12.11.2023

Rakas Evan Hansen - Helsingin kaupunginteatteri


Rakas Evan Hansen - Julius Suominen, Riikka Riikonen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen


Rakas Evan Hansen on täällä! Kyseessä on musikaali, jonka näkemistä olen itse odottanut vuosia ja Helsingin kaupunginteatteri on juuri se teatteri, jonka toivoin ottavan haasteen vastaan Suomessa. Kävin katsomassa esityksen ja huomasin, etten ollut ainoa joka tuntui fanittavan Hansenia jo etukäteen.

Rakas Evan Hansen on varmasti monelle muullekin musikaalien ystävälle tuttu jo muutaman vuoden ajalta ja YouTuben kautta katsellut pätkät ovat pyörineet lukuisilla ruuduilla. Ne tietyt kappaleet olivatkin niin selkärangassa, että salissa istuessa tunsi todella jakavansa Evan Hansen maailman esiintyjien kanssa. Kyseessä on emotionaalisesti lähes halvalla tavalla yleisön nappuloita paineleva musikaali. Puhtaita ja raakoja tunteita, joita valmiiksi pureskeltuna syöstään yleisön päälle. Välillä ne yksinkertaiset asiat ovat kaikista toimivimpia.


Petja Pulkkinen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen


Musikaalin tarinassa Evan Hansen kirjoittaa itselleen motivaatiokirjeitä terapeutin suosittelemana. Yksi näistä kirjeistä päätyy Connorin taskuun, joka myöhemmin päätyy ottamaan oman henkensä. Väärinkäsitysten sarja, johtaa tilanteeseen, jossa kaikki luulevat Evanin ja Connorin olleen parhaita ystäviä keskenään ja Evan päätyy elämään valheen mukana. Syntyy valtava sosiaalisen median ilmiö, jossa Connorista tehdään syrjäytymisen keulakuvaa ja Evan ystävineen pitää sitä kaikkea yllä samalla kun Connorin sisko lähentyy Evanin kanssa. Ihmisen, jonka hän luulee olleen veljensä ainoa todellinen ystävä.

Olen suurten ja pelkistettyjen tarinoiden ystävä ja naiivi ilmaisu on mielestäni välillä jopa aliarvostettua taiteessa ja teos leimataan helposti halvaksi viihteeksi. Toisaalta yksinkertaistetuissa muodoissaan tunteet ovat riisuttuja ja puhtaita. Katsojalle jää vastuu niiden tulkintaan ilman parodioivaa katsetta. Sillä tavoin Rakas Evan Hansen on eräänlainen harjoitus avoimuuteen. Niin moni ihminen näytti yleisössä pyyhkivän vaivihkaa kyyneleitään, että harjoitus näytti olleen onnistunut.


Riikka Riikonen, Antti Timonen, Petja Pulkkinen, Sanna Majuri- Kuva: Otto-Ville Väätäinen


Musikaalin biisit ovat jotain mihin kannattaa tutustua, vaikka ei olisi mahdollisuutta Helsingin kaupunginteatterille lähteä. Jos kuitenkin päätyy teatterille, niin pääsee kokemaan hyvin korkealaatuista teatteria. Lavalla nähtiin aitoja hahmoja, mutta suureellinen teatterimaisuus oli säilytetty. Koko kastin laaja muokkautumiskyky oli käytetty hyödyksi ja upeat laulajat pääsivät näyttämään kykynsä.


Julius Suominen, Nina Tapio. Kuva: Otto-Ville Väätäinen


Nina Tapio äitinä vakuutti ja sen kaiken huolen ja lämmön pystyi aistimaan kauas yleisöön. Yhdeksi isoimmista musikaalin tähdistä nousi Connoria esittävä Niki Rautén. Esimerkiksi Priscillassa loistanut Rautén onnistui tasapainoilemaan herkän sisäisen maailman esittämisen ja showmaisuuden välillä.

Evan Hansenin roolissa vuorottelevat Julius Suominen ja Petja Pulkkinen. Olen päässyt kuulemaan molempien versioita musikaalin lauluista ja Pulkkisen lavakarisma tuntui enemmän loppuunviedyltä, mutta toisaalta Suomisen esityksessä oli jotain niin aitoa ja rooliinmukaista kömpelyyttä, että olin iloinen kun pääsin näkemään koko musikaalin juuri hänen vuorollaan.Niki Rautén. Kuva: Otto-Ville Väätäinen


Lisätietoa musikaalista löytyy Helsingin kaupunginteatterin sivuilta täällä. Rakas Evan Hansen on musikaalien ystävien ehdoton kohde. Veikkaan tämän tarinan jäävän yhdeksi klassikoista, joita tullaan esittämään vielä kaukana tulevaisuudessa. Kaupunginteatterin moderni lava, upea orkesteri ja lämmin henki näkyvät teoksessa, joka todella sai arvoisensa kohtelun.

Rooleissa: Julius Suominen / Petja Pulkkinen, Lumi Aunio, Akseli Ferrand, Tuukka Leppänen, Sanna Majuri, Samuli Pajunen, Tiina Peltonen, Raili Raitala, Niki Rautén, Riikka Riikonen, Nina Tapio, Antti Timonen, Lasse Lipponen ja Reeta Vestman

Suomennos: Reita Lounatvuori
Suomennos (laulut): Hanna Kaila
Ohjaus: Kari Arffman
Koreografia: Antti Lahti
Kapellimestari: Eeva Kontu
Lavastus: Antti Mattila
Pukusuunnittelu: Elina Kolehmainen
Valo- ja videosuunnittelu: William Iles ja Toni Haaranen
Äänisuunittelu: Jaakko Virmavirta
Naamioinnin suunnittelu: Jaana Nykänen
Tarpeiston suunnittelu: Mira Rokkanen
Lauluvalmentaja: Tim Richards ja Emilia Nyman
Dramaturgi: Sanna Niemeläinen
Esitys nähty medialipulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti