28.5.2022

Obi-Wan Kenobi tuo satumaisuuden takaisin Tähtien sotaan


Eilen kuuluin niihin onnekkaisiin, joita Disney Suomi oli kutsunut katsomaan kaksi ensimmäistä jaksoa Obi-Wan Kenobi -sarjaa Tennispalatsiin. Kyseessä on fanittamani universumin lempihahmo, joten luvassa ei ole puolueetonta arvostelua tai edes arvostelua, vaan silkkaa fanipoikailua. Spoilerit ovat pieniä, mutta pidä toki varasi.

Star Wars on ollut osa elämääni niin elokuvien kuin myös keräilykulttuurin myötä. On vanhoille leluille omistettua tilaa, Star Wars -tatuointia ja lapsenikin on nimetty elokuviin viitaten. Matka Tatoiinen hiekkaplaneetalle elokuvateatterissa oli siis todella tervetullut. 

Obi-Wan Kenobi oli se ensimmäinen jedi, jonka tapasimme Star Warsin universumissa, heti ensimmäisessä elokuvassa. Hän oli silloin vanha mies, joka vaikutti hylänneen toivonsa imperiumin kukistamisesta. Uudessa sarjassa palataan aikaan, jolloin Kenobi asettui yksin luolaansa ja tuohon toivottomuuteensa.


Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) in Lucasfilm's OBI-WAN KENOBI, exclusively on Disney+. © 2022 Lucasfilm Ltd. & ™. All Rights Reserved.


Obi-Wan Kenobi on kuuden jakson minisarja, jota on odotettu jo vuosia. Ewan McGregorin paluu Kenobin rooliin oli tieto, joka todella herätti fanien yhteisön. Monet prequel -elokuvien parissa lapsena kasvaneet ovat itse jo aikuisia ja Star Warsista on tullut useita sukupolvia yhdistävä kulttuurinen voima.

Deborah Chow ohjaa jokaisen minisarjan jakson ja pääsee näin antamaan sille yhtenäisen tyylin. Kaksi jaksoa nähtyäni voin olla tyytyväinen siitä miltä kaikki näyttää. Jo Mandalorian oli sarja, jossa se tuttu maailma oli tuotu henkiin uutta ja vanhaa yhdistellen, mutta Kenobissa on jotain vielä nostalgisempaa. Juuri nostalgiaa me varttuneemmat katsojat sarjasta kuitenkin usein haemme, vaikka emme haluaisi myöntää sitä.

Sarja on visuaalisesti näyttävä ja palvelee vanhoja faneja välillä jopa alleviivatun uskollisesti. Erityisen paljon pidän sen yksinkertaisuudesta. Sarjan yleistä sävyä olisi helppo haukkua mustavalkoiseksi sen hyvän ja pahan korostetun kahtiajaon vuoksi tai vaikka hahmojen suhteellisen yksipuolisuuden vuoksi. Mielestäni juuri ne asiat kuitenkin tekevät Star Warsin maailmasta niin mahtavan.


Fifth Brother (Sung Kang, center) and Stormtroopers in a scene from Lucasfilm's OBI-WAN KENOBI, exclusively on Disney+. © 2022 Lucasfilm Ltd. & ™. All Rights Reserved.


Star Warsin uudet luovat voimat ovat aina välillä ottaneet tehtäväkseen kertoa sävykkäitä monimutkaisia tarinoita ja tehdä joillekin hahmoille mielenkiintoisia ja syvällisiä tarinoita. Sitä olisi vaikea esittää moitteena ja  nautin erilaisista visioista suuresti, mutta se satumaisuus oli asia, joka alkuperäisiin elokuviin sai aikanaan rakastumaan.

Kenobissa oli paljon yksinkertaisuutta, joka välillä meni lähes koomisuuden puolelle. Eräässä kohtauksessa haluttiin esimerkiksi selvästi tuoda esiin luokkaeroja kun esitettiin rikkaiden ja vaikutusvaltaisten kutsuja. Ensimmäinen pätkä dialogia, jonka katsoja kuulee, käsittelee "voittoja", jotka ovat olleet "hyviä" viimeaikoina. Kuin huone olisi täynnä Monopoli-miehiä. Iloitsin siitä mustavalkoisuudesta.

Myös se hyvää vastaan taisteleva paha oli todella pahaa. Onhan Kenobin suurin vihollinen samalla yksi elokuvahistorian suurimpia pahiksia. Niinpä kaikkien sarjan vastustajien täytyy säteillä samanlaista puhdasta pahuutta. Paha voi muuttua hyväksi ja hyvä pahaksi, mutta harmaan sävyjä ei tunneta.

Yksi hienoimpia oksymoronisia heittoja elokuvissa onkin mielestäni Revenge of the Sithissä Kenobin lausuma toteamus siitä miten vain sithit toimivat ehdottomuuksien varassa. Lausuen siis samalla melkoisen ehdottomuuden. Mutta ei sillä ole väliä, koska se kaikki on satua. Se on vain Star Warsia ja siitä on lupa nauttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti