo esille kuninkaalliset yksilöinä: samaa tehtävää hoitavat naiset ovat keskenään hyvin erilaisia, jokaisella on omat vahvuutensa ja kiinnostuksenkohteensa. Todelliset prinsessat voivat rakastaa yhtä lailla tanssimista kuin painimista, pukeutua silkkimekkoon tai tekopartaan, mutta ennen kaikkea nämä naiset voivat muuttaa maailmaa. Kirja laajentaa sekä lasten että aikuisten käsitystä prinsessoista.

Nuorten sarjassa palkitaan kaksi teosta, lasten sarjassa neljä. Kilpailun molempien sarjojen voittajat saavat 3 000 euron rahapalkinnon ja molempien sarjojen toiseksi tulleet kukin 1 000 euroa. Voittajateokset julkaistaan syksyllä 2018.Katso myös:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti