25.6.2023

Vaimoni on toista maata- Riihimäen kesäteatteri

Vaimoni on toista maata on ensimmäinen näytelmä kokonaan uusiksi laitetulla Riihimäen kesäteatterilla, joka on uudistusten myötä yksi parhaita kesäteatterikohteita Suomessa.

Harvapa kaupunki Suomessa ei ole "kiva kesäkaupunki", mutta kyllä se toimiva kesäteatteri aina jotain lisää tuo ja Riihimäki kesällä on käymisen arvoinen paikka.

Teatterin avajaisten kanssa enskarinsa jakanut näytelmä oli osuva valinta ja saa odottamaan lisää myös tulevilta kesiltä. Vaimoni on toista maata on ranskalaisen Gilles Dyrekin käsikirjoittama näytelmä, joka tarjoaa kesäteatterille tyypillistä vauhdikasta huumoria, mutta myös astetta hienostuneempaa sanailua, joka vaatii näyttelijöiltä todellista ammattitaitoa.

Komedia vaatii aivan erityistä ammattitaitoa. Etenkin kun näytelmä asettaa niin matemaattisen tiukat raamit kuin Dyrekin tapauksessa. Jokainen näyttämöltä poistuminen ja sinne paluu tapahtuu nopeasti ja kellontarkasti. Improvisoinnille on tilaa, mutta tekstin ehdoilla ja näyttelijät pujottelevat siinä välissä luontevasti. Näki, että kyseessä on porukka, jolla on hauskaa keskenään.


Vaimoni on toista maata. Kuva: Hanna Kanerva


Näytelmän tarinassa Maija Siljanderin ja Antti Peltolan esittämä ällösöpöilevä pariskunta pitää illallisen kotonaan, jonne saapuvat Iikka Forssin ja Vuokko Hovatan esittämä tuoreempi pariskunta. Hovatan hahmo ei saa alkuun puheenvuoroa ja erinäisten kommellusten kautta isäntäpariskunta luulee lopulta hänen olevan kotoisin jostain vieraasta maasta.

Kommunikoinnista, parisuhteiden ongelmista ja vierauden kohtaamisesta kertova näytelmä tuo melko syvätkin pointtinsa lempeästi läpi. Hyvää tarkoittava pariskunta olettaa Hovatan hahmosta ensin pienien väärinkäsitysten kautta asioita ja lopulta kasvattavat noiden oletusten pohjalle kokonaisia elämäntarinoita. Juuri niin voi käydä vieraita kulttuureja kohdatessa ja pariskunnan stereotyyppiset oletukset varmasti paljastivat jotain katsojien omista ajatuksista ja se onkin hyvän komedian merkki.

Siljander ja Peltola olivat itselleni Riihimäen teatterista aiemmin tuttuja ja toimivat todella hyvin yhdessä. Typerä söpöily oli viety maksimiinsa huvittavalla tavalla ja ilmeikkäät suoritukset välittyivät hyvin katsomoon. Iikka Forss veti roolinsa intensiivisesti ja piti lavalla niin hauskaa, että näyttelijän oma pokka meinasi paikoin pettää. Hovatan hahmo oli monipuolinen ja sillä tavoin hyödynsi tuon yhden suosikkinäyttelijäni muuntautumiskykyä.


Iikka Forss ja Vuokko Hovatta. Kuva: Hanna Kanerva


Lisätietoa näytelmästä löytyy Riihimäen kesäteatterin sivuilta täällä.
ROOLEISSA Vuokko Hovatta Maija Siljander Iikka Forss Antti Peltola
TEKIJÄT Käsikirjoitus Gilles Dyrek Suomennos Reita Lounatvuori Ohjaus Mikko Kivinen
Teoksen esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy
 Tuotanto Riihimäen Teatteri Oy & Iltama
Esitys nähty kutsuvieraana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti