20.5.2021

40 Auringon vuotta


Aurinkobaletti on toiminut Turussa jo 40 vuoden ajan ja tätä taivalta juhlittiin gaalassa, jonne koreografit olivat luoneet sykähdyttävän illan etänä nautittavaksi.

Aurinkobaletti on turkulainen nykytanssiryhmä ja tanssiteatteri, joka sijaitsee idyllisellä Manillan tehtaan alueella Aurajoen itärannalla. Teatteri perustettiin vapunaattona 1981 ja on siitä lähtien tuonut lavalle esityksiä kaiken ikäisille katsojille.

Juhlagaalaan oli tunnelmallista virittäytyä kotisohvalta kun ruudun kautta pääsi kuuntelemaan muisteluita menneiltä vuosilta. Varsinaiset tanssiesitykset saivat kaipaamaan teatterisalia, väliaikaa ja puheensorinaa, mutta jättivät mieleen jäljen.

Musta lava ja voimakkaasti valaistu yksinäinen tanssija on aina jännittävä näky. Koreografi Ervi Sirénin teoksessa Tässä olen, tanssija liikkui kuin pakotettuna tunteesta toiseen ja asetti suuntaviivat sille mitä illalta on odotettavissa. Teos jätti paljon tulkinnanvaraa ja ravisteli katsojalta mahdolliset käsitykset vanhanaikaisuudesta tanssiesityksiä kohtaan.

Ervi Sirén: Tässä olen. Kuvassa: Urmas Poolamets Kuva: Jussi Virkkumaa

Marjo Kuuselan teos 1. Erä toi lavalle kaksi energistä tanssijaa, joiden keskinäinen liike ja kilvoittelu oli sekä kaunista että paikoin koomista. Ikinä en ole nähnyt niin hienoa maalarinteippiä käyttävää tanssiesitystä kuin tämä oli.


Marjo Kuusela: 1. Erä. Kuvassa: Riku Lehtopolku ja Come Calmelet-Pyykkö. Kuva: Jussi Virkkumaa


Jorma Uotinen käytti Rajalla -teoksessa jälleen, Jordin tavoin, esityksessään Metallican musiikkia jousisoittimille sovitettuna. Se mahtava musta sali, neljä tanssijaa väljissä tummissa vaatteissaan ja näennäisen yksinkertaiset ja voimakkaat liikkeet loivat jotain niin Uotisen näköistä, josta on kuitenkin hankala sanoa missä se taika sijaitsee.

Jorma Uotinen: Rajalla. Kuvassa: Riku Lehtopolku, Linda Bjökqvist, Come Calmelet-Pyykkö ja Elina Raiskinmäki. Kuva: Jussi Virkkumaa


Liikkeen voima, ihmiskehon kyky välittää tunteita ja mahtavien koreografien mielikuvitus sai taas muistamaan miksi on lähtenyt niihin lukuisiin tanssiesityksiin vuosien aikana. Ikävä katsomoon kasvaa ja on lämmittävää miten vuosikymmenten mittaista Aurinkobaletin historiaa juhlitaan nyt näin omalla tavallaan historiallisena aikana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti