15.8.2019

Sellaista elämä on - Hämeenlinnan uusi kesäteatteri


Heikki Mäkäräinen. Kuva: Henna Junnila


Hämeenlinnan uusi kesäteatteri sijaitsee vehreällä ja historiallisella kukkulalla, jonne noustessa pelkästään teatterin kahvila tuntui reissun arvoiselta paikalta. Kesäteatterointini on jäänyt joka vuosi vähäiseksi ja siinä seistessäni ukkosen jyristessä katoksen alla ennen näytelmän alkua, tunsin kokevani suomalaisen teatterikesän juuri oikein.

Sellaista elämä on kertoo Junnu Vainion elämästä ja mielessäni se kytkeytyi loistavasti Kouvolassa näkemääni näytelmään Unto Monosesta. Suomalaisen musiikin merkkihenkilöt ovat näin vanhemmiten alkaneet kiinnostamaan. Siirtymä Nirvanasta Junnu Vainioon on tavallaan luonnollinen kun pohtii miten juuri tietyt asiat nousevat sieltä biisien historiasta ikonisiksi.

Siis kuinka viehkeä voi kesäteatterin kahvila olla

Ohjaaja Mikko Kivinen kertoo myös olleensa enemmän rock-sukupolven edustaja, jolle Vainion musiikin hienous iski vasta iän ja kokemuksen kautta. Väitän tuon kokemuksen olevan jotain tässä maailmankolkassa asuville jaettua. Se mihin Vainion laulut pureutuvat, on jotain hankalasti määriteltävää, mutta äärimmäisen tuttua.

Vainio ehti sanoittaa tai säveltää 2433 laulua ja näytelmän edetessä jouduin ihmettelemään miten niin moni tuttu kappale osoittautui juuri Junnun tekemäksi. Se oli kuin läpileikkaus suomalaisen musiikin historiaan yhden ainoan ihmisen kautta.

Koko ryhmä tulkitsi lauluja tavalla, joka tuntui ajoittain enemmän musikaalilta kuin tanssilavan esitykseltä vaikka ulkona oltiinkin. Valmiiden biisien ympärille rakennettu musiikkinäytelmä voi tuntua ontuvalta, mutta juuri kappaleet näytelmässä nostettiinkin pääosaan.

Kuva: Henna Junnila

Olen vältellyt kesäteattereita osittain niissä ylläpidettyjen stereotyyppisten hahmojen vuoksi, eikä tässäkään niitä varsinaisesti pyritti väistelemään. Tärkeintä kuitenkin oli, että Vainion alkoholinkäyttöä ei oltu vedetty vitsiksi vaan sen kuvaus oli välillä lähes raadollista.

Suurimmat tunteet esityksessä saikin mielestäni Vainion laulujen sydämellinen tai sitten railakas tunnelma yhdistettynä lauluntekijän omiin ristiriitaisuuksiin elämässä. Samalla sitä kytkeytyi taas johonkin sellaiseen kulttuuriperimään, joka vasta näin esiaikuisuuden kynnyksellä on alkanut kiehtomaan. Ei se ole vain turhanpäiväistä iskelmää kuten se kyyninen teini silloin ajatteli.

Kesäteatterissa saa pitää hauskaa. Ottaa löysin rantein, niinkuin Vainio.. eikun Lavi.. tai no joku sanoisi. Hämeenlinnan uusi kesäteatteri mahdollistaa tämän ja yleisöön välittyy näyttelijöiden selkeä rentous ja ilonpito. Jos jollakulla on suositella luettavaa Vainion elämään liittyen, niin otan mielelläni ehdokuksia vastaan. Tämä esitys herätti halun tietää lisää.
Käsikirjoitus: Mikko Kivinen ja Otto Kanerva
Ohjaus: Mikko Kivinen
Rooleissa: Annika Eklund, Elina Lähde, Petja Lähde, Ilkka Merivaara ja Heikki Mäkäräinen
Mukana myös live-bändi: Tuomas Kesälä, Kepa Kettunen, Pekka Korhonen ja Jussi Turunen
Nähty medialipulla


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti