17.9.2017

Sukupuolineutraaleista titteleistä



Tiesitkö, että maapallo kiertää aurinkoa 107 200 kilometrin tuntinopeudella? Liikumme huimaa nopeutta avaruuden halki, mutta emme edes havaitse sitä. Samalla tavalla kieli muuttuu jatkuvasti. Sen nopeus vain on niin huima, että emme tunnu havaitsevan sitäkään.

Pysyvä, muuttumaton kieli, jossa tulisi roikkua jonkin perinteen nimissä on myytti. Minä rakastan kieltä ja miten se jaksaa aina yllättää. Siksi höpisen täällä kirjoista ja teatterista jatkuvasti. Olen koukussa siihen miten kielen avulla on mahdollista luoda näitä uskomattomia tarinoita.

Kieli kuitenkin myös luo todellisuutta eikä vain kuvaa sitä. Puhumme asioista juuri tietyillä sanoilla ja tapamme puhua ei ole täysin sattumanvaraista. Kieli on luotua ja se todellisuus, jota sanoilla kuvaamme on usein tulkinnoista koottu. Tulkinnoista, joita siis juuri nämä sanamme tuottavat.

Aamulehti päätti luopua sukupuolittuneista ammattinimikkeistä ja kertoi tästä näyttävästi pääkirjoituksessaan. Siinä käydään läpi miten kieli ylipäätään on usein sukupuolittunutta eikä aina hyvällä tavalla. Erityisesti kuitenkin halutaan puuttua juuri "puhemiehen" tai "naisurheilijan" -kaltaisiin termeihin. Näin tuodaan kielen kautta luotavaa eriarvoisuutta hieman näkyvämmäksi ja pienellä teolla viedään koko kieltä eteenpäin.

"Monen mielestä tämä voi tuntua näpertelyltä. Se on ymmärrettävää kritiikkiä – tasa-arvossa on suurempiakin ongelmia kuin muutama titteli. Niin onkin. Haluamme kuitenkin kiinnittää tähän asiaan omalta osaltamme huomiota, koska muutos rakentuu osista."

Kritiikkiä Aamulehden pääkirjoitus odotetusti saikin. Sanna Ukkola kirjoitti Twitterissä:

"On tietynlainen kirjarovio, kun Aamulehti alkaa listata kiellettyjä sanoja ja kiellettyjä ilmaisuja. #sanatpalamaan"

Timo Soini taas kirjoittaa tutun setämäisellä otteellaan plokissaan:

"Aprillipäivä on huhtikuussa. Muistaakseni.
Aamulehti on pääkirjoituksessaan linjannut käyttävänsä uuskieltä, jossa mies on kaikkea muuta kuin mies.
Kun pikkupoikana lueskelin Sastamalan Heinoossa mummoni Aamulehteä, se oli konservatiivinen julkaisu.
Kun esimies ei ole esimies, eikä puhemies ole puhemies, tuskin ammattimies on ammattimies, saati palomies olisi palomies.
Pistetäänkö nainen samaan nippuun. Siitä vaan keksimään uusia sanoja olennaiselle, kokonaiselle, puolinaiselle…."

Kritiikki kohdistuu siis oikeastaan siihen ajatukseen, että kieli olisi tällä hetkellä täydellisesti totuutta kuvaavaa. Siihen puuttuminen olisi kuin pyhäinhäväistys ja kaikenlainen pyrkimys muutokseen verrattavissa sensuuriin. 

Suomen kielen lautakunta linjasi jo kymmenen vuotta sitten, että ammattinimikkeiden tulisi olla entistä enemmän sukupuolineutraaleja. Kehitys on nopeaa ja vaikka Aamulehden voi katsoa olevan nyt edellä aikaansa verrattuna muihin lehtiin, niin se mitä pidämme "normaalina" voi muuttua nopeammin kuin uskommekaan.


1 kommentti:

  1. Koska suomen kielessä ei ole erikseen maskuliini eikä feminiini muotoja, tilanne on sangen helppo ja minusta tasa-arvoinen. Vaikka monessa asiassa ollaan tasa-arvoisia, pitää pyrkiä kohti tasa-arvoa, ja säilyttää tilanne. Jotenkin tuntuu, että tämä on puuhastelua, minusta ismpi rajalinja on köyhien ja rikkaiden välillä Suomessa kuin sukupuolten. Nuoret miehet uhkaavat myös syrjäytyä, sille pitäisitehdä pika puoliin jotakin, kuten myös ylipäätään nuorten pääsylle työmarkkinoille.

    VastaaPoista