8.5.2016

Mitä lukea aiheesta: Äitiyslaki

Tänään on äitienpäivä. Täydellinen päivä siis allekirjoittaa kansalaisaloite äitiyslain puolesta. Tahdon 2013 oli mahtava projekti, joka oikeasti kantoi hedelmää. Vielä on kuitenkin tekemistä sen eteen, että mitään ihmisryhmää ei syrjittäisi avioliittoa tai perhettä koskevissa asioissa. Äitiyslaki on taas yksi askel parempaan suuntaan, mutta jos haluat aiheesta lisätietoa, niin kirjallisuutta aiheesta on saatavilla.

Äitiyslaki tarkoittaa sitä, että vanhemmuus olisi mahdollista tunnustaa jo neuvolassa ja jättää se totaalisen turha, byrokraattinen pallottelu väliin, joka nykyään perheen sisäisen adoption muodossa pitää läpikäydä. Näin lapsella on kaksi vanhempaa syntymästä ja samalla toteutamme YK:n lasten oikeuksien sopimusta.

Kun hallitus uudisti isyyslakia, jäi sateenkaariperheet tuolloin huomioimatta. Tätä korjaamaan laadittiin äitiyslaki, jonka kristillisdemokraatit vähän yllätyksettömästi kuitenkin torppasivat. Tämän vuoksi kansalaisaloite, jonka siis voit käydä allekirjoittamassa täällä.

Entäs isät sun muut? No taistelu ei ole vielä ohi, mutta kokonaista vanhemmuuslakia ei vielä pelkällä kansalaisaloitteella ole mahdollista toteuttaa. Tämä vaatii lakien laatimista ja kynien pyörittelyä, mutta varmasti vielä tästäkin kuullaan. Yksi asia kerrallaan.

Mutta niihin kirjoihin. Listasin muutaman kirjan aiheesta ja aiheen vierestä, joihin voi tutustua. Jos keksit jonkin mikä ehdottomasti kuuluu listaa, niin laita ihmeessä se kommentteihin!

1.
 Jokinen, Eeva (toim.): Ruumiin siteet. Kirjoituksia eroista, järjestyksistä ja sukupuolesta. Tampere: Vastapaino.

2.
Lehtonen, Jukka, Jussi Nissinen & Maria Socada (toim.): Hetero-olettamuksesta moninaisuuteen. Lesbot, homot, bi- ja transihmiset sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaina. Helsinki: Oy Edita Ab.
3.
Jämsä, Juha (toim.) 2008: Sateenkaariperheet ja hyvinvointi. Käsikirja lasten ja perheiden kanssa työskenteleville. PS-kustannus.
4.
Aarnipuu, Tiia. 2010: Sateenkaariperheen ABC. Sateenkaariperheet ja Tiia Aarnipuu. Luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

5. 
Boenke, Mary (ed.) 2003: Trans Forming Families: Real Stories About Transgender Loved Ones.
Second edition. Oak Knoll Press.

6.

Rintamäki, Marja (Toim.). 2015. Sateenkaaren alla. Kertomuksia perheistä. Atena.

7.
 Lisäksi Sateenkaariperheiden sivuilla täällä on mahtava lista lapsille suunnattuja kirjoja. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti