3.3.2021

Tritonus - Kjell Westö




Tritonus on teos, joka tuntui hämmentävältä suhteessa muihin Westön kirjoihin. Olen aina ihaillut tämän tarkkanäköistä ja elävää tekstiä menneisyyttä kuvatessa. On kuin Westöllä olisi työhuoneessaan kirjoituskoneen lisäksi aikakone. Tritonius kuvaa nykyaikaa, jossa Westön tarkkanäköisyys tuntuu yhtä väkevältä, mutta lukijana huomaa haastavansa sen aivan eri tavalla omien kokemusten kautta.

Kjell Westö on toimittajanakin työskennellyt, useasti palkittu helsinkiläinen kirjailija, jonka teokset ovat tuttuja laajalle lukijakunnalle sekä elokuvien ystäville.

Westön moniääniset tarinat soveltuvat hienosti myös teatterin lavalle, kuten olen todennut muun muassa Kansallisteatterin näytelmissä Rikinkeltainen taivas ja Kangastus 38.

Kjell Westö. Kuva Marica Rosengard 2017.


Tritonus sijoittuu suomalaiseen saaristoon, jonne kapellimestari Thomas Brander rakennuttaa huvilaa. Tämä ystävystyy paikallisen koulukuraattorin ja harrastelijamuusikon Reidar Lindellin kanssa, jonka kautta saa yhteyden koko pienen alueen väestöön.

Kirja on jaettu osiin vuodenaikojen mukaan ja teksti vilisee jämäkkää kuvailua niin luonnon, ihmisten kuin näiden välisten suhteiden kohdalla. Westö hallitsee tarinaa kapellimestarin varmuudella ja asettaa rytmin aaltoilemaan luonnon muutosten mukana tapahtumien edetessä.

Brander osittain kadottanut otteensa klassiseen musiikkiin ja Lindell taas nauttii rock-bändinsä kanssa soittamisesta. Miesten ja musiikkilajien välistä suhdetta tarkastellaan niin ystävyyden kuin luokkaerojenkin kautta ja eroavaisuuksien ja yhteneväisyyksien välit luovat kirjaan jännitteen, joka ei edes tarvitsisi sen isompia käänteitä.

Musiikki on se voima, joka on vahvasti tämän kirjan ytimessä. Musiikin ja kirjallisuuden symbioosi on herkullista aina silloin kun se onnistuu ja Westö on todella tuntunut paneutuvan aiheeseensa. Branderin ilon hetket ja tuska ammattinsa ääressä tuntuvat niin todelta ja tuntuu kuin kirja toisi lukijalleen uutta ymmärrystä musiikkiin pelkästään tekstin välityksellä.

"Hän pani soimaan mielilevytyksensä, Meyerin ja Harnoncourtin, ja seurasi Meyerin fraseerausta niin hyvin kuin pystyi. Mutta hän ei ollut tyytyväinen. Lehti ei tuntunut niin hyvältä kuin hän oli toivonut ja Mozart oli niin vailla kuonaa, että melodianpätkät kuulostivat patologisen puhtailta. Musiikki oli kuin horteessa Branderin sisällä ja kieltäytyi heräämästä eloon."

Branderin hahmo on mielenkiintoinen, sillä tämä tuntuu olevan yhtä näivettynyt kuin kykynsä johtaa orkesteria. Maailma vyöryy vanhenevan miehen yli ja tuntuu lähes epäreilulta. Entisenlainen käytös ei ole enää sallittua ja tolkku tuntuu kadonneen maailmasta.

Vaikka Brander yrittää ottaa paikkaansa kyläyhteisössä, niin tällä on aina toinen jalka jossain toisessa maailmassa. Luokka on Branderille jotain todellista ja vaikka tämä koettaa nähdä hyvää kaikissa ihmisissä, niin urautunut mieli saa ajatukset vaikuttamaan melko näköalattomilta ponnisteluista huolimatta. Erityisesti kun tästä tuntuu, että uusi aika on omaa minuutta vastaan syytöksillään.
"Miksi jotkut ihmiset ymmärtävät vaistomaisesti kauneutta ja vivahteita, kun toiset taas yrityksistään huolimatta eivät? Bander tiesi ettei kyse ollut hyvyydestä tai pahuudesta. Hänelle uuden ajan tapa reagoida uutisiin muusikoiden, kirjailijoiden ja näyttelijöiden pahoista teoista oli vieras: ajan ratkaisu oli julistaa heidät pannaan radiossa, Spotifyissa ja iTunesissa, poistaa heidän kirjansa kirjastoista, olla enää antamatta heille elokuvarooleja tai tehtäviä teatterissa. Älkää näyttäkö meille pimeyttä, me haluamme nauttia vain hyvien ihmisten luomasta taiteesta."
Tritonus kuvaa tiiviiden ja väljien yhteisöjen eroja, ystävyyttä vanhenemisen keskellä, muutosvastarintaa kulttuurin haarautuessa eri suuntiin, velvollisuutta ja ennenkaikkea musiikkia. Tämä kirja sijoittuu mielenkiintoisesti Westön aiempien tarinoiden jatkumoon ja kuten voi odottaakin, on erittäin hienosti kirjoitettu.












Kjell Westö, 2020, Tritonus, Suom. Laura Beck, Otava

1 kommentti:

  1. Tritonuksen voisin lukea. Westö on taitava kirjailija varsinkin historiallisissa kuvauksissa.

    VastaaPoista