5.2.2021

Runeberg-kirjallisuuspalkinto Marisha Rasi-Koskiselle


Marisha Rasi-Koskinen kirjoitti romaaniaan REC viisi vuotta ja tuloksena on lumoava kuvien, karttojen ja kohtaloiden sokkelo, joka oli minulle henkilökohtaisesti yksi viime vuoden ylivoimaisesti parhaimpia lukukokemuksia.

Runeberg-kirjallisuuspalkinnon raati oli ilmeisesti kanssani samaa mieltä ja Rasi-Koskinen vastaanotti tänään vuoden 2021 Runeberg-palkinnon Porvoossa.
Palkinnon saajan valitsi kahdeksan ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluvat kirjailija Sinikka Vuola, kriitikko Marissa Mehr ja kirjallisuudentutkija, FT Julia Tidigs.

Raadin mukaan Marisha Rasi-Koskisen romaani REC on harvinaisen rohkea proosaluomus, kerrontaa, muotoa ja tilallisuutta yhdistävä ja testaava taideteos, joka muistuttaa tarinankerronnan vaarallisesta potentiaalista. REC on myös peli, silmänkääntötemppu, vakava leikki, mysteeri ja elämys, joka avautuu uusilla lukukerroilla erilaisena.

REC on tamperelaisen Rasi-Koskisen (s. 1975) kuudes kaunokirjallinen teos. Hän on ollut kerran aiemmin Runeberg-palkintoehdokkaana, vuonna 2014 novellikokoelmallaan Vaaleanpunainen meri.

Rasi-Koskinen sanoo romaanistaan:

”REC sai alkunsa vuonna 2015 ja kirjoitin sitä kaikkiaan yli viisi vuotta. Silti sen juuret kurottavat paljon pidemmälle menneisyyteen. Olin kauan aikaa miettinyt valokuvia ja sattumaa ja sitä miten ihmiset joutuvat vahingossa toistensa valokuvien taustalle. Millainen kuvitteellinen tarina syntyisi, jos saisi käsiinsä kaikki ne videot ja valokuvat, joiden taustalle on itse joutunut. Ja toisaalta henkilöt jotka ovat omien kuviemme taustalla, keitä he ovat ja mitä he kertoisivat. Tätä ajattelin kun aloin kirjoittaa valokuvia sanoiksi. Taustahenkilöiden nostaminen esiin antoi tilaisuuden sille moniäänisyydelle ja sirpaleisuudelle, joka minua taiteessa ja todellisuudessa kiinnostaa. Samoin minua ovat jo kauan kiinnostaneet erilaiset valtarakenteet paitsi ihmisten ja yhteiskuntien välillä, myös taiteessa. RECissä nämä asiat eräällä tavalla kohtasivat toisensa.” 


Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands svenska författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkinto jaetaan vuosittain Porvoossa kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta. Palkintosumma on 20000 euroa.

Mainoslinkit merkattu: *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti