23.9.2017

Landet - Svenska Teatern


Landet / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin / Max Forsman, Mitja Sirén

Landet on Svenska Teaternin 150 vuotista historiaa sekä Suomen 100 vuotista taivalta juhlistava näytelmä. Siinä historia ja nykyisyys kietoutuvat yhteen, mutta ei sillä kliseisellä tavalla. Tässä katsotaan niin eri aikoihin, kuin myös sisäänpäin teatteriin. Tunnelma on hitusen traaginen, mutta samalla erityisen hyväntuulinen ja ilkikurinenkin.

Svenska Teatern keräsi Svenska litteratursällskapetin kanssa ihmisten elämäntarinoita, joista dramaturgi Christoffer Mellgren kokosi lavalla nähdyn tarinan. Esitystä kuvaillaan Svenskanin sivuilla näin:
"Mies rakentaa lapsuudenkodistaan pienoismallia, pelaaja kohtaa kohtalonsa Amerikassa, tytär siivoaa isänsä kuolinpesää. Landet näytelmässä liikumme unenomaisessa maisemassa jossa sadan vuoden kohtalot kohtaavat ja risteytyvät. Yhden perheen historian ympärille kietoutuu tarina yhteenkuuluvuudesta, mitä koti on tai voisi olla. Teos tarkastelee myös käsityksiä rajoista sekä etäisyyksistä ihmisten ja mantereiden välillä sekä elämää ja kuolemaa."

Tämän enempää ei juonea mielestäni tarvitsekaan kuvailla. Näytelmän sisällä kohdataan useita teemoja ja varsinaista punaista lankaa ei jää kaipaamaan vaikka toki sellainenkin sieltä taustalta häämöttää. Unenomaisuus toimii erityisen hienosti ja näytelmä onnistuu nousemaan arkiselta tasolta olematta kuitenkaan liian monitulkintainen. 

Landet / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin


Päärooliin nousevat näyttelijöiden uskomaton ammattitaito ja Robert Kockin säveltämä musiikki, joka todella nosti näytelmän ihan toiselle tasolle. Laulu ja tanssi piristivät näytelmää ja nämä numerot upposivat tapahtumiin niin saumattomasti, että yksikään osa ei tuntunut irralliselta. Etenkin eräs Stella Laineen laulukohtaus veti ihon aivan kananlihalle katsomossa. Naamarit kasvoillaan tanssivat laulajat taas toivat esitykseen mukavan mystisen tunnelman.

Myös Hellen Willbergin upean karhea ääni teki vaikutuksen ja lavalta nousi edukseen moni näyttelijä. Muun muassa Max Forsman, Niklas Åkerfelt ja Mitja Sirén kuuluvat uusin suosikkeihini. Simon Häger sai yleisön helpon oloisesti nauramaan silkalla oudolla karismallaan ja Cecilia Paul taas toi esitykseen paljon raikkautta ja pirteää energiaa.

Landet / Svenska Teatern / Photo by Cata Portin / Simon Häger


Maria Lundströmin ohjauksessa oli tiettyä saumattomuutta ja vaikka kaikkea ei ehkä osannut tulkita näytelmästä, niin mikään ei tuntunut olevan ylimääräistä. Erik Salvesenin lavastus oli mielikuvituksellinen ja lavalla rakenteilla oleva talo piti symboliikan koko ajan läsnä.

Välillä symboliset ulottuvuudet tuotiin näytelmään jo itseironisen selkeästi näkyville. Dennis Nylundin loikkiessa lavalle hulvattomassa lintu-asussa, tältä kysyttiin mikä tämä oikeastaan on. Vastaus oli "no Tuonelan joutsen". "Sepä hienovaraista" tälle vastattiin takaisin ja yleisöltä ei mennyt ohi sohaisu näytelmää itseään kohtaan.

Landet jätti hyvän maun suuhun. Se on monitasoinen ja raikas näytelmä, jossa on juhlan tuntua koko matkan ajan. Laulu ja tanssi maustoivat esitystä hienosti ja yleisö oli täysillä mukana.

Landet saa ensi-iltansa
23.9.2017 ja etenkin jos Svenska Teatern on vielä kokematta, niin tätä voi suositella ensikäynniksi.

Meille kielirajoitteisille on Svenskanilta hyviä uutisia. Tästä syksystä lähtien kaikkiin näytelmiin on saatavilla suomenkielinen tekstitys. Voit ladata joko Appsin puhelimeesi tai lainata teatterilta laitteen. Itse ainakin tykkään lainata laitteen, koska se oma akunkestävyys on aina huolena. Lisää tietoa tekstityslaitteista löytyy täältä.Käsikirjoitus: Christoffer Mellgren
Ohjaus: Maria Lundström
Musiikki: Robert Kock
Koreografia: Carl Knif
Lavastus: Erik Salvesen
Pukusuunnittelu: Tiina Kaukanen
Maskeeraus ja hiukset: Pirjo Ristola
Äänisuunnittelu: Hanna Mikander
Valosuunnittelu: Tom Kumlin
Muusikot:Jori Hulkkonen, Kari Hulkkonen, Mamba Assefa

1 kommentti: