6.11.2018

Valitse tästä miehelle lahjaksi naisen kirjoittama kirja




Lukupino ja Maria Pettersson laativat yhdessä suosituslistan, jolta voi kätevästi valita miehelle isänpäivä- tai joululahjan. 


Tervehdys ihmiset, Maria tässä. Laadimme yhdessä Lukupinon kanssa teille kätevän listan tyydyttämään kaikki lahjatarpeenne!

Kaksi kolmasosaa suomalaismiehistä ei lue lainkaan naisten kirjoittamia kirjoja.
Laadin aiheesta kaksi vuotta sitten kolumnin: Mies, joka ei lue naisten kirjoittamia kirjoja, ei ole sivistynyt (https://yle.fi/uutiset/3-9301498). Kolumnissa pohdin, mistä naisten välttely johtuu ja miksi siinä ei ole mitään järkeä.

Yksi syy sille, miksi miehet lukevat vain miehiä, on markkinointi. Isänpäiväksi ja jouluksi mieslukijoille tarjotaan lähes yksinomaan miesten kirjoittamia kirjoja. Sekä mieslukijoille että lahjojen ostajille viestitään, että miehelle kannattaa ostaa nimenomaan miehen kirjoittama kirja. Usein miehille - tai ihmisille, jotka ostavat miehille lahjoja - ei tule edes mieleen, että miehelle voisi hankkia jonkun muun kuin miehen kirjoittaman kirjan. Hyvä uutinen on tämä: Miehille ei ole mikään pakko valita kirjoja niin ahtaista kehyksistä kuin joistain isänpäivän mainoksista voisi luulla!



Kolumnin ilmestyttyä sain palautetta, jonka mukaan monet kyllä mielellään ostaisivat miehille naiskirjailijoiden kirjoja, mutta eivät oikein tiedä, mikä uppoaisi.
Tämän vuoden isänpäivää ja joulua ajatellen olemme yhdessä Lukupinon kanssa laatineet suosituslistan tuoreista, hyvin saatavilla olevista kirjoista, joita ei ole tietääksemme kirjoittanut mies. 


Listalla on teoksia perinteisesti miehisinä pidetyistä kirjallisuuden lajeista, mutta myös kirjallisuudenlajeja, joita ei normaalisti markkinoida miehille lainkaan. Lukuiloa kaikille isille ja miehille!



FAKTA



Yhteiskunta


Svetlana Aleksijevitš
Neuvostoihmisen loppu
Nobelisti kuvailee, miltä kommunismin tuho näytti tavallisen venäläisen silmin. Tavalliset venäläiset kertovat, millaista elämä oli Neuvostoliitossa, sen sortuessa ja sen jälkeen. Aleksijevitš on haastatellut venäläisiä vuosien 1991 ja 2012 välillä, ja haastatteluista piirtyy tarkka ja karu kuva elämästä aatteen raunioilla. Myös muut Aleksijevitšin suomennetut kirjat, Sodalla ei ole naisen kasvoja ja Tsernobylista nousee rukous, ovat erittäin suositeltavia.

Masha Gessen
Venäjä vailla tulevaisuutta
Palkitun toimittajan ajankohtainen kuvaus siitä, miten Venäjä on luisunut miltei itsevaltiuteen. Miksi niin suuri osa veäläisistä ihannoi Putinia ja yksinvaltiutta? Mitä tapahtui toivolle demokratiasta?

Kristiina Harjula
Ollaanko me jo vanhoja?
Aikamatka suurten ikäluokkien elämänvaiheisiin hellahuoneista arava-kaksioihin, syrjäkyliltä kaupunkeihin, köyhyydestä kulutusjuhlaan. Miten suuret ikäluokat elivät nuoruutensa ja mitä he tekevät nyt, kun alkavat vanheta?

Sherin Khankan
Nainen on islamin tulevaisuus
Imaami Sherin Khankan ei pelkää. Hän luottaa järkeensä ja uskoonsa. Elokuussa 2016 Khankan avasi Mariam-moskeijan, Euroopan ensimmäisen vain naisille tarkoitetun moskeijan Kööpenhaminaan. Khankan haastaa vanhoillisen diskurssin ja toisaalta alati lisääntyvän islamofobian levittäessään edistyksellistä, suvaitsevaista Koraanin tulkintaa.

Anna Kontula
Eduskunta – ystäviä ja vihamiehiä
Sosiologinen ja psykologinen katsaus Kontulan omaan työpaikkaan, Suomen eduskuntaan. Kontula on havainnoinut ja haastatellut kollegojaan ja kuvaa poliitikkojen valtataistelua, huolia, ongelmia, sovintoa ja ihmisyyttä.

Elina Lepomäki
Vapauden voitto
Oikeistolainen talousliberaali kertoo, miten Suomea tulisi hänen mielestään muuttaa.

Mari Manninen
Kiinalainen juttu
Helsingin Sanomien toimittaja Mari Manninen asui Pekingissä monta vuotta, kirjoitti artikkeleja ja tutki yhteiskuntaa. Kirjassa hän kumoaa yleisiä väärinkäsityksiä Kiinasta – esimerkiksi sen poliittisesta järjestelmästä, taloudesta, historiasta ja jopa ruoasta. Samalla lukija oppii uusia, paljonpuhuvia asioita kiinalaisesta yhteiskunnasta. Manninen perustaa kirjansa omien havaintojensa lisäksi muun muassa lähdekirjallisuuteen ja asiantuntijahaastatteluihin. Kirja on vetävä ja yleistajuinen, mutta menee monessa kohdin ilahduttavan syvälle.

Cathy O’Neil
Matikkatuhoaseet
Algoritmit määräävät enenevissä määrin elämästämme. Myönnetäänkö laina, paljonko vakuutus maksaa? Päätökset tehdään matemaattisilla malleilla eli algoritmeilla. Tämän pitäisi johtaa aikaisempaa reilumpiin päätöksiin, sillä kaikki arvotetaan samoilla säännöillä ja vinoutumat katoavat. Kirjassa Harvardin matematiikan tohtori osoittaa, että on käymässä juuri päinvastoin.
Matikkatuhoaseet kohdistetaan opettajien ja oppilaiden arviointiin, ansioluetteloiden lajitteluun, opiskelupaikan saamiseen, lainojen myöntämiseen, työntekijöiden arviointiin, äänestäjiin ja terveyteen, sanalla sanoen lähes jokaiseen elämän piirteeseen. Tuloksena on matikkatuhoaseiden hallitsema kansalaisten eriarvoisuus.

Anu Partanen
Pohjoinen teoria kaikesta
Yhdysvalloissa asuva Partanen vertailee keskiluokan elämää USA:ssa ja Pohjoismaissa. Käy ilmi, että periamerikkalaiset arvot vapaus, itsenäisyys ja mahdollisuuksien tasa-arvo toteutuvat parhaiten pohjoismaisessa hyvinvointivaltiomallissa. Tutkimusta ja journalistista kokemusta hyödyntävä, sekä pohjoismaisten että yhdysvaltalaisten lukijoiden silmiä avaava teos.

Minna Passi ja Susanna Reinboth
Keisari Aarnio
Rikostoimittajien häkellyttävä, tyrmistyttävä teos vuosikymmenen seuratuimmasta oikeudenkäynnistä. Teos, joka jokaisen suomalaisessa yhteiskunnassa elävän ihmisen pitäisi lukea. Poliisien toiminta on kertakaikkisen uskomatonta, ja poikkeukselliset rikosepäilyt herättävät syystä ihmetystä ja kysymyksiä poliisin ja oikeuslaitoksen tilasta Suomessa. Kirjoittajat ovat haastatelleet satakunta ihmistä ja käyneet läpi kymmeniätuhania sivuja materiaalia.

Helena Petäistö
Ranska, Macron ja minä
Kokenut journalisti ja MTV3:n entinen Pariisin-kirjeenvaihtaja analysoi Ranskan presidentinvaaleja, kertoo maan nykytilasta ja selittää Macronin nousua ja mahdollista tuhoa sekä sitä, miksi Ranskassa kaikki menee taas juuri niin omituisesti kuin yleensä.

Leena Sharma
Ikuiset ystävät
Jatkosodan jälkeen Neuvostoliiton kanssa piti jotenkin elää. Lopulta siitä tehtiin ystävä vaikka hampaat irvessä. Suomettuminen, kulttuuri- ja bisnessuhteet ja politiikka ovat pääosassa toimittaja Leena Sharman tietokirjassa, joka kattaa Suomen ja Neuvostoliiton yhteiset kuusi vuosikymmentä.



Historia

Hédi Fried
Kysymyksiä joita minulle on esitetty keskitysleiristä
Holokaustista selvinnyt Hédi Fried kiersi kouluissa yli 30 vuotta ketomassa kokemuksistaan. Kirjassa hän käy läpi nuorten esittämiä kysymykiä ja vastaa niihin. Miksette tehneet vastarintaa? Oliko sinulla koko ajan nälkä?

Ulla Koskinen
Suomessa selviytymisen historiaa
Historiantutkija kertoo, miten kylmässä peräpohjolassa on selviydytty kivikaudelta keskiajalle, uudelle ajalle ja nykypäivään. Elämä Suomen alueella on ollut kovaa, ankara luonto, nälät ja taudit ovat piinanneet ja olot ovat muutenkin olleet hanurista, mutta jotenkin täällä on silti elelty.

Monica Kristensen
Amundsenin viimeinen matka
Norjalainen rikoskirjailija, jäätikkötutkija ja naparetkeilijä Monica Kristensen kertoo, miten ilmalaiva Italian paluumatka pohjoisnavalta päättyi vuonna 1928 onnettomuuteen Huippuvuorilla. Miehistön löytämiseksi käynnistettiin historian suurin kansainvälinen pelastusoperaatio, johon otti osaa myös Roald Amundsen. Ikääntyvä naparetkeilijä lähti kehnoin varustein ja suunnitelmin uhkayritykseen, jonka oli määrä palauttaa hänen maineensa kansallissankarina. Toisin kävi: Amundsen katosi jäljettömiin. Asiaproosateoksessa pohditaan, mitä Amundsenille tapahtui.

Mirkka Lappalainen
Pohjoisen noidat. Oikeus ja totuus 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa.
Dosentti Mirkka Lappalaisen kattava, mukaansatempaava tietokirja voitti tämän vuoden Kanava-palkinnon. Perusteluissa kirjaa luonnehdittiin muun muassa näin:
”Pohjoisen noidat on poikkeuksellisen elävästi kirjoitettu tietokirja, jossa historian suuret linjat limittyvät onnistuneesti ruohonjuuritason kuvaukseen. Huhujen ja tuulesta temmattujen väitteiden voimasta todistava teos tuo uuden näkökulman myös ajankohtaiseen valeuutisia koskevaan keskusteluun. Mirkka Lappalainen havainnoi 1600-luvun yhteiskuntaa tarkasti ja analyyttisesti, mutta samalla lämpimästi ja jopa huumorilla. Hän tuntee aikakauden läpikotaisin ja pystyy sen ansiosta tarkastelemaan toimijoita heidän omista lähtökohdistaan, ilman nykypäivän jälkiviisautta.”
Suomalaisnoidista suuri osa oli muuten miehiä!

Marjo Liukkonen
Hennalan naismurhat 1918
Hennalan vankileirillä tapahtui Suomen historian suurin naismurha. Kun Suomen sisällissota päättyi toukokuussa 1918, valkoinen armeija sulki punaisia vankileireille. Yksi suurimmista sijaitsi Lahden Hennalassa. Marjo Liukkosen uuden tutkimuksen mukaan Hennalan leirille suljettiin myös naisvankeja ja pakolaislapsia paljon enemmän kuin aiemmin on arvioitu.

Clare Mulley
Hitlerin valkyriat
Kaksi saksalaista lentäjää, Hanna Reitsch ja Melitta von Stauffenberg, palvelivat Saksan ilmavoimissa toisen maailmansodan aikana. Molemmat palkittiin rautaristillä palveluksistaan sodassa, mutta sodan edetessä he valitsivat eri tiet. von Stauffenberg liittyi Hitlerin salamurhaa suunnittelevien joukkoon, kun taas Reitsch yritti pelastaa führerinsä huhtikuussa 1945.


Elämäkerrat

Kitty Ferguson
Stephen Hawking: elämä
Aikamme mahdollisesti kuuluisimman fyysikon elämäkerta kertoo, miten laiskasta mutta lahjakkaasta nuoresta kasvoi erittäin arvostettu tutkija ja poikkeuksellinen ajattelija.

Anna Kortelainen
Hyvä Sara! Sara Hildénin kolme elämää
Jos isä on kiinnostuntu taiteesta, niin Kortelainen on kirjailija, jonka puoleen kannattaa kääntyä.Sara Hildén (1905–1993) oli keräilijä-mesenaatti ja menestynyt vaatealan yrittäjä – naisjohtaja patruunoiden aikakaudella. Hänellä oli kuitenkin myös dramaattinen yksityiselämä; vauhdikkaasta nuoresta naisesta tuli lotta ja lopulta adoptioäiti, jonka raskas avioliitto alkoholistimiehen kanssa oli nujertaa.

Eeva Litmanen
Surun suitsima suku
Inkeriläisen runonlaulaja Larin Parasken suvulle kävi, kuten monille suvuille Suomessa: perheet hajosivat kahdessa sodassa ja yhteydet Karjalaan katkesivat. Eeva Litmanen etsi tietoja isoisästään rajan molemmilta puolin, mutta huomasi, että arkistoista paljastui monta vaiettua salaisuutta.

Anne Mattson
Tellervo Koivisto
Mattssonin teoksessa etsitään Tellervo Koiviston lähtökohtia, juuria ja kasvuprosessia. Kuinka hänestä tuli hän? Millaista reittiä hän kulki ennen kuin päätyi korkeimpaan asemaansa, valtakunnan ensimmäiseksi naiseksi vuosiksi 1982–1994? Millainen henkilö oli se, joka seisoi presidentin rinnalla kylmän sodan lopussa ja Kekkosen jälkeisinä vuosina, kun oli Koiviston vuoro hoitaa idänsuhteita?

Nadia Murad ja Jenna Krajeski
Viimeinen tyttö
Murad kertoo, kuinka Isis valloitti hänen kotikylänsä, tappoi hänen perheensä ja myi hänet itsensä seksiorjaksi. Sama kohtalo on kohdannut tuhansia muitakin jesidityttöjä ja -naisia. Kaappauksen aikana 21-vuotias Murad kuvailee, millaista on elää terroristien hirmuhallinnon vankina, ja miten vankeudesta paetaan.

Helena Ruuska
Hugo Simberg - pirut ja enkelit
Rakastetun taiteilijan arvoituksellinen elämä. Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli on Suomen rakastetuin taideteos. Millaisen elämän taiteilija itse eli?

Tara Westover
Opintiellä
Tara Westoveri kasvoi Idahon vuorilla perheessä, jota isä dominoi julmasti ja joka odotti maailmanloppua ja vihasi yhteiskuntaa, koulutusta ja lääketiedettä. Westover ei saanut mitään koulutusta ennen yliopistoa, mutta tiedonjano sai hänet hylkäämään perheensä ja elämänsä ja rämpimään takametsistä yliopistoon täysin itseoppineena. Westover on opettanut Harvardissa ja väitellyt Cambridgesta vuonna 2014.



Muut


Jennifer Ackerman
Viisaat linnut
Palkittu tietokirjailija on kirjoittanut luonnosta, tieteestä ja ihmisten biologiasta yli 25 vuotta. Viisaat linnut kertoo lintujen häkellyttävästä älykkyydestä ja siitä, kuinka uusin eläintutkimus muuttaa käsitystämme älyn ja tiedon olemuksesta.

Helka Belt
Lapsellinen ero
Eronneelle isälle. Käytä harkintaa, onko isä valmis tällaiseen kirjaan – se on hyödyllinen jo eron alkuvaiheessa, mutta silloin kaikki eivät vielä ole vastaanottavaisia. Hyödyllinen myöhemminkin. Helka Belt on koonnut kirjaan 20 erilaisen perheen tarinat, jotka vaihtelevat aina onnistuneesta uusperheestä ulkomaiseen lapsikaappaukseen. Haastatteluissa nousevat esiin erotilanteiden ikävät puolet, kuten raastavat oikeudenkäynnit ja vieraannuttaminen mutta myös mahdollisuudet kuten toimiva etävanhemmuus. Kirja tarjoaa tietoa huoltajuusjärjestelyistä, mutta myös vertaistukea ja lohtua.

Carolin Emcke
Halu
Filosofi ja kirjailija Carolin Emcke kertoo, millaista oli olla nuori 1970-80-luvulla, jolloin seksiasioista ei juuri keskusteltu. Hän puhuu avoimesti halusta, joka sävyttyy, muuttuu, löytää oman yksilöllisen dynamiikkansa. Emcke puhuu myös niiden ihmisten puolesta, jotka on syrjäytetty yhteisöissään ja joilla ei ole ollut mahdollisuutta saada ääntään kuuluville. Vastuuta kaihtamatta: halu kuuluu ihmisyyteen kaikissa sävellajeissaan.

Vanessa Kairulahti ja Karolina Kouvola
Helsingin henget
Yli 20 tarinaa Helsingin historiasta ja kaupungin kummituksista. Kuka vaeltaa öisin Kansallisteatterin käytävillä, minkä rakennuksen seinään on muurattu nainen, montako harmaata rouvaa ja päätöntä sotilasta kaupungissa kummittelee? Kirjasta löytyy myös kartta, jonka avulla voi mennä isän kanssa kummituskävelylle.

Mia Kankimäki
Naiset joita ajattelen öisin
Tutkimusmatkoja, jännitystä ja historiaa, eli kaikkea mitä perinteisestä isänpäivän kirjasta odotetaan. Mia Kankimäki istuu lentokoneessa matkalla Kilimanjarolle ja pelkää – mutta savannille on päästävä, sillä sinne meni myös rohkeudestaan kuulu Karen Blixen. Vihtiläisellä vintillä hän löytää 1800-luvun naistutkimusmatkailijat, matkustaa heidän kanssaan maailman ympäri, lähtee masennuksenparannusmatkalle Japaniin ja päätyy Firenzeen kirjoittamaan Uffizin naisista. Historian unohdetuilta lehdiltä löytyy inspiroivia poikkeusnaisia, seikkailijoita ja taiteilijoita, jotka seurasivat omaa intohimoaan aikansa odotuksista piittaamatta – ja heidän jalanjäljissään tuntee itsekin uskaltavansa uusille reiteille.

Minna Huotilainen ja Mona Moisala
Keskittymiskyvyn selviytymisopas
Harhailevatko isän ajatukset silloin tällöin? Aivotutkijat kertovat, miksi keskittymiskykymme hapertuu, miksi poukkoilemme pikkuhommasta toiseen ja miksi puhelimen vilkuilu keskeyttää työhommat niin usein. Mikä tärkeintä, he myös kertovat, mitä asialle voi ja kannattaa tehdä.

Lisa Mosconi
Aivoruokaa
Onko isä fiksu? Haluaako hän pysyä sellaisena? Aivoruokaa-kirjassa kerrotaan, millaista ravintoa aivot tarvitsevat sekä miten ehkäistä ravinnon avulla muistisairautta, parantaa tarkkaavaisuutta ja lisätä vireystasoa. Neurotieteilijän ja ravintofysiologin kirja karttaa huuhaata eikä lupaa, että ruokavalio yksin muuttaisi ihmisen elämän, mutta sisältää paljon tutkimustietoa ja siihen perustuvia vinkkejä ruoan ja aivojen yhteydestä.

Katariina Vuori
Erään tapon tarina
Tositarina suomalaisesa pikkukaupungissa kasvavasta pojasta, jonka lapsuutta väkivalta värittää. Kaikki tietävät ahdingosta, mutta kukaan ei puutu siihen – kunnes isoäiti tekee, mitä on tehtävä.


FIKTIO

Scifi ja fantasia

Saara Henriksson
Avaruusajan unelmia
Scifinovellien psykologinen kerronta ei rakennu yksin yllätysmomentin vaan tunnelman sekä sisäisten merkitysten varaan. Kokoelma sisältää novelleja Henrikssonin koko uran ajalta.
Piia Leino
Taivas
On vuosi 2058 Helsingissä. Ihmiset eivät enää kohtaa toisiaan, vaan viettävät aikaansa kotiensa suojissa, muilta piiloutuen. Helsinki on eristetty muusta maasta aidoin, eikä kukaan tunnu tietävän, mitä aitojen ulkopuolella tapahtuu. Kerjäläiset on kerätty entiselle Hakaniemen torille, köyhyyttä ja kurjuutta on kaikkialla, lapsia ei enää synny, ja iloa tuo ainoastaan virtuaalitodellisuus Taivas, jossa kaikki on täydellistä ja vanha maailma näyttäytyy kauneimmillaan. Taivaaseen ei kuitenkaan niin vain pääse: käyttöaika on rajattu, ja se täytyy ansaita. Virtuaalitodellisuuteen addiktoitunut, erakkoluonteinen Aleksi tutustuu Taivaassa Iinaan, jonka kanssa hän haluaa yllätyksekseen viettää aikaa – mahdollisesti myös todellisessa maailmassa. Taivas on sujuvasti kirjoitettu dystopia, jonka uhkakuvat tuntuvat ajoittain liiankin mahdollisilta.
Johanna Sinisalo
Iron Sky - Renaten tarina
Satiirinen tarina nuoresta natsista, joka kasvaa salaisessa linnakkeessa kuun pimeällä puolella ja alkaa hiljalleen ihmetellä, ovatko kaikki hänelle kerrotut tarinat totta ja kuunatsiyhteisölle asetetut säännöt todella tarpeen.

Huumori
Eve Hietamies
Yösyöttö
Hyvästi työ, seksi ja baari-illat, tervehdys puklurätit ja Teletapit. Huumoria tuoreille isille. Myös elokuvana.
Meri Kuusisto
Vuosi tavaratalossa
Isälle, joka haluaa rentoutua kirjan ääressä. Viihdyttävän satiirisessa romaanissa tavaratalosta muodostuu ihmissielun vertauskuva. Franz on joutunut väärin perustein pois työstään autokoulun opettajana ja on nyt tavaratalon työntekijähierarkian alimmalla askelmalla. Kuukaudeksi kerrallaan hänet määrätään aina uudelle osastolle asiakkaiden unelmia toteuttamaan. Vähitellen Franzille valkenee, mitä kaikkea kerran niin loistelias tavaratalo kätkee uumeniinsa: rakkautta ja itsetuhoa, juonittelua ja epätoivoa. Sovituskopin ja kassan välissä tehdään valintoja, jotka määrittävät koko elämää: keitä me haluamme olla ja keitä todellisuudessa olemme?
Sisko Savonlahti
Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
Tämä kertoo monen nuoren isänkin sukupolvesta ja tarjoaa samaistumispintaa. Kirja yhdistelee oivaltavasti kepeää huumoria ja melankoliaa. Se on suora ja tarkka kuvaus herkästä kaupunkilaisarjesta.
Veera Nieminen
Ei muistella pahalla
Moni naislukija on kuvannut kirjan menevän jo liian tummaksi huumorissaan, miten mahtaa kantti kestää isillä? Mustaa röhönaurua Avioliittosimulaattorin tekijältä! Mikään ei lämmitä erossa paremmin kuin kunnon kosto! Lohtua tuo myös Piipen kotona sitkeästi tassutteleva läpinäkyvä kissa.
Historia
Mia Franck
Pommipuutarha
Lissu Lindvall on kahdeksanvuotias töölöläistyttö, joka lähetetään 70 000 muun lapsen joukossa Ruotsiin sotalapseksi. Hän saa kodin smoolantilaisesta pappilasta, jossa asuu tant Ruthin ja Simonin sekä heidän tyttärensä Maria-Gretan kanssa. Pappilaan saapuu myös toinen sotalapsi, Outi, joka ei osaa sanaakaan ruotsia ja joutuu kiusatuksi. Franck vangitsee häikäisevästi lapsen maagisen tavan katsoa maailmaa, tavan nähdä samaan aikaan tarkasti ja sumeasti, yliluonnollisia asioita kieltämättä. Kyvyn kuulla äänet kotimaasta, äänet jotka eivät vaikene.
Heidi Köngäs
Sandra
Sisällissodasta on kirjoitettu paljon, mutta harva tarina käsittelee elämää kotirintamalla. Heidi Köngäksen Sandra tekee tässä poikkeuksen: se on kertomus siitä, millaista oli yrittää elää normaalia elämää sodan ja köyhyyden keskellä. Sandra on monisäikeinen, vetävästi kirjoitettu teos, joka piirtää lukijalleen realistisen lohduttoman kuvan vuoden 1918 tapahtumista.
Emmanuelle Pirotte
Vielä tänään olemme elossa
Saksan armeijan erikoisjoukkojen sotilas saa tehtäväkseen murtautua liittoutuneiden selustaan ja soluttautua vihollisen joukkoihin. Sotilas saa käsiinsä orvon 7-vuotiaan juutalaistytön, ja heidän tarinansa kietoutuvat yhteen ihmeellisellä tavalla. Toisen maailmansodan loppuun, Ranskan ja Belgian rajalle sijoittuva kirja palkittiin Ranskassa vuoden 2016 parhaana historiallisena romaanina.
Eeva Vuorenpää
Kaksi rantaa
Historiasta kiinnostuneelle isälle romaani suomalaisten Amerikan-siirtolaisuudesta. Se on rohkean Hannan huima elämäntarina, joka vie 17-vuotiaan maalaistytön Atlantin valtameren yli 1920-luvun kuohuvaan New Yorkiin.
Dekkarit ja jännitys
Päivi Alasalmi
Riivatut
Psykologinen kauhuromaani hämäläisestä maalaiskylästä. Kaksi outoa kulkijaa ilmestyy Sunilan kylänraitille marraskuussa 1891 ja kylän rauha järkkyy. Räyhähenki riivaa ja kylä todistaa, miten kirveet ja kovasimet lentävät ilmassa. Toimittaja Hugo Untamo lähetetään paikalle selvittämään, Pitävätkö kertomukset paikkansa.
Eva Frantz
Sininen huvila
Becca taistelee sairaalassa hengestään, mutta tyhjilleen jääneeseen, lukittuun huvilaan ilmestyy joka päivä tuoreita kukkia... Sininen huvila avaa uuden sarjan, jossa seurataan Anna Gladia, jonka omakin elämä on solmussa, työtön avomies istuu kotona pelin äärellä kaiket päivät ja suhde junnaa paikallaan. Todentuntuinen ja taitavasti kirjoitettu jännitystarina vie mukanaan, ja monimutkaisen vyyhdin loppuratkaisu yllättää. Jos isä tykkää dekkareista, mutta ansaitsisi myös rauhallisen hetken, niin tämä on niin sanottu “cozy crime” -kirja.
Camilla Grebe
Lemmikki
Parhaalle pohjoismaiselle rikosromaanille myönnettävän Lasiavain-palkinnon tämänvuotinen voittaja kertoo brutaalista murhasta pikkukaupungissa. Poliisi Malin, profiloija Hanne ja salaisuutta hautova Jake huomaavat, että murhan selvittäminen on hengenvaarallista puuhaa.
Kati Hiekkapelto
Tumma
Anna Fekete matkustaa kotikaupunkiinsa Serbian unkarilaisalueille ja alkaa tutkia nuoren romanimiehen kuolemaa. Vähitellen Annalle paljastuu myös Euroopan pakolaiskriisin todellisuus. Anna alkaa tutkia kuolemantapausta, mutta huomaa pian, että langat kietoutuvat hänen oman perheensä historiaan. Samalla tilanne kaupungissa kiristyy, kun seudulle alkaa saapua pakolaisia.
Mariette Lindstein
Ehdoton valta
Trillerin päähenkilö Sofia Bauman ottaa vastaan pestin new age -liikkeen kirjastonhoitajana. Yhteisö eristäytyy sumuiselle saarelle, ja hiljalleen karsimaattisen johtajan luotsaama liike saa yhä hälyttävämpiä piirteitä. Sofialle alkaa hitaasti valjeta, miten suuria uhrauksia kuuliaisuus ja lahko vaativat.
Elisabeth Norebäck
Sano että olet minun
Ruotsalaisinsinöörin esikoistrillerin oikeudet myytiin 25 maahan jo ennen kirjan ilmestymistä. Psykoterapeutin vastaanotolle saapuu nuori nainen, joka järkyttää terapeutin. Hän on varma, että nuori nainen on hänen 21 vuotta aiemmin kuollut tyttärensä.
Kristina Ohlsson
Sairaat sielut
Lukas saapuu takaisin kotikaupunkiinsa ja yrittää olla muistamatta, mitä kymmenen vuotta sitten tapahtui. Tuolloin hän palasi kotiin kolmen viikon poissaolon jälkeen pahoin runneltuna, muistinsa menettäneenä ja henkitoreissaan. Naapurin Fanny ei koskaan palannut.
Lähi-itään ja EU:n ulkopolitiikkaan erikoistunut, ruotsin turvallisuuspoliisissakin työskennellyt tutkija ja kirjialija Kristina Ohlsson tekee uuden aluevaltauksen. Dekkarimuotoinen kauhuromaani Sairaat sielut sisältää karmivia yksityiskohtia, psykologista jännitystä ja rauhallisen pikkukaupunkiympäristön, jossa tapahtumien outous ja kauhistuttavuus korostuvat.
Anniina Tarasova
Venäläiset tilikirjani
Nuori tilintarkastaja Reija Wren lähtee Suomesta työkomennukselle Pietariin. Konsernin sisäisen tarkastajan tehtävää sotkevat rikosten selvittäminen ja ihmissuhteet.
C.J. Tudor
Liitu-ukko
40 maahan myyty, vuoden pelottavimmaksi kirjaksi ainakin kustantamon mainoksissa tituleerattu menestystrilleri kertoo lapsuuden leikeistä, joiden hintaa maksetan 30 vuotta myöhemmin. Salaperäinen liitumies johdattaa 12-vuotiaat kaverukset silvotun ruumiin luo. Aikuisina kaverukset saavat kirjeen, joka sisältää ainoastaan kuvan liitu-ukosta. Sitten yksi kuolee.

Novellikokoelmat
Lucia Berlin
Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia
Postuumisti julkaistu novellikokoelma on voimakas, valloittava, raastava ja kaunis. Kerronta on yksinkertaista, jopa vähäeleistä, mutta itse tarinat taas kaukana siitä. Lucia Berlin (1936– 2004) oli yhdysvaltalainen kirjailija, äiti, kirjallisuuden opettaja, yksinhuoltaja, alkoholisti ja hyvin sisukas. Hän ammentaa teksteissä omista kokemuksistaan, ja etenkin alkoholismi on kertomuksissa keskeisenä teemana. Kirja on vahva, omaääninen teos, jossa käsitellään elämää kauheimmillaan ja kauneimmillaan. Harkitse myös uudempaa kokoelmaa Tanssia ruusuilla.
Tove Jansson
Bulevardi - ja muita kirjoituksia
Osa Tove Janssonin teksteistä ei koskaan päätynyt kirjoiksi. Hän julkaisi ensimmäiset novellinsa 1930-luvulla lehdissä, joita hän samaan aikaan kuvitti. Moni varhaisnovelli sijoittuu Euroopan kaupunkeihin; ne kertovat rakastavaisista ja nuorten taiteilijoiden kommelluksista Pariisissa, syrjäytyneen naisen Veronasta tai yksinäisestä miehestä Dresdenin rautatieasemalla. Hilpeässä helsinkiläiskertomuksessa kamppaillaan vuokrahuoneesta ja siitä, kuka hakijoista on hiljaisin.
Miranda July
Uimakoulu
Uimakoulun tarinat naurattavat ääneen, ovat syvällisiä, vietteleviä ja paikoin karmiviakin. July kuvaa henkilöhahmojensa oikkuja ja kaipuita suurella myötätunnolla ja hellyydellä, silti ketään säästämättä tai mitään kaihtamatta. Jokaisen oudon ja usein koomisen tarinan sydämessä on ihmisen perustavanlaatuinen tarve saada osakseen rakkautta ja ymmärrystä. Isälle, joka arvostaa hienoja tarinoita.
Leena Krohn
Kadotus
Uutuusromaanin 13 yksittäisestä tarinasta muodostuu merkitysten seitti. Sen todellisuutta venyttävät, tarkentavat ja horjuttavat tapahtumat ja hahmot kommentoivat terävästi kohti loppuaan marssivaa maailmaamme. Kadotuksen kirkas kerronta vie samaan aikaan eteenja taaksepäin. Krohnin ällistyttävä taito kirjoittaa ikiaikaisista teemoista samalla tulevaisuutta pelolla ja huumorilla ennustaen vie lukijan syvälle romaanitaiteen ytimeen.
Zinaida Lindén
Rakkaus kolmeen appelsiiniin
Japanilainen avioliitto hajoaa, ja sen jälkijäristykset käydään aina Suomessa asti. Pietarissa tavataan nuori rakkaudessa pettynyt ja masentunut nainen, joka hautoo itsemurhaa. Suomalais-filippiiniläinen perhe jumittuu luonnonvoimien vuoksi kauas kotoaan. Yhteistä kaikille tarinoille on uhat ja katastrofit, yksityiselämän ongelmista Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuteen. Lindén ilmaisee taidokkaasti ja lämpimällä huumorilla tunteiden sekamelskaa, juurettomuuden kokemusta ja kulttuurien kohtaamispisteitä.

Muut
Maggie Nelson
Argonautit
Tarinan keskiössä on vastaansanomaton rakkaus muunsukupuoliseen taiteilijaan, Harry Dodgeen, joka samaan aikaan, kun Nelson itse odottaa ensimmäistä lastaan, aloittaa testosteronihoidon. Kuten kreikkalaisen mytologian Argo-laivalla purjehtijat, argonautit, pitkän matkansa aikana osa osalta rakentavat laivan kokonaan uudelleen mutta saavuttavat sataman samannimisellä laivalla, mekin purjehdimme elämän ja rakkauksien läpi säilyttäen nimemme ja identiteettimme mutta vähä vähältä kokonaan muuttuen.

Cecilia Samartin
Kirottu kauneus
Monelle isälle varmasti kova paikka lukea. 19-vuotiaan moldovalainen Inesan vankila on lasvegasilainen loistohotelli. Hän on pomonsa ykköstyttö, jota myydään tärkeimpien asiakkaiden käyttöön. 15-vuotias meksikolainen Karla houkuttelee asiakkaita kuin hunaja kärpäsiä. Hylätyssä asuntovaunussa pilottelee poliisia 9-vuotias Sammy. Vegasissa tytöt liittoutuvat ja alkavat suunnitella pakoa. Se on vaarallista, koska kintereillä huohottavat orjamarkkinoiden pahimmat pedot. Cecilia Samartinin Kirottu kauneus on kertomus ystävyydestä, toivosta ja selviämisestä. Se pakottaa ahmimaan sivuja kuin hyytävä jännäri ja johdattaa syvälle ihmiskaupan syövereihin kuin terävä dokumentti.

Elizabeth Strout
Nimeni on Lucy Barton
Isälle, joka haluaa kurkistaa vanhemmuuden toisiin ulottuvuuksiin. Äidin ja aikuisen tyttären välillä on jännitteitä mutta myös rakkautta, jota ei voi tavallisin keinoin ilmaista. Elizabeth Strout kertoo Lucy Bartonin tarinan vaatimattomista oloista newyorkilaiseksi kirjailijaksi kirkkaalla, niukalla tyylillä, joka paljastaa enemmän kuin peittää.

Essi Tammimaa
Isän kädestä
Ei ehkä edes sille omalle isälle, mutta daddy kuin daddy. Mikä on sallittua kahden aikuisen välillä? Paljas tarina rakkaudesta ja itsensä löytämisestä normien tuolla puolen, masokistisia roolileikkejä ja kivun kauneutta.

Han Kang
Vegetaristi
Kansainvälisen Booker-palkinnon saanut romaani käsittelee perhettä, pakkomielteitä ja naisen oikeutta omaan ruumiiseensa. Tämä tummasävyinen kertomus nykypäivän Etelä-Koreasta kertoo ihmismielen hajoamisesta ja sen vaikutuksesta lähipiiriin ja yhteisöön. Han Kang kirjoittaa lauseita, jotka soljuvat tyynesti eteenpäin, vaikka kirjaimien muodostamat asiat kirkuvat. Tämä kirja on isille, jotka eivät kaihda niitä järkyttävämpiäkään tarinoita.

Elin Willows
Sisämaa
Tähän tarinaan on kenen tahansa helppo samaistua, jos joskus on tuntenut olonsa ulkopuoliseksi. Nuori nainen muuttaa Tukholmasta poikaystävänsä kotiseudulle, pieneen taajamaan Norrlandiin, sisämaahan Ruotsin pohjoiseen. Mutta seurustelusuhde loppuu ennen kuin he edes pääsevät perille. Nainen menee töihin ruokakauppaan ja jää asumaan seudulle syystä, jota ei itsekään oikein ymmärrä. Hitaasti ja varmasti hän etsii paikkaansa paikkakunnalla, antaa sen etsiä paikkaa itsestään. Sisämaa on omavaloinen esikoisromaani poislähdöstä ja muutoksesta. Sen riisuttu, tarkkarajainen kerronta tutkii arjen konkreettista rakentumista, pikkupaikkakunnan mielenlaatua ja sitä miten ympäristö voi peilata ihmisen sisäistä maisemaa, vapauden ja yksinäisyyden välistä suhdetta.

Kawakami Hiromi
Sensein salkku
Sensein salkku on suloisen surumielinen, oikullinen rakkaustarina, joka sijoittuu 2000-luvun Tokioon. Jos isä on pitänyt esimerkiksi Haruki Murakamin teoksista, niin tämäkin voisi iskeä. Helppo kirja myös isälle, joka ei välttämättä yleensä lue paljon kirjoja.

Saara Turunen
Sivuhenkilö
Isälle, joka uskaltaa samaistua tarinaan, jossa itse ei välttämättä ole se samaistumiskohde. Suorasukainen taiteilijaromaani käsittelee kirjoittamista ja tunnustuksen kaipuuta, tappion hetkiä ja voittamisen kummallisuutta, odotuksia ja todellisuutta, jotka kulkevat alati omia teitään.

Marianna Kurtto
Tristania
Romaani 264 asukkaan tulivuorisaaresta keskellä Atlantin valtamerta. Tristania on kertomus liian pienistä ja liian suurista välimatkoista ja siitä, miten jokin vetää ihmistä aina takaisin juurilleen.

Hanya Yanagihara
Pieni elämä
Ällistyttävä, järkyttävä ja liikuttava kuvaus neljän nuoren miehen ystävyydestä, tummasävyinen tutkielma muistin tyranniasta ja inhimillisen sietokyvyn rajoista. Rikkinäisen Juden kujanjuoksua kuvatessaan Yanagiharan kohuttu romaani sukeltaa tummista tummimpiin vesiin, mutta ystävyyden, sen kauneuden ja murheiden, tulkkina se kulkee vakaasti kohti valoa. Lähes tuhatsivuista jättiläisteosta on ylistetty kautta maailman ja Yhdysvalloissa se on kahminut kuuluisimpien kirjapalkintojen ehdokkuuksia.

Vilja-Tuulia Huotarinen
Niin kuin minä heidät näin
“Me olemme liikuntasalissa ja minulla on ase. Terv. C”
Tästä kaikki alkaa. Tämä on eräs hetki, johon ollaan eräänä keväisenä päivänä eräässä koulussa päädytty. Vilja-Tuulia Huotarisen ensimmäinen aikuisille suunnattu romaani on kiehtova kaleidoskooppi. Se on täynnä ääntä ja vimmaa, se näkee tragikoomisen ihmisen lempeästi mutta terävästi. Se jättää jälkeensä särinää, kuvia jotka eivät unohdu.

Anna-Liisa Ahokumpu
Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa
Perhostutkija Max Halman elämään mahtuu yksi asia: perhoset. Selvitellessään äitinsä jäämistöä hän löytää superharvinaisuuden ja kansainvälinen kuuluisuus on lähellä. Perhosen tutkiminen johtaa myös oman suvun tutkimiseen. Mitä tapahtui isälle keväällä 1942? Asiakirjojen mukaan hän hukkui viikko Maxin syntymän jälkeen, eikä ruumista koskaan löydetty.

Jennifer Clement
Rakkaudesta aseisiin
Kiitetty kirja Yhdysvaltain nurjalta puolelta. 14-vuotias Pearl elää äitinsä kanssa autonrämässä floridalaisella asuntovaunualueella. Rutiköyhä perhe on pahnanpohjimmainen asefanaatikkojen, epäilyttävien lahkolaisten ja alligaattoreita lahtaavien punaniskojen yhteisössä. Aseet puhuvat eikä tragediaa voi välttää.

Yaa Gyasi
Matkalla kotiin
"Olen jo liian vanha lähtemään Amerikkaan. Ja myös liian vanha tekemään vallankumouksen. Sitä paitsi, jos me käymme valkoisten kouluja, opimme vain sen, mitä valkoiset haluavat meidän oppivan. Kun palaamme, rakennamme sellaisen maan, jonka valkoiset haluavat meidän rakentavan. Maan, joka palvelee jatkossakin heitä. Meistä ei tule milloinkaan vapaita."
Kaunokirjallinen teos johdattelee lukijan 1700-luvun orjalinnoituksesta nykypäivään. Polveileva ja tunteikas kertomus tempaisee lukijan mukaan vahvojen ja inhimillisten hahmojen elämäntarinoihin. Kirja ravisuttaa lukijan ajattelemaan. Mitä voimme tehdä toisin, jotta menneisyyden kammottavat tapahtumat eivät koskaan toistu?




Listausta varten on haastateltua mm. isiä ja kirja-alan ihmisiä.

Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:






9 kommenttia:

  1. Minun mieheni ei lue naisten kirjoittamia kirjoja. Kinnusen Pintti on ainoa minkä suostuu tänä vuonna lukemaan, jota olen suositellut hänelle. Lukee paljon englanniksi mm. Politiikkaa, johtamista, taloutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaisi ehkä kysyä mieheltäsi, miksi naisten kirjoittamat kirjat ovat hänelle sellainen ongelma. Onko hänellä vaikeuksia lukea esim. Anna Politkovskajan poliittisia kirjoja ("Putinin Venäjä" tai "Toinen Tshetshenian sota")? Lukisiko hän nämä kirjat, jos luulisi niitä miehen kirjoittamiksi?
      Jos asia on näin, niin miehelläsi on sitten melkoinen asenneongelma, ja hänen kannattaisi ihan tietoisesti ruveta työstämään sitä niin, että ei enää suhtaudu etenkään faktakirjallisuuteen noin epäloogisesti ja tunnepitoisesti.

      Poista
  2. Kiitos tästä! Poimin muutaman teoksen talteen miehelleni.

    VastaaPoista
  3. Luin taannoin tuon Neuvostoihmisen lopun. Hyvä kirja. Valitsin itselleni Atwoodin Orjattaren isänpäivälahjaksi. Toivotavasti lista auttaa äitejä ostamaan isälle kirjan. Itse en ole koskaan kiinnostunut siitä kuka on kirjoittanut kirjan, kenen kanssa teen töitä. Vain kirjan sisältö ratkaisee työpaikalla se sujuvatko työt. Noin ylipäätään olen sitä mieltä, että isien kannattaisi lukea tyttöjen ja naisten kirjoja, ja olen itse lukenut kaikki olennaiset esim. Brontet, Pikku naiset, Annat, Runotytöt, Tiinat, Pikku prinsessat, Tuulen viemät ym ym.

    VastaaPoista
  4. Outi Oja ja Sanna Nyqvist: Kirjalliset väärennökset

    VastaaPoista
  5. Hienoa, paljon mielenkiintoisia kirjoja. Äitienpäiväksi odotamme vastaavaa listaa äideille vain miesten kirjoittamista kirjoista. Ja sitten toivottavasti pääsemme sukupuolikysymyksen yli ja keskitymme _hyvään_ kirjallisuuteen. Se kai se tärkeintä on, kumminkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naiset lukevat sekä miesten että naisten kirjoittamia kirjoja, joten vastaavaa ongelmaa ei naisten kirjavalintojen kohdalla ole.

      Poista
  6. Nadia Murad, ei Mujad :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hupsista niin onkin. Korjattu ja kiitos!

      Poista