5.2.2022

Runeberg-palkinto Quynh Tranin romaanille Varjo ja viileys


Runeberg-palkinto on yksi lemppareita kirjallisuuspalkinnoista ja näin porvoolaisena tuntuu läheiseltä. Uusi voittaja on taas Runeberginpäivänä valittu. Onnea siis Quynh Tran!
Kaikki ehdokkaat löytyvät täältä.

Quynh Tran (s. 1989) on varttunut Pietarsaaressa ja asuu nykyisin Malmössä. Hän on opiskellut Biskops Arnö -kirjoittajakoulussa ja työskentelee psykologina.

Kustantaja kuvailee voittajateoksen olevan "hengästyttävän hieno romaani rakkaudesta, hullaantumisesta ja siitä, mitä tarkoittaa kuulua perheeseen." 

Ote raadin puheesta:

"Vuoden 2022 Runeberg-palkinnon saa siis Qyunh Tran esikoisromaanistaan Skugga och svalka. Suomeksi, Outi Mennan kääntämänä, kirjan nimi on Varjo ja viileys, ja sen kustantaja on Teos. Skugga och svalka on kerronnaltaan visuaalista, herkästi havainnoivaa ja kielellisesti rikasta. Se ei osoittele eikä anna valmiita selityksiä, vaan antaa lukijan luoda omat tulkintansa. Tranin romaani on kuin valokuva, jonka valot ja varjot ja yksityiskohdat piirtyvät vähä vähältä katsojan mieleen. Omaääninen romaani on virkistävä lisä suomalaiseen kirjallisuuteen, sävykäs ja kaunis kokonaisuus."


Palkinnon saajan valitsi kymmenen ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluvat kirjailija Marja-Leena Tiainen, kriitikko Merja Leppälahti ja kirjallisuudentutkija Hanna Lahdenperä.

1 kommentti:

  1. Tämä vaikuttaa todella kiinnostavalta. Kiitos kirjan esittelystä.

    VastaaPoista