7.5.2016

BACH. Forms of Silence and Emptiness



Nicholas Ziegler, Linda Haakana. Kuva: Sakari Viika

Bachin musiikki on merkillisen monipuolinen kokonaisuus mitä erilaisimpia teoksia. Tietyt kappaleet iskevät henkilökohtaisesti tajuntaan ihan täysiä ja nyt niitä pääsi kokemaan Kansallisbaletin tulkitsemina. Kai se on aika itsestäänselvää sanoa, että joskus tanssi ja musiikki yhdistyvät hienosti, mutta kyllä sitä taas siellä katsomossa silti ihmetteli. Niin upeasti tämä koreografia onnistui tuomaan esiin Bachin musiikin monipuolisuuden ja siinä piilevät tunneskaalat.

Koreografia on Espanjalaisen Nacho Duaton käsialaa, joka voitti teoksellaan Benois de la danse -palkinnon. Jo tämä varmasti herättää yleisön kiinnostuksen sillä palkinnon sanotaan olevan balettimaailman Oscar.

Ilja Bolotov, Kamill Ariston Chudoba, Ruan Crighton. Kuva: Sakari Viika

Yleisoä ei kuitenkaan ensi-illassa ollut ihan täyttä salia vaan useat penkit olivat tyhjinä. Ehkäpä moni oli jo helatorstain vuoksi soittanut töihin olevansa "sairaana" ja lähtenyt pitkän viikonlopun viettoon. Ne jotka paikalle olivat tulleet, näyttivät kuitenkin nauttivan olostaan. Ensimmäinen kunnon kesäpäivä sai koko Oopperatalon jotenkin välittömän ja vapautuneen oloiseksi.

Esityksessä mentiin tunnetilasta toiseen musiikin mukana. Kokonaisuus oli monien pienten osien summa ja huomasin aina vähän jännittäväni, että mitä sieltä seuraavaksi tulee. Tämä oli vähän kuin napostelubalettia. "Life is like a box of chocolates" niin kuin Forrest Gump sanoisi ja sitä tämä näytös oli. Ei ikinä tiennyt mitä tulee saamaan seuraavaksi.

Kuva: Sakari Viika

Bachin musiikissa käsitellään usein kuolemaa ja tämä oli läsnä vahvasti kun palasimme väliajalta. Desislava Stoeva tulkitsi upeasti kuolemaa tanssillaan ja nousi itselleni lähes esityksen parhaimmaksi osaksi. Ainakin lähes. Nimittäin ne upeat kohtaukset, joissa Bach soitti "ihmisselloa" jäävät varmasti ikuisesti mieleen. Sello itsessään on maaginen soitin, joka jäljittelee ihmisen ääntä, joten tanssissa oli jotain intuitiivisesti tunnistettavaa.

Esitys on nähtävissä Kansallisbaletissa 26.5 asti ja lippuja voi katsella vaikkapa Oopperan sivuilta täältä. Luvassa on sekä pienimuotoista että näyttävää balettia ja tämä sopii monelle, joilla ei kauheasti kosketuspintaa tanssiin vielä ole. Etenkin jos mielikuvasi baletista on perinteinen rivi naisia tutuissa, niin tällä on hyvä lähteä murtamaan käsityksiä ja kokemaan jotain uutta.

Koreografia, puvustus
Nacho Duato

Musiikki (äänite)
J.S. Bach

Lavastus
Jaffar Chalabi

Puvustus
Ismael Aznar

Valaistus
Brad Fields

Bach
Linas Kavaliauskas
Nicholas Ziegler

Sello
Eun-Ji Ha
Linda Haakana

Kuolema
Desislava Stoeva
Rebecca King

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti