23.3.2022

There Is Nothing for You Here - Fiona Hill
There Is Nothing for You Here: Finding Opportunity in the Twenty-First Century on syväsukellus ajanjaksoon, jota hallitsivat kahden suurvaltion väliset suhteet, Yhdysvaltojen myrkyisät vaalit ja koronakriisi.

Fiona Hill on entinen Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston Euroopasta ja Venäjästä vastaava vanhempi johtaja. Trumpin henkilökuntaan kuulunut Hill on Ukrainassa käytävän sodan aikana ollut tärkeä asiantuntija ja tämä kirja osoittaa miten yksi tarkkanäköinen ihminen pystyy tulkitsemaan monimutkaisia suhteita ymmärrettävään muotoon.


Fiona Hill. Kuva: Brendan Smialowski

There Is Nothing for You Here on yllättävänkin mielenkiintoinen kirja poliittiseksi muistelmaksi. Ehkä paras mainos sille on, miten Trump hyökkäsi kirjaa vastaan ennen sen julkaisuakaan. Ei sinänsä ihme, sillä Trump ei ole ollut iso fani yhdellekään entisen oman henkilökunnan jäsenen julkaisemalle kirjalle. Entinen presidentti ei ymmärrettävästi ole näyttäytynyt kovin imartelevassa valossa näissä kirjoissa.

Hilliä Trump ei tuntunut oikein edes noteeraavan ensimmäisessä yhteisessä kokouksessa, vaikka juuri Hillin kokemus ulkopoliittisista suhteista olisi ollut jälkeenpäin tarkastellen erityisen tärkeää. Jossain vaiheessa kokousta Trump pyysikin Hilliä ottamaan muistiinpanoja ja hetken päästä oli selvää, että presidentti piti omaa neuvonantajaansa paikalle tuotuna sihteerinä.

Hillin kirjassa Trump nousee esiin vallasta sokaistuneena, kiukuttelevana mieslapsena. Lukijana kiinnitti huomiota miten tuo kuvailu ei tapahdu pahantahtoisesti, vaan hyvin perustellusti ja kirjan koko yleinen sävy ei ole ilkeä, vaan pikemminkin syvän huolestunut. Oli järkyttävää lukea miten paljon muiden suurvaltojen, erityisesti Venäjän, johtajilla oli vaikutusvaltaa Trumpiin pelkästään hänen egoon vetoamalla. Kuin yhtä suurvalloista olisi luotsannut kaikkialle vedeltävä sätkynukke, joka oli vain eksynyt vahingossa aivan liian monimutkaiseen peliin.

Vaikka Trumpilla on iso rooli kirjassa, niin sen teemat kattavat huomattavasti laajempia aiheita, jotka nykytapahtumien valossa aukeavat aivan uusilla tavoin. Hill on kirjoittanut myös muita kirjoja Venäjästä ja Putinista, jotka ovat tällä hetkellä äärimmäisen ajankohtaisia ja lisään alle linkkejä Adlibrikseen tiedonjanoisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti