18.6.2022

Kuten haluatte - Ryhmäteatteri


Kuten haluatte on Ryhmäteatterin näytelmä, joka sai eilen ensi-iltansa kesäisessä Suomenlinnassa. Yleisö nautti, esiintyjät vaikuttivat nauttivan ja haluaisin lyhyesti kertoa miksi sinäkin luultavasti nauttisit.

Suomenlinnan kesäteatteri on yksi niistä kesätapahtumista, joita tekisi pahaa jättää väliin. Ryhmäteatterin aiempi Shakespeare-tulkinta, Kesäyön uni, teki vaikutuksen, joten tietysti suuntasin jälleen lautalle. Harvinaisesti ensi-illan sää oli täydellinen ja katsomon paikoin vallanneet pikkulinnut elävöittivät valmiiksi elinvoimaista näytelmää.

Kuten haluatte on se näytelmä, jossa sanotaan yksi Shakespearen kuuluisista repliikeistä. Kyllä, niitä on monia, mutta tämä on mielestäni yksi niistä parhaista, josta erityisesti yhteiskuntatieteilijä sisälläni pitää: "On näyttämö, ja miehet, naiset, kaikki siin' esiintyvät; kukin tulee, menee; jokaisell' eläissään on monta osaa." (suom. Paavo Cajander)

Kuten haluatte on kertomus Rosalindasta, joka pukeutuu mieheksi ja pakenee Ardenin metsään, jossa kohtaa jälleen rakastamansa Orlandon. Sitten tapahtuu hävytön määrä rakastumisia ja kärsimyksiä ja kaikkea niiden välistä. Näytelmän juoni käsittelee rakkauden teemaa hauskasti ja paikoin armottomasti.


Mila Laine, Miiko Toiviainen ja Vilma Sippola © Mitro Härkönen


Lontoossa Shakespearea opiskellut Jussi Nikkilä on juuri oikea ihminen tuomaan tämän näytelmän lavalle. Vaikka en haluaisi mainita sanaa moderni Shakespeareasta kirjoittaessa, koska ajassa eläminen on mielestäni vain luonnollista näytelmille, niin pakko kuitenkin mainita miten hienosti Nikkilä tasapainottelee juuri modernin maailman ja vanhan tekstin kanssa. Näytelmää ei olla "tuotu nykyaikaan", vaan sen sisin on elävöitetty meille tunnistettavaksi.

Aiemmin olen päässyt kokemaan Nikkilän Shakespeare-tulkinnoista näytelmät Rikhard III ja Julia & Romeo. Kaikkia näkemiäni tulkintoja yhdisti Nikkilän näkemyksen lisäksi Mila Laineen musisointi, joka jälleen kerran toi esitykseen uskomatonta herkkyyttä jollaista vain live-musiikki voi tuoda. Muutaman kerran yleisö pääse jopa todelliseen musikaalin tunnelmaan.


Miiko Toiviainen ja Anna-Sofia Tuominen. © Mitro Härkönen


Yleisö nauroi koko esityksen ajan. Se ei aina ole suomalaisessa kesäteatterissa hyvä merkki, mutta suurimmaksi osaksi tässä näytelmässä ei menty kaikista halvimmista kohdista. Toki näytelmässä oli kirjaimelliseti narri, jolle suotakoon halvat hupinsa, mutta todellinen huumori löydettiin painottamalla alkuperäisen tekstin vanhentuneita kohtia. Ja opimme näytelmästä myös, että narrit puhuvat viisaasti siitä, mitä viisaat tekevät narrimaisesti.

Näyttelijöistä erityisesti Vilma Sippola osoittautui todelliseksi komedian sanansaattajaksi. Hän osasi tuoda moniin rooleihinsa juuri sellaista luonnollista ja rentoa hauskuutta, joka kuitenkin oli tarkkaan ajoitettua ja suunniteltua.

Rosalindan roolissa esiintyvä Miiko Toiviainen pääsee todella leikittelemään roolillaan ja se hauskanpito välittyy yleisöön. Suokin kesäteatterin tila on lopulta melko iso, mutta Toiviainen tekee siitä yhteisen olohuoneen karismallaan ja kyvyllään vuorovaikuttaa jokaisen näyttelijän kanssa. Erityiseti Orlandoa näyttelevä Marketta Tikkanen oli upea pari Toiviaisen Rosalindalle. Näiden kahden välinen sanailu on yksistään syy käydä katsomassa näytelmä.


Miiko Toiviainen © Mitro Härkönen


Kuten haluatte on ohjelmistossa 31.8. asti ja lisätietoa näytelmästä löytyy Ryhmäteatterin sivuilta täällä. Suomenlinnan maisemat, vaikkapa piknikki ja kaiken lopuksi teatteria. Suosittelen.


Suomennos Kirsti Simonsuuri
Ohjaus Jussi Nikkilä

Näyttämöllä Santtu Karvonen, Minna Suuronen, Joel Hirvonen, Susanna Hyvärinen (TeaK), Eeva Kaihola (TeaK), Hannu Kivioja, Vilma Sippola (Näty), Marketta Tikkanen, Miiko Toiviainen ja Anna-Sofia Tuominen sekä muusikko Mila Laine

Lavastaja Janne Siltavuori
Säveltäjä Mila Laine
Valosuunnittelija Ville Mäkelä
Pukusuunnittelija Saija Siekkinen
Äänisuunnittelija Jussi Kärkkäinen
Maskeeraussuunnittelija Riikka Virtanen
Koreografi Mirva Mäkinen
Tarpeistonvalmistaja Lotta Heikkinen
Esitys nähty kutsuvieraana.Mainoslinkit merkattu: *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti