17.6.2015

Stephen King - Finders Keepers

Uunituoretta Kingiä! Vaikka lukupino on melko täynnä, niin tämä oli pakko mahduttaa väliin. Tässä kuussa julkaistu Finders Keepers on toinen osa Kingin "Bill Hodges-trilogiaan". Lukuprojektini Stephen Kingin parissa siis jatkui samantien kun vasta olin saanut tämän uusimmat kirjat luettua.

Vaikka tämän trilogia oli eräänlainen sivupolku Kingille normaalista tyylistä ja pään nyökäytys dekkareiden suuntaan, niin hieman paradoksaalisesti nyt liikuttiin nimenomaan sen perinteisen King-romaanin tunnelmissa. Ihmisten väliset suhteet, tapahtumapaikat ja yleinen tunnelma olisi voinut olla kuin mistä tahansa Kingin kirjasta. Ennen hirviöiden saapumista tietenkin.

Etenkin nuo ihmisten väliset suhteet tuntuivat tutulta. Jopa nähdyiltä. Joitakin saattaa häiritä miten röyhkeästi King käyttää hyväkseen erilaisia stereotyyppejä hahmoja luodessaan. Naisten ja miesten erot ja hyvän ja pahan jyrkkä jaottelu esimerkiksi näkyvät todella monessa Kingin tarinassa.

Myös Finders Keepersissä. Pahikset ovat pahoja, mutta hyvikset tosiaan ovat hyviä. Näiden moraalinen kompassi on ärsyttävyyteen asti viritetty niin, ettei se vaikuta enää luonnolliselta. Tämä sai kuitenkin minut pohtimaan, että onko näiden stereotyyppien viljely kuitenkaan lopulta niin huono asia. Kingin tarinat ovat jo nyt juoneltaan moneen suuntaan rönsyileviä. Ehkä Kingin arkkihahmot antavat tälle vapauden keskittyä itse tarinaan.

Mehän tiedämme jo mitä hahmot ajattelevat, mitkä näiden motiivit ovat ja miten he suhtautuvat toisiinsa. King avokätisesti vain poistaa meiltä taakan analysoida hahmoja itse ja vapauttaa meidät nauttimaan tarinasta. Tekeekö tämä Kingin kirjoista siis jotenkin vähemmän "taidetta" tai liian viihteellisiä?

Minä en välitä. Annan tälle kirjailijalle paljon anteeksi jo silkan nostalgian takia.

Finders Keepers jatkaa eläköityneen poliisin, Bill Hodgesin, tarinaa. Tämä on nyt entistä vanhempi, mutta parempi kuntoinen ja virkeämpi. Mr. Mercedes on lukkojen takana kykenemättä edes puhumaan ja saamme luettavaksi aivan uuden Hodges-tarinan. Silti suosittelen lukemaan Mr. Mercedeksen ennen tätä kirjaa.

Tarinassa liikutaan osin kirjojen maailmassa kun kuuluisan kirjailijan murhan jäljiltä jää kadoksiin useita Moleskine-vihkoja täynnä uusia kirjoituksia. Tämä vaikuttaa monen elämään ja lopulta eri ihmiskohtalot nivoutuvat yhteen. Kirja alkaa pitkillä osuuksilla ja tiivistyy loppua kohden. Kyseessä tuntuu olevan hyvin harkittu rytmitys ja itse ainakin huomasin kulkevani sujuvasti sen mukana. Kirja oli nautittava.

Kirjailijan hahmo on Kingin romaaneissa monesti käytetty. Tällä kertaa tämä kuitenkin päättää tappaa kirjailijan ja kirjoittaa mitä merkitystä jälkeenjääneillä romaaneilla ja muulla työllä lopulta on. Mielenkiintoista pohdintaa ikääntyvältä kirjailijalta.

Erakoitunut kirjailija tarinassa toi mieleeni erityisesti  John Updiken ja John Cheeverin. Jo tämän kirjan nimet tuntuivat viittaavan Updiken Rabbit-kirjoihin ja luonne taas vahvasti Cheeverin suuntaan. Kun kirjan lopussa mainittiin keskustelun yhteydessä juuri nämä kaksi kirjailija niin tuskin maltoin pysyä tuolillani. Hyvä kirja antaa lukijalleen oivalluksia.

Seuraava Bill Hodges-romaani tulee olemaan nimeltään End of Watch. Sen julkaisupäivästä ei tällä hetkellä ole vielä tietoa, mutta odotan sitä jo nyt suuremmalla innolla kuin odotin tätä keskimmäistä osaa. Hahmot kasvoivat entisestään minuun kiinni tämän kirjan myötä, mutta syy innostukseen voi olla myös pienissä vihjeissä, joita King kylvi tähän kirjaan.

Tähän mennessä trilogia on ollut Kingille sivupolku perinteisistä tarinoistaan, mutta minulla on aavistus, että seuraavassa kirjassa voimme nähdä vanhojen teemojen kurkistavan ihan pikkuisen. Ehkä hirviöt saapuvat sittenkin.
Finders Keepers, 2015, Stephen King, Scribner

1 kommentti:

  1. Sain luettua Finders Keepersin loppuun eilen ja kyllä minun piti hetkinen niellä pettymystä. Olihan tämä hyvä, mutta Kingiksi vähän kehno. Paitsi että jo illalla huomasin palaavani tarinaan uudestaan ja uudestaan ja kieltämättä sitä kolmatta osaa odotan innolla. Kuvittelin tämän kirjan juonen liittyvän enemmän Mr Mercedeksen lopussa vihjaamaan suuntaan, mutta oikeastaan parempi näin.

    Minulla on Hodder & Stoughtonin painos ja siinä kansikuvassa yhdistyvät hienolla tavalla ensimmäisen ja toisen osan sisällöt. Toivottavasti kolmannen osan kansi jatkaa samalla linjalla :)

    VastaaPoista