16.2.2021

Kansallisgalleria vetoaa museoiden avaamisen puolesta


Ateneumin taidemuseo 2020 / Konstmuseet Ateneum


Kulttuurin suurkuluttajana tyhjentyneet teatterisalit, galleriat ja museot ovat tyhjentäneet samalla oman kalenterin. Haluan ja aion pysyä kotona, mutta tunteet ovat ristiriitaiset kulttuurielämän toimijoiden ahdingon edessä. Kansallisgallerian museoiden johtajat esittivät tänään seuraavan vetoomuksen.

Me, Kansallisgallerian pääjohtaja ja museoiden johtajat, toivomme, että tartuntatautilain uudistuksen myötä alakohtaiset päätökset olisivat mahdollisia, ja maamme museot voitaisiin avata terveysturvallisia sääntöjä noudattaen.

Eduskunnan sivistysvaliokunnan 5.2.2021 julkaiseman, tartuntatautilain uudistukseen liittyvän lausunnon mukaan tapahtuma- ja kulttuurialalla on jäänyt työllistämättä 136 000 tilapäistä työntekijää. Lomautukset ovat väistämättömiä toimenpiteitä sulkujen jatkuessa. Niiden negatiiviset vaikutukset ovat suuret niin työntekijöille, työnantajille kuin yhteiskunnalle.

Sivistyslakivaliokunta mainitsi lausunnossaan myös, että ”…useilla toimialoilla, esimerkiksi museoissa ja kirjastoissa, on erityisjärjestelyin päästy hyvinkin turvalliseen toimintaan.” Yhdymme tähän mielipiteeseen ja lisäämme, että jo kesäkuussa 2020, kevään sulkuajan jälkeen, pystyimme avaamaan toiminnan rajatusti, hallitusti ja terveysturvallisuutta noudattaen. Museovierailla on käytettävissään useita käsidesipisteitä, olemme edellyttäneet maskin käyttöä museon tiloissa ja asiantunteva asiakaspalveluhenkilöstömme on ohjannut vieraita turvaetäisyyksien ylläpitämisessä. Museoissamme vierailevat taiteen ystävät ovat noudattaneet terveyssuosituksia kiitettävästi.

Covid-19 -viruksen herkkä tarttuminen on koko yhteiskunnan haaste. Myös taloudellisen toiminnan voimakas hidastuminen on koko yhteiskunnan haaste. Molemmilla on kauaskantoiset vaikutukset. Koronatilanteen pitkittyessä on syytä harkita taloudellisen toiminnan mahdollistamista myös muussa kuin elinkeinoelämän toiminnassa. Se on Suomessa asuvien mielenterveyden, sosiaalisen hyvinvoinnin ja taloudellisen tulevaisuuden näkökulmasta välttämätöntä. Pienistä puroista kasvaa se elpymisen joki, jota nyt tarvitsemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti