15.1.2024

Myrskyluodon Maija uudelle sukupolvelle


Myrskyluodon Maija. Kuva: Solar Films


Myrskyluodon Maija on herätetty henkiin televisiossa, musiikissa ja teatterin lavalla uudestaan ja uudestaan. Tiina Lymi onnistui tuomaan tarinaan jotain oleellista nykypäivästä elokuvan keinoin.

Anni Blomqvist kirjoitti Maijan elämästä niin todentuntuisesti, että odotukset elokuvateatteriin saapuessa olivat korkealla. Nykyaikainen tekniikka mahdollistaa paljon, mutta miten se toimii tarinan kanssa, jonka voima on nimeomaan yksinkertaisuudessa ja luonnonläheisyydessä?


myrskyluodonmaija_maija_amanda_jansson_children_c_solar_films_therese_andersson


Lymin ohjauksessa tarina on tuotu nykyaikaan, mutta tarinan sielu on jätetty paljaaksi. Luonto on nostettu pääosaan kauniin kuvauksen keinoin, mutta sen annetaan loistaa omin voimin. Ahvenanmaalla kuvattu elokuva antaa katsojan unohtaa Itämeren risteilyalukset ja Myrskyluoto on aidosti jossain kaukana, vesi on puhdasta ja talven tullen jää eristää maailman ulkopuolelle.


Myrskyluodon Maija. Kuva: Solar Films


Yksi Myrskyluodon estetiikan ystäville yhteinen asia on musiikki. Erityisesti siis Lasse Mårtensonin kappale, jonka tämä sävelsi tarinaan. Blomqvist itse sanoi musiikista "se soi aitona ja kauniina, eikä siinä ollut mitään tarpeetonta."

Lymin elokuvassa musiikki koskettaa ja Mårtensonin perintöä on jatkettu tavoilla, jotka eivät kuitenkaan olleet turhan itsestäänselviä. Jouset kuitenkin edelleen imitoivat meren liikkeitä ja mikään ei ole tarpeetonta. Lahden sinfonia loistaa ilman, että se sortuisi tavanomaisimpiin elokuvamusiikin latteuksiin. Yksinkertaisuus ja luonnonläheisyys kuuluu.


Myrskyluodon Maija. Kuva: Solar Films


Maijaa esittävä Amanda Jansson oli itselleni uusi tuttavuus, mutta elokuvan jälkeen on hankala nähdä Maijaa muutoin kuin Janssonin kasvoilla. Samoin Jannea esittävä Linus Troedsson otti asettui hahmonsa saappaisiin oikeanlaisella jämäkkyydellä.

Maijan ja Jannen tarina on elokuvan ulkopuolellakin merkillisen eeppinen ottaen huomioon, että tarina sijoittuu lähes kokonaan pienelle ja syrjäiselle saarelle. Jotkin isommatkin tapahtumat tulevat Lymin elokuvassa näyttävästi esiin ja välillä tuntui, että historiallista draamaa ei ole niin aiemmin nähty tässä maassa.

Itse tarina on varmasti usealle tuttu ja jos ei ole, niin suosittelen astumaan teatteriin liikoja tietämättä. Tämä on niitä perustavanlaatuisia kertomuksia, jotka todella vangitsevat kokijansa. Elokuva yrittää päästä sisään katsojan tunteisiin ja ajoittain onnistuu siinä yllättävälläkin tavoilla.


Myrskyluodon Maija. Kuva: Solar Films


Myrskyluodon Maija saa ensi-iltansa 19.1.2024. Blomqvist kirjoitti Maijan elämästä viisi kirjaa, joiden pohjalta voi löytää paljon tämän omasta elämästä. Monelle Maija sai uuden elämän Åke Lindmanin tv-sarjassa ja oli ilo nähdä, että tarina jatkaa elämäänsä arvoisellaan tulkintana.



Ohjaus
Tiina Lymi

Tuottajat
Jukka Helle, Hanna Virolainen ja Markus Selin

Executive producer
Gustav Oldén

Käsikirjoitus
Tiina Lymi

Pääroolit
Amanda Jansson – Maja
Linus Troedsson – Janne

Sivuroolit
Jonna Järnefelt – Majan äiti
Tobias Zilliacus – Majan isä
Amanda Kilpeläinen Arvidsson – Anna, Majan sisko
Desmond Eastwood – Wilson, brittiläinen upseeri
Tony Doyle – Harris, brittiläinen upseeri
Niklas Åkerfelt – Jannen isä

Vendla Källroos – Maria, 8-vuotias
Felicia Alm – Maria, 14-vuotias
Ylva Hagmark-Cooper – Maria, 16-vuotias
Valter Jansson – August, 5-vuotias
André Boström – August, 11-vuotias
Beppe Lantz – August, 14-vuotias
Alvar Holmström – Mikael, 6-vuotias
Alvin Johansson – Mikael, 10-vuotias
Edvin Hujanen – Hindrik, 3-vuotias
Otto Holmström – Hindrik, 7-vuotias

Tuotantoyhtiö
Solar Films

Levitysyhtiö
Nordisk Film
Elokuva nähty mediatilaisuudessa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti