9.9.2017

Cats - Tampereen teatteri


Kuva: Harri Hinkka. Tampereen teatteri

Cats Tampereen teatterissa on esitys, josta ensimmäisenä tulee mieleen sana virheetön. On oikeastaan hankala kirjoittaa näytelmästä, josta ei tahdo löytyä kritisoitavaa, mutta hitto sitä oli ilo katsoa. Ensimmäinen kertani Tampereen teatterissa ja ensimmäinen kertani nähdä livenä legendaarinen Cats. Oli hieno ilta.

Cats on se musikaalien musikaali, suuren Andrew Lloyd Webberin klassikko jonka on nähnyt kymmenet miljoonat ihmiset ympäri maailman. Maailman suosituimman musikaalin ottaminen ohjelmistoon onkin monella tapaa riskialtis tehtävä. Pienetkin virheet tulevat helposti näkyviin ja ihmisillä on vahva mielikuva siitä mitä esityksen tulee sisältää.

Itse en ole ikinä ollut kovin mieltynyt Catsiin. Se on mielestäni melko juoneton, tasapainoton ja äärimmäisen kasari musikaali, jonka biisit eivät usein yllä kovin iskeviksi (sitä yhtä lukuunottamatta tietysti). Livenä se kuitenkin vei mukanaan ja hyvin toteutettu on hyvin toteutettu.

Catsin tarina on yksinkertainen. Kissat kokoontuvat yölliseen tapaamiseen, jossa valitaan yksi kissa uudestaansyntymisen lahjan saajaksi. Esitys onkin lähinnä sarja kissojen esittäytymisiä, joka huipentuu siihen biisiin.

Kuva: Harri Hinkka. Tampereen teatteri

Tampereen teatteri on panostanut tähän esitykseen. Tuomas Lampisen puvustus, Mikko Saastamoisen lavastus ja Jonna Lindströmin maskit olivat huikeita. Pieni lava oli käytetty hienosti hyödyksi ja tila muuttui kuin taiasta valtavaksi.  Oli mielenkiintoinen ratkaisu siirtää kissojen tarina maalaismaisemaan. Kissat näyttivät siltä mitä olisin odottanut West Endin tai Broadwayn esitykseltä ja Adrienne Åbjörnin koreografia viimeisteli illuusion.

Erityisesti kissojen maailman loi kuitenkin Raimo Salmen valosuunnittelu, joka todella loi tunnelman. Se oli kekseliäs ja uskaltava toteutus, jossa välillä oli melkoista kikkailua, mutta aina esityksen kokonaisuutta tukien. Jopa se kasaritunnelma oli otettu täysillä mukaan esitykseen ja tämä oli oikea ratkaisu. Raimo Salmi sanoo:

"Meillä on käytössä teatterin koko valokalusto, mutta se ei tarkoita, että koko setti huutaa koko ajan. Esitys on räväkkä ja leikkisä, ja valojen avulla jokaiseen numeroon luodaan omanlaisensa henki."

En lähde nostamaan kastista ketään yksittäin esiin, koska niin moni sieltä ansaitsisi maininnan. Paitsi tietysti sen biisin suhteen täytyy sanoa, että Ritva Jalonen onnistui esityksen ehkäpä tärkeimmässä osassa täydellisesti. Jalosen äänessä oli jotain todella elämää nähnyttä, joka sopi kappaleen tunnelmaan täydellisesti. Suomenkielisyys hieman pelotti, mutta erityisesti siinä biisissä juuri Jalosen ääni ja suomalaiset sanat veivät mukanaan.

Kuva: Harri Hinkka Kuvassa keskellä: Pia Piltz, Ritva Jalonen, Hanna Mönkäre. Tampereen teatteri

Jos Cats on näkemättä, niin Tampereen teatteri on nyt paikka jonne mennä. Siellä odottaa virheetön esitys, joka vetää puoleensa upealla tiimityöllä, kasari-asenteella ja vilpittömyydellä. Lisätietoa esityksestä ja lipuista löytyy teatterin sivuilta täältä.Lopuksi vielä se biisi Barbra Streisandin versiona:
Musiikki Andrew Lloyd Webber
Teksti T. S. Eliot
Suomennos Jukka Virtanen
Ohjaus Georg Malvius
Musiikin johto Martin Segerstråle
Lavastussuunnittelu Mikko Saastamoinen
Pukusuunnittelu Tuomas Lampinen
Koreografi Adrienne Åbjörn
Valosuunnittelu Raimo Salmi
Äänisuunnittelu Ivan Bavard, Jaakko Virmavirta
Maskien ja peruukkien suunnittelu Jonna Lindström

Rooleissa

Risto Korhonen Rotta
Ritva Jalonen Grizabella
Irina Milan Grizabella
Lari Halme Runtunranttu
Tero Harjunniemi Teatterikissa Gus / Murr-Roope / Toppa-Roy
Helena Rängman Jellimaari / Lady Kylkiluu
Pia Piltz Jemima
Elisa Piispanen Tuijalleriina
Elina Rintala Annu Pannunen
Matti Hakulinen Vanha Deuteronomi
Martti Manninen Macavity / Plato
Heikki Mäkäräinen Munkossun
Aki Haikonen Kerhonen B. / Peter
Ville Mäkinen Rampo-kissa / Antonio
Katra Solopuro Demeter
Sonja Pajunoja Etcetera
Ulriikka Heikinheimo Rämppätintti
Pyry Smolander Jengamurri
Mikko Nuopponen Bill Bailey
Jukka Wennström Alonzo
Wilhelm Blomberg Korikopat
Maria Påhls Tantomile
Raisa Kekarainen Cassandra
Jaakko Mölsä Admeteus
Hanna Mönkäre Viktoria
Aleksi Seppänen Mr Mistofeli
Heikki Järvinen Pouncival
Suvi Salospohja Elektra
Esitys nähty kutsulipullaCatso myös:1 kommentti:

  1. Kylläpäs Tampereelle nyt sataa kehuja ja mitä
    Iömeisemmin syystä. Mahtavaa että tuotanto on näin onnistunut!

    VastaaPoista