20.6.2023

Salainen puutarha Suomenlinnan muurien kätköissä


Salainen puutarha on Ryhmäteatterin näytelmä, joka sai ensi-iltansa Suomenlinnassa. Juuri täydellisempää ympäristöä ei tälle tarinalle olisi voinut keksiä.

Suomenlinnan korkeat muurit ja ympärillä rehottava luonto ovat sitä sielunmaisemaa, johon Frances Hodgson Burnettin kirja lukijansa kuljetti vuonna 1911. Lasten silmin koettu tarina kertoo ystävyydestä, menneisyyden vaikutuksesta läpi sukupuolvien ja parantavasta voimasta, joka löytyy yhteyksien kautta.


Anna-Sofia Tuominen. Muotokuvina Ville Saarenketo, Robin Svartström, Minna Suuronen ja näyttämötyöntekijä Taneli Lahtinen. © Mitro Härkönen


Anne Rautiaisen ohjaama näytelmä on uskollinen kirjalle ja on saavuttanut hienosti sen sävyn, vaikka tuntuukin huomattavasti kevyemmeltä. Vaikka tarina on ajoin synkkä, niin huumori ja toiveikkuus jäävät päällimmiksi tunteiksi ja aina välillä lavan täyttävät laulut tekevät kokonaisuudesta todellisen shown.

Vain 10-vuotias Meeri muuttaa setänsä luo valtavaan kartanoon vanhempiensa kuoltua. Synkkää isäntää Meeri ei juuri ehdi näkemään, mutta salaperäistä itkua seuraamalla löytää hän serkkunsa, joka on vuoteenomana sairauksien uuvuttamana. Meeri kuitenkin epäilee sairauksien todellisuutta ja kaksi hemmoteltua lasta löytävät toisistaan sekä voimakkaat vastukset että eräänlaiset sielunkumppanit.

Kolmantena ystävyksenä toimii Dino, joka Meerin mielestä ainakin osaa aivan varmasti puhua eläinten kieltä. He löytävät puutarhan, joka on hyvästä syystä salainen. Siitä huolimatta puutarha tuntuu kutsuvan ja lapset löytävät sen kautta jotain tärkeää. 


Nicklas Pohjola ja Anna-Sofia Tuominen. © Mitro Härkönen


Meeriä esittävä Anna-Sofia Tuominen on elinvoimaa pursuava luonnonlapsi ja erityisesti Nicklas Pohjolan kanssa he ovat aivan erityisen vakuuttava pari kakaroita, jotka palauttavat iäkkäämmänkin katsojan nuoruuteensa.

Arttu Takalon säveltämä musiikki kaikuu kauniisti Suomenlinnan muurien suojassa ja samat muurit toimivat täydellisesti kartanon miljöönä. Vaikka lavastus on erittäin toimiva itsessään, niin pelkät olemassaolevat muurit kuljettavat jo katsojat tarinan maailmaan.

Robin Svartström. © Mitro Härkönen


Lisätietoa näytelmästä löydät Ryhmäteatterin sivulta täällä. Näytelmä on saavuttanut kirjan maagisen tason, joka on itsessään hyvin hienovarainen. Katsoja voi tulkita tarinan teemojaan vapaasti ja jokainen voi ottaa siitä irti eri asioita. Näytelmässä lopun yhteinen rauhan löytyminen jättää hyvän mielen ja kävely Suomenlinnan lautalle tuntuu yhtälailla hyvälle.


Alkuperäisteos: F.H. Burnett
Dramatisointi ja sanoitukset: Anna Krogerus
Ohjaus: Anne Rautiainen
Sävellys: Arttu Takalo
Lavastussuunnittelu ja nukenrakennus: Janne Siltavuori
Valosuunnittelu: Ville Mäkelä
Äänisuunnittelu: Jussi Kärkkäinen
Puku- ja tarpeistosuunnittelu: Ninja Pasanen
Koreografi: Ninni Perko
Maskeeraussuunnittelu: Anu Rokkanen

Esitys nähty kutsuvieraana.

Rooleissa Minna Suuronen, Robin Svartström, Nicklas Pohjola, Ville Saarenketo ja Anna-Sofia Tuominen.Mainoslinkit merkattu: *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti