Mitä lukevat eduskuntavaaliehdokkaat 2019
Kysyin neljä vuotta sitten ehdokkailta näiden kirjamieltymyksistä ja nyt voidaan ehkä siis jo puhua perinteisestä Lukupinon kirjakyselystä. Halusin tietää mitkä ovat eduskuntavaaliehdokkaiden lempikirjoja juuri tällä hetkellä ja sainkin taas mukavasti vastauksia.
Kukin tulkitkoon vastauksia miten tahansa. Vinkkejä sieltä varmasti ainakin löytyy ja omia lemppareita ainakin vilahteli joukossa paljon.
Lotta Backlund
Kokoomus
Mun lempikirja on "Extremely Loud and Incredibly Close" ja sen on kirjoittanut Jonathan Safran Foer. Se ei ole kovin uusi, mutta mikään kirja sen jälkeen ei ole tehnyt muhun lukukokemuksena yhtä kovaa vaikutusta.
Tämä kirja ei ensin kiinnostanut minua juurikaan, koska päähenkilö on vasta pikkulapsi, mutta kun se tarpeeksi monta kertaa osui minulla peräkkäisinä päivinä ja viikkoina kirjakaupassa käteen, niin päättelin, että jokin johdatus tässä nyt yrittää saada minut lukemaan tämän. Ostin kirjan Lontoon lentokentällä ja luin sitä koko matkan lennolla Helsinkiin. En spoilaa liikaa, mutta itkin myös varmaan sen koko lentomatkan, eikä mulla ollut nenäliinoja ja räkä vain valui, ja ajattelin, että vieressä istuvat varmaan kohta jo huolestuvat.
Kirja on tarinankerronnaltaan valloittava ja muutenkin kovin omalaatuinen. Kirjasta on tehty myös elokuva, joka varmasti on hyvä (siinä on Tom Hanks!), mutta en varmaan tule ikinä katsomaan sitä :)
Marja Berg
Vihreät
Viimeksi luin Elena Ferranten Napoli-sarja kaikki osat. Hyvä tarina kahden naisen elämästä Italiassa eri yhteiskunnan murroksissa.
Atte Harjanne
Vihreät
Naomi Alderman - The Power (Voima)
Tajusin pari vuotta sitten, että mieskirjailijat ovat lukemistossani
yliedustettuina. Päätin ryhtyä korjaamaan asiaa ja niin päädyin
tämänkin pariin. Kirjassa feministinen satiiri ja tarkat
yhteiskunnalliset havainnot yhdistyvät mukaansatempaavaan
scifi-tarinaan. Ei välttämättä järisyttävä merkkiteos, mutta viime
aikojen kaunokirjoista itselleni parhaiten iskenyt.
Jyrki Kasvi
Vihreät
Jos sarjakuvat lasketaan, niin viimeisin osuma on J.P. Ahosen Belzebubs. Olen jo pitkään fanittanut Ahosen sarjakuvia (Villimpi Pohjola, Perkeros), mutta silti satanistimetalliperheestä kertova Belzebubs yllätti positiivisesti, kun Ahonen aloitti niiden julkaisemisen verkossa. Ahosen huumori toimii minulle, on sitten kyse Kuivunut oksennus -bändin t-paidasta tai niittien määrästä nahkavaatteissa. Pian Belzebubs sai lnternetissä laajan kansainvälisen lukijakunnan, ja Ahonen kokosi sarjat albumiksi, joka on viime talvena julkaistu kahdeksalla kielellä.
Roy Pietilä
Vasemmistoliitto
Isaac Asimovin Foundation -kirjasarja
Nautin Asimovin tavasta tarkkailla ja pohtia yhteiskuntien valtatasapainoa ja rakenteita. Pidän hänen tavastaan kirjoittaa selkeästi ja sopivan laajasti käsittelemistään aiheista. Myös Asimovin muut teokset kolahtaa mukavasti. Olin kerännyt suuren osan hänen tuotannostaan alkuperäiskielisinä pokkareina, mutta hometalosta niitä ei valitettavasti enää voinut ottaa mukaan.
Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille ”trilogia”
Adamsin pistävän ja sarkastisen huumorin ansiosta innostuin lukemisesta teininä. Siitä syystä Arthur Dentin valtavat kokemukset ovat säilyttäneet asemansa kestosuosikkinani tähän päivään asti.
Taru Hallikainen
Feministinen puolue
Olen innostunut vuosien jälkeen jälleen runoudesta. Erityisesti Eeva Kilven runot ovat puhutelleet viime aikoina.
Parhaillaan luen Oulussa asuvan feministin Eeva Maria al-Khazaalin runokirjaa "Että näkisin siitä unia" (NTAMO, 2018)
Runous antaa tilaa ajattelulle ja ajattelun ulkopuolella olevalle. Se jättää tyhjäksi ja täyttää yhtä aikaa. Hyvässä runossa on jotakin viettelevän mystistä, ajasta ikuisuuteen kulkevaa yksinkertaisuutta.
Anni Ahlakorpi
Vasemmistoliitto
Tällä hetkellä ehdoton suosikkikirjani on Rauni Mannisen Áhčči min. Se
kuvaa elämää Utsjoella sotien jälkeisestä ajasta 1900-luvun loppuun, ja
antaa monella tapaa perspektiiviä elämään ja asioihin. Jollain tapaa
muistuttaa Täällä Pohjantähden alla -sarjaa. Lisäksi kirjan kieli on
ihanan rikasta ja eläväistä.
Matti Vanhanen
Keskusta
Parhaillaan on monta kirjaa luettavana. Volter Kilven Pitäjän pienempiä on kielellistä ilotulitusta, mutta saattaa jäädä lukeminen kesken. Sen sijaan Kansallista itsetutkiskelua oli minulle yllätys kantaaottavana. Vähän samanlainen oman aikansa kannanottokirja oli Huxleyn Sääli uutta sukupolvea. Pidin Olli Jalosen Taivaanpallosta, mutta Risto Isomäen Viiden meren kansa oli pakko lukea keskeyttämättä. Eli ei ole viime kuukausilta lempikirjaa vaan lukukokemuksia.
Esa-Jussi Salminen
Piraattipuolue
Lempikirjani on tällä hetkellä udmurtinkielinen teos.
Jelena Minnigarajeva: Sjöd sjulyk (musta päähine) 2017
Se on monipuolinen kokoelma yhden tämänhetken mielenkiintoisimman udmurttilaisen naisprosaistin teoksi: novelleja, tosikertomuksia, salapoliisikertomus ja fantasiaa. Nämä ovat niin hyviä, että suomennan niitä. Minnigarajevan novelli Siperianmaaorava on jo suomennettu ja tulossa kokoelmassa Murskautuneet tähdet - udmurttilaisia novelleja suomalaisten lukijoiden saataville piakkoin. Myös Minnigarajevan muut kirjan teokset ovat suomentamisen arvoisia, sekä fantasia- että salapoliisitarinat että tosikertomus siitä, miten udmurttilaisia poikia vietiin salaa Tshetshenian sotaan ja miten heidän äitinsä lähtivät heitä hakemaan sieltä.
Nanna Tuovinen
Vasemmistoliitto
Tällä hetkellä on lempikirjani Stuart Turtonin Seven deaths of Evelyn Hardcastle.
Kirjassa Quantun Leap kohtaa Agatha Christien. Vartalo vaihtuu, vuorokausi on aina sama ja murhaaja pitää saada kiinni.
Marko Korvela
SKP
Tällä hetkellä lempikirjani on William S. Burroughsin Interzone (Sammakko Kustannus 2011).
Interzone on kasa tekstejä, jotka on valtaosin kirjoitettu Burroughsin asuessa Tangerissa 1950-luvun lopulla. Samasta laajasta aineistosta koottiin menestysteos Alaston lounas, ja Interzonessa on julkaistu pääosin tekstejä, jotka Alastomasta lounaasta jäivät yli.
William Burroughs on eräs 1900-luvun vaikutusvaltaisimpia ja innovatiivisimpia kirjoittajia, beat-sukupolven ns. kummisetä, joka muun muassa lanseerasi käsitteen heavy metal sekä innoitti taiteilijoita aina Andy Warholista ja Patti Smithistä The Clashiin saakka.
Interzone on mielenkiintoinen ja ajankohtainen teos, joka kartoittaa Burroughsin kirjoitustyylin kehitystä. Teemoina ovat muun muassa kontrolli, vallan eri muodot ja niiden kritiikki sekä dekadenssin ylistäminen. Mukana on rutkasti huumoria ja oivalluksia.
Anne Huotari
Vasemmistoliitto
Mehiläisten historia, Maja Lunden kirja. Kirja on suorastaan loistava kuvaus menneisyydestä ja tulevaisuudesta, mehiläisten merkityksestä.
Henri Aitakari
IPU
Valitsen Serge Latouchen kirjan Jäähyväiset kasvulle, koska se on kompaktista koostaan huolimatta painavaa asiaa. Toivon, että mahdollisimman moni ihminen, erityisesti politiikassa toimiva tai sinne pyrkivä, lukisi tämän pienen suuren kirjan.
Julia Kuu
IPU
Minulle on paljon kirjoja, joihin palaan yhä uudelleen ja uudelleen.
Silti yksi on ylitse muiden: suosikkikirjani on Clarissa Pinkola Estés:n
"Naiset jotka kulkevat susien kanssa".
Perustelut: Elämme materialisoituneessa kulutusyhteiskunnassa, jossa
epäterve vallanhimoon, kilpailuun ja muurien rakentamiseen pohjautuva
maskuliinisuus näyttelee suurta roolia. Terve kaunis suojeleva ja
sydämen ohjauksessa oleva toiminnallinen maskuliinisuus, joka toimisi
luovan, rakastavan, yhteisöllisen feminiinisyyden kanssa sopusoinnussa,
on hukassa. Villinaisen pyhää voimaa vapauttava kirja ohjaa naisen oman
ytimensä lähteelle, vapauttaa vääristyneistä ajattelu- ja
toimintamalleista, voimaannuttaa. Se kulkeutuu myyttisten tarinoiden
kautta psyykeen syvyyksiin ja universaaleihin, arkkityyppisiin
aarteisiin. Kirjan kieli on tavattoman kaunista. Samalla hyvin herkkää
että äärimmäisen vahvaa. Samanlaista kuin kaunis feminiinisyys. Naiseus
ei muuten siis ole mikään yksinomaan naisissa ilmenevä voima.
Maskuliinisuus ja feminiinisyys ovat jokaisessa ihmisessä ilmeneviä
voimia. Niiden riisuminen muurien takaa paljaaksi ja valjastaminen
käyttöön on iso ja tärkeä persoonan eheyttämisen prosessi, josta syntyy
voimakas, viisas ja rakkaudellinen ihminen, joka saa helposti yhteyden
omaan sydäntotuuteensa ja on äärimmäisen rohkea sekä teoissaan että
sanoissaan.
Annan itse teokselle 12+, koska 10+ on aivan liian vähän, eikä kuvaa
teosta riittävästi.
Varpu Kivelä
Kristillisdemokraatit
Lempikirjani on tälläkin hetkellä Raamattu, oikeastaan siinä on yksiin kansiin sisällytetty montakin kirjaa. Raamatun äärellä voin kaiken kiireen keskellä huoahtaa. Jos monen kirjan kohdalla on täytynyt todeta, että tulipa aikaa heitettyä hukkaan ja olipa tämäkin taas masentavaa luettavaa, niin Raamattuun ei tarvitse koskaan pettyä. Sieltä löytyy sekä armo että toivo, joita jokainen tarvitsisi elämäänsä! Raamatussa meitä rakastava Jumala itse puhuu minulle. Hän on paras tukijani!
Tuuli Kamppila
Feministinen puolue
Lempikirjani tällä hetkellä on Johanna Vehkoon ja Emmi Niemisen Vihan ja inhon internet. Kirja käsittelee vihapuhetta ja internetin keskustelukulttuuria sarjakuvan muodossa. Mielestäni kirjassa onnistutaan tuomaan esille aihetta, josta pitää puhua enemmänkin. Lisäksi sarjakuvat ovat todella jees.
Irma Pahlman
SDP
Lempikirjani on tällä hetkellä Alexander McCall Smithin Morality for Beautiful Girls. Kirjailija on minulle tuttu ennen kaikkea oikeustieteilijänä ja lääkintäeetikkona yli 20 vuoden takaa erityisesti klassikkoteoksella Law and Medical Ethics. Nyt vasta vuosia myöhemmin olen tutustunut häneen Mna Ramotswen luojana. Mna Ramotswe on oikeamielinen ja älykkään neuvokas nainen. Sellainen, joka jokainen ehkä haluaisi olla.
"My cup of tea."
Johannes Koski
Feministinen puolue
Lempikirjani tällä hetkellä on Iain M. Banksin tieteisfiktio Pintakuvio. Banksin kirjoissaan kuvaama Kulttuuri-sivilisaatio puhuttelee minua vapaana, onnellisena ja tasa-arvoisena utopiana. Kulttuuria luotsaavat supertekoälyt – Mielet – ovat sopivan mysteerisiä. Tässä kyseisessä kirjassa käsitellään kiinnostavasti äärimmäisen vallan synnyttämää pahuutta, joka ilmenee virtuaalisten helvettien muodossa.
Daniel Harman
Kokoomus
Tällä hetkellä lempikirjani on Yuval Hararin 21 lessons, koska se antaa erinomaisen pohjan pohtia tulevaisuutta ja siitä, minkälaisessa maailmassa elämme seuraavat vuosikymmenet.
Minna Hölttä
Vihreät
Lempikirjoja on paljon. Yksi kestosuosikeista Milan Kunderan Olemisen sietämätön keveys, se tulee luettua tasaisin aikavälein. Kirjassa Kundera tavoittaa jotakin näkymätöntä mutta totta ihmisen elämästä, sen haurauden ja raskauden samalla hengenvedolla.
Sonja Koto
Vihreät
Lempikirjani tällä hetkellä on Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille).
Kirjan avulla saamme viettää yhteistä aikaa lapseni kanssa. Tutustutan häntä kirjojen ihmeelliseen maailmaan ja samalla hän saa kuulla tarinoita rohkeista naisista.
Antti Vuolanne
SDP
Tervo: Myyrä
- taitavaa kerrontaa
Niina Ratilainen
Vihreät
Tällä hetkellä olen tempautunut Elena Ferranten Napoli-sarjaan. Kirja on mukaansatempaava tarina kahdesta kasvutarinasta, jonka pääosassa ovat kaksi vahvaa naista. Kertomus on opettanut minulle elämästä sodanjälkeisessä Etelä-Italiassa ja köyhyyden raadollisista puolista siinä, miten erilaisia mahdollisuuksia köyhissä oloissa voi kasvaa. Napoli-sarja muistuttaa minua siitä, että yhteisessä Euroopassa on paljon haasteita ja epätasa-arvoa, johon politiikassakin pitää puuttua.
Thomas Wallgren
SDP
"... du var den jämna varma vinden ..."
Kari Lamberg
Kristillisdemokraatit
Mielikirjani - tällä hetkellä - on Petteri Järvisen "Kyberuhkia ja somesotaa - Digiaikana sinäkin olet etulinjassa".
Kirja on täyttä asiaa ja oleellista tietoa nykyaikaiselle ihmiselle.
Leila Wuorila-Stenberg
SKP
Lempikirjani on ollut vuosikymmenet DOSTOJEVSKIN "IDIOOTTI" - myös Dostojevski itse on pysynyt näihin päiviin minulle kaikkein rakkaimpana kirjailijana.
Kun taideteos on täydellinen, se koskettaa jotain ihmissielussa niin syvästi, että se ainakin minut saa sanattomaksi - silloin on mahdotonta selittää kokemustaan tarkemmin. En siis voi kuin kehottaa lukemaan "Idiootin" ja arvioimaan asiaa itse...
(Olen lukenut eniten 1800-luvulla kirjoitettuja klassikoita - saattaa olla, että sen aikaiseen maailmaan pitää perehtyä pidempään, voidakseen ymmärtää sen ajan- ja ihmisten kuvausta. Pidän aikalaisten ja parhaiden kirjailijoiden näkemyksiä mielenkiintoisempina kuin virallista, tutkittua historiaa, olkoonkin, että romaaneissa tapahtumat ja henkilöt ovat mielikuvituksen tuotteita - mutta aikansa terävimpien näkijöiden ja ehdottomien ihmistuntijoiden kertomukset pohjaavat silti aina myös totuuteen.
En ole 1900-luvun ja tämän vuosituhannen alun kirjallisuudesta löytänyt vielä yhtäkään entisten kertoja-mestareiden veroista kirjoittajaa.)
Tuomas Nieminen
Vasemmistoliitto
Suosikkikirjani on Bree Picowerin Practice What You Teach. Kirja liittyy olennaisella tavalla väitöstyöhöni, mutta on puhutteleva myös sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti. Teos kertoo opettajan roolista ja vastuusta yhteiskunnallisen muutoksen edistäjänä. Olen teoksen myötä pohtinut paljon omaa opettajuuttani, mutta myös poliitikkoidentiteettiäni. Tämä kirja on inspiroinut minua muutoksentekijänä.
Tetti Vähämaa
Feministinen puolue
Lempikirjani on jo vuosikymmeniä ollut Harper Leen Kuin surmaisi satakielen. Aika ajoin palaan siihen ja nykypäivänä sen teemat ihmisoikeuksista sekä rasismista ovat pelottavan ajankohtaisia. Kirja antaa kuitenkin toivoa, että oikeamielisiä ihmisiä on olemassa ja pelonilmapiiri muuttuisi joku päivä toivon ilmapiiriksi.
Tapio Siirilä
SKP
Lempikirja tällä hetkellä on juuri uudelleen lukemani Ilja Ehrenburgin kolmiosaiset muistelmat (Ihmisiä, vuosia, elämää). Tuntuu siltä, että sotaan valmistatumisen ilmapiiri on karmaisevalla tavalla samanlainen kuin 1930-luvulla.
Saara Hyrkkö
Vihreät
Tove Janssonin muumikirjat. Nämä ikisuosikit vievät voiton. Filosofisia, sympaattisia seikkailuja. Kannustavat rakentamaan maailmaa, jossa kaikenlaisilla otuksilla on hyvä olla.
Lisäksi kunniamainintoja saavat:
Rosa Meriläinen ja Saara Särmä - Anna mennä! Opas hauskempaan elämään. Aina välillä on hyvä muistuttaa itseään siitä, että niin maailman muuttamiseen kuin ihan vain arjessa selviytymiseen tarvitaan pokkaa ja kykyä nauraa myös itselleen.
Anthony Doerr - Kaikki se valo jota emme näe. Yksi kauneimmista lukukokemuksista, herätti sekä tunteita että ajatuksia.
Hans Rosling - Faktojen maailma. En ole vielä päässyt loppuun asti (olen sitä koulukuntaa, jonka yöpöydällä on aina kesken iso kasa kirjoja), mutta ensivaikutelmani on kiehtova ja tarpeellinen.
Pirkka Aalto
Kristillisdemokraatit
Ehdin nykyään lukea valitettavan vähän, mutta olen edelleen koukussa Ilkka Remeksen kirjoihin. Erityistä suosikkiani en osaa nimetä, mutta esim. tuorein kirja eli Perikato oli taas oikein hyvä. Ostan uudet Remekset sitä mukaan kun niitä tulee myyntiin - ja luen ne lähes saman tien.
Aktiivisena musiikin kuuntelijana luen mielelläni myös muusikoista kirjoitettuja kirjoja. Viimeisimpiä lukemiani ovat kirjat Pauli Hanhiniemestä, Olli Lindholmista ja Sam Yaffasta.
Hilkka Nivukoski
Kristillisdemokraatit
Raamattu
Siinä on parhaat ohjeet, miten pitäisi kaikkien rakastaa ja välittää lähimmäisistään.
Sauli Isokoski
Vasemmistoliitto
Minulla on useita lempikirjoja mutta suosikkini on edelleen Arto Paasilinnan Hirnuva maailmanloppu. Luin sen nuorena ja se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Paasilinnan tarinankerronta on on oivallista ja viisasta. Lukija ei malta lopettaa kirjan lukemista. Tarinaa seurataan puhuvan Suomenhevosen Huru-Aaronin sekä ihmisten silmin. Hirnuva maailmanloppu naurattaa ja koskettaa, sekä jättää pysyvän jäljen sydämeen.
Viivu Seila
SDP
Minulla on monta lempikirjaa tällä hetkellä monesta eri kategoriasta. Jos on pakko kertoa vain yksin niin valitsen Paulo Coelho Protobellon noita. Luin kirjan lomamatkallani vuosi sitten, ja kirjan luettuani olin oivaltanut rakkauden uudelleen. Kirjan lukeminen vaikutti suhtautumiseeni ihmisiin, joten onnistui kyllä kasvattamaan parikymppistä.
Tiina Rytky
SDP
Yöpöydällä on just nyt Ultra Bra, Sokeana Hetkenä (Similä ja Vuorela 2018)
Politiikan kannalta tärkeimmät kirjat mun hyllyssä on Partasen ja Suokon Energian aika 2017 sekä Leigh Phillipsin Austerity Ecology & The Collapse-porn Addicts 2015.
Petri Graeffe
Kokoomus
valitsen kirjaksi Hans Rosling: Faktojen maailma (Otava)
Perustelen tätä sillä, että elämme usein jossain omassa kuplassamme työkiireidemme ja muiden keskellä. Ei ole välttämättä aikaa ja mahdollisuutta nähdä, miten maailma muuttuu suuressa mitassa. Roslingin kirja nostaa esiin yllättäviä ja lähes poikkeuksetta myönteisiä kehityskulkuja niin köydyyden vähenemisestä, elinikien pitenemisestä tai tyttöjen aseman paranemisesta maailmassa. Antaa paljon toivoa siitä, että menemme parempaan suuntaan globaalisti monissa asioissa.
Iikka Nikkinen
Vasemmistoliitto
Lempikirjoja on useita, mutta ekana tuli mieleen Eiji Yoshikawan Musashi.
Kirsi Ojansuu-Kaunisto
Vihreät
Nyt tänä vaalikeväänä minulle on noussut tärkeäksi kirjaksi Anthony de Mellon Havahtuminen.
Sain sen lahjaksi hyvältä ystävältäni Urpilaisen Jutalta vuosia sitten.
Nyt tämä jesuiittapapin kirja on "vanginnut" minut. Se on radikaali ja rohkea kirja vapaudesta. Etenkin tänä vaalikeväänä olen saanut siitä voimia olla rohkeasti ja aidosti oma itseni. Kirja ravistelee harvinaisella tavalla niitä tapoja toimia ja ajatella, joihin olemme elämässämme tottuneet.
Mellon kirjaan kannattaa tutustua vaikka uskonnolliset kirjat herättäisivät ennakkoluuloja ja kielteisiä tunteita. Havahtuminen ei ole evankelioiva vaan radikaali kirja vapaudesta ja riippumattomuudesta.
Milla Bruneau
Kokoomus
Omalta pöydältäni löytyvät nyt:
- historioitsija Yuval Noah Hararin ”Sapiens”
- Pixarin ex-pääjohtaja Ed Catmullin ”Creativity, Inc”
- kansanedustaja Elina Lepomäen ”Vapauden voitto” ja
- urheilulääkäri Pippa Laukan ”Luonnollisesti paras”
Osa kirjoista on kesken ja niiden pariin voikin palata juuri silloin kun
aika ja aihe sopivasti kohtaavat.
Eveliina Heinäluoma
SDP
Tommi Kinnunen. Pintti
Kaunis kertomus perhesuhteista, tehdastyöläisistä ja tavasta katsoa maailmaa. Tarinaa lukemalla palaa mieleen, miten vaatimattomista oloista sodanjälkeisessä Suomessa lähdettiin liikkeelle.
Senja Keränen
Keskusta
Lempikirjani on tällä hetkellä Lars Keplerin Nukkumatti – tai oikeastaan mikä vaan Kepleri. Pidän näistä kirjoista, koska ne tempaisevat mukanaan ja niitä lukiessa muu maailma unohtuu, mitä kaipaan aina välillä. Jännittävä tarinankerronta on myös niin todentuntuista, että välillä huomaa sydämensykeen olevan niin kova, että sen kuulee tai välillä huomaa puhuvansa ääneen, eläytyvänsä.
Sara Tuisku
Kokoomus
Jenni Haukion toimittama runokokoelma Katso Pohjoista taivasta.
Siitä löytyy merkittävimmät runot koottuna, kunnianosoituksena
100-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle. Koskettava, kertoo suomalaisen
sielunmaisemasta.
Seppo Eskelinen
SDP
Aki Hintsa: Voittamisen anatomia
Jarmo Pippola
Kristillisdemokraatit
Mielikirjani on Raamattu. Luen sitä päivittäin koska se ruokkii hengellistä elämääni ja opastaa elämän tiellä.
Raamattu on eniten luettu kirja ja levinnein maailmassa. Miksi, koska siinä on pelastushistoria ja tie tallennettu ihmiselle. Länsimainen kulttuuri yhteiskunta pohjautuu
kristilliselle arvopohjalle --- vaikka tänä päivänä näemme sen rapautuneen hyvin paljon ihmisen toimesta.
Johan Kvarnström
SDP
John Steinbeck - The Grapes of Wrath
Ajankohtainen mestariteos.
Jukka Kekkonen
SDP
Väinö LInnan Pohjantähti trilogia on eniten vaikuttanut minuun. Se on todella ajankohtainen analyysi siitä, mihin kansan kahtiajako voi johtaa. Linnan kestävä psykologinen nerokkuus on siinä, että hän arvioi ihmisiä samojen kriteerien mukaan vahvuuksineen ja heikkouksineen olipa heidän poliittinen näkemyksensä mikä tahansa. Sama analyysiä löytyy myös Minna Canthin tuotannosta: me olemme kaikki ihmisiä luokasta ja sukupuolesta riippumatta.
Mervi Grönfors
SKP
Lempikirjani tällä hetkellä on Bill Ayresin Vaadi mahdotonta.
Miksi? : Koska vaaleissa pienpuolueen ehdokkaan on uskallettava vaatia lähes mahdotonta.
Kausti Rantalainen
Piraattipuolue
Itselläni ei ole kirjaa vaan trilogia. Kyseessä on Ken Folletin The Century Trilogy ja sen kolme kirjaa: Fall of Giants (2010), Winter of the World (2012) ja Edge of Eternity (2014). Kirjat löytyvät myös suomennettuna.
Kirjasarjassa käydään läpi ajanjakso, mikä alkaa 1900-luvun alusta ja päättyy kylmän sodan päättymisen jälkeiseen aikaan. Henkilöhahmoina on perheet Venäjältä, USAsta, Saksasta ja Britanniasta(Wales ja Englanti). Perheiden jäsenten kohtalot nivoutuvat toisiinsa aika ajoittain. Kirjoissa esiintyy todellisia historiallisia hahmoja ja tapahtumia.
Suositeltava kokonaisuus hyvän kirjallisuuden ystäville.
Anne-Mari Jussila
Kokoomus
Rouva C.
Minna Rytisalo
Helposti luettava ja mukaansa tempaava tarina Minna Canthin elämästä.
Yhteiskunnallisesti merkittävän henkilön elämä on puettu raikkaasti
erilaiseen, jopa hieman rakkausromaanin muotoon.
Sari Hyytiäinen
Vihreät
Lempikirjani on Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen. Se on ajattomuudessaan aina ajankohtainen yleisinhimillisten teemojensa vuoksi. Siihen on koottu niin moniuloitteisesti koko ihmiselämä. Waltarin pitkät, polveilevat virkkeet ovat hienoa, rauhoittavaa luettavaa.
Antti Tulonen
Piraattipuolue
Kōshun Takami - "Battle Royale"
Battle Royale on esimerkki tulevaisuuden epätoivottavasta, totalitaristisesta yhteiskunnasta, jossa lapset eivät arvosta aikuisia eivätkä aikuiset lapsia. Kirjassa on paljon mielenkiintoisia hahmoja, ja heidän puolestaan aidosti jännittää. Olen nähnyt elokuvaversion 16 kertaa.
Saila Törnebladh
IPU
Yksi lempikirjoistani on ollut ja on nytkin:
Tove Jansson, Näkymätön lapsi
Saada näkymätön näkyväksi. Voiko suurempaa missiota olla? Ihmisen
kohdalla ja soveltaen tämä on tärkeää myös politiikan maailmassa.
Politiikan pitäisi olla kirkasta ja läpinäkyvää.
Toni Forsblom
Kokoomus
Tykkään lukea elämänkertoja sekä sellaisia kirjoja missä kerrotaan asiat faktoina.
Erittäin hyvänä pidän Aki Hintsan Voittamisen Anatomia
Ville Luotola
Vasemmistoliitto
Lempikirjani on John Steinbeckin Vihan Hedelmät, joka mielestäni kuvaa erinomaisesti ihmisen luonnon monia puolia. Voimme olla yhteisöllisiä ja tukea toisiamme, mutta voimme olla myös pahoja. Emme aina ymmärrä ylhäältä katsoessamme, mitä pahaa tapahtuu tekojemme takia. Toisaalta pystymme katsomaan rinnallemme ja tukemaan toinen toisiamme.
Miksi emme pystyisi katsomaan myös vallassa ollessamme ympärillemme ja tukemaan yhteistä hyvää? Se olisi kaunista.
Lisäksi Steinbeck on äärimmäisen taitava kirjoittaja, jonka kirjoja on käännetty erinomaisesti. Olen lukenut niitä sekä englanniksi että suomeksi ja vakuuttunut kerta kerrasta hänen taidostaan kuvata ihmisiä ja ympäristöä. Tarkka ja sielukas kuvailu auttaa luomaan mielikuvituksessani sellaisen ympäristön ja hahmot, joiden kanssa tuntee elävänsä.
Merja Kiiskinen
Piraattipuolue
Saatana saapuu Moskovaan
Nimeän kirjan siksi lempikirjakseni, koska se sai minut nauramaan, Kirjassa on tavattoman viilltävää satiiria, tarkkanäköistä ihmiskuvausta, ja sen hermoheikko huumori osui suoraan huumorisuoneeni.
Kaisa Liski
Keskusta
Luen aivan liian vähän, koska se olisi pois yöunista. Muuta aikaa ei tällä hetkellä työltä ja pikkulapselta liikene.
Yritän saada äänikirja-aplikaation asennettua, jotta automatkoilla voisin ”lukea”.
Kaikkein parhaita lukemiani kirjoja ovat olleet Remekset.
Nuorimman poikani syntymän jälkeen 6 vuotta sitten, olen lukenut pääasiassa vain opintoihini ja työhöni liittyvvää kirjallisuutta.
Muutaman roskaromaanin jossain lomareissulla.
Remekset ovat olleet aina suosikkeja ja nytkin on odottamassa yksi, jos ihme tapahtuu ja aikaa löytyy. Ehkä 6/12 tai Veren perintö ovat olleet parhaat ikinä.
Toiseksi mainitsemani kuitenkin ykköseksi, koska sen huikea taustatyö kirjoitustyötä tehdessä, näkyy lopputuloksessa.
Taneli Kalliokoski
Keskusta
Lempikirjani on Täällä Pohjan tähden alla. Kirja avaa syvällisesti taustoja sekä olosuhteita sisällissodalle.
Mari Säisä
Feministinen puolue
Tällä hetkellä olen palannut lukemaan George R R Martinin Tulen ja jään laulua, koska haluan palata sen maailmaan nyt kun TV-sarja on loppumassa.
Satu Kosola
Vasemmistoliitto
Kaikkien aikojen lempikirjani on Väinö Linnan Täällä pohjan tähden alla.
Luin kirjan ensimmäisen kerran parikymppisenä. Junassa lukiessani välillä itkin välillä nauroin ääneen. Kirjan vaikutus henkiseen kasvuuni ja myös poliittiseen heräämiseni on merkittävä. Koskelan Jussin tarina on elävä ja koskettava aina vaan.
Annemari Kiekara
Kristillisdemokraatit
Minun lempi kirja: Jari Sinkkosen kirja, Mitä lapsi tarvitsee hyvään kasvuun.
Olen todella kiinnostunut lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista ja minulla 3 lasta. Kasvatus hyvillä arvoilla tärkeää. Jari Sinkkonen on todella viisas ja arvostamani psykologi.
Meriel Tuliainen
Kristillisdemokraatit
Lempikirjani on ollut sama vuodesta 1997: Victor Hugon "Pariisin Notre Dame". Kirjassaan Hugo on saanut hiottua huippuunsa koko tuotannossaan esiintyvät herkän tunneälyn ja kanssaihmisten kärsimyksen ymmärtämisen, sekä sen tragiikan minkä ympärillä yksilön elämä kokee kohtalonsa hyvän ja pahan temmellyksen keskellä. Harva kirjailija osaa yhdistää empatian ja syvällisen älykkyyden yhtä vaativalla tavalla kuin Hugo on tehnyt koko laajassa tuotannossaan.
Saara Huttunen
Feministinen puolue
Suosikkikirjani on Orson Scott Cardin Ender. Kirjailija ei ole mitenkään yksityishenkilönä kannatettava, mutta tämä kyseinen kirja on kulkenut kanssani jo pitkään. Jouduin haalimaan jatko-osia sieltä sun täältä, kääntämättä jääneet osat ebaystä. Ender on kuitenkin sarjansa paras ja aika erilainen kuin jatko-osat. Kirjassa kuvataan kiinnostavasti teknologiaa, jota ei ollut olemassa vielä kirjan kirjoitushetkellä mutta on osittain nykyisin olemassa. Ender on kasvutarina lapsesta, joka nähdään arvokkaana vain koneen osana maailmassa jossa ei ole kunniaa, vaan pelkkää selviytymistaistelu. Taistelu, jota ei ehkä lähtökohtaisesti pitäisi käydä.
Tiina Sandberg
SKP
Viimeksi luin Terry Pratchetin Täyttä höyryä ja itkin koko ajan jättäessäni jäähyväisiä kiekkomaailman asukkaille.
Omituisena kirjallisena kuriositeettina voin mainita, että luen usein lentokoneessa offline tilassa sähkökirjana Alastaron salia. Minusta sen hidastempoisessa pohdiskelussa on jotain äärettömän kiehtovaa.
Jiri Mäntysalo
SKP
Oma lempikirjani on Tove Janssonin Sent i november (suom. Muumilaakson marraskuu, olen lukenut kirjan alkuperäiskielellä). Kirjassa on paljon eroavaisuutta Janssonin aiempaan Muumi-kirjallisuuteen, sillä tämä kirja on selvästi suunnattu vanhemmille lukijoille. Teoksen henkilöiden erilaisissa tarinoissa on aistittavissa monia tärkeitä asioita kuten yksinäisyyttä ja yhteisöllisyyttä, vanhasta luopumista ja uuden etsimistä. Lisäksi Jansson on tuttuun tapaansa onnistunut luomaan runsaasti mielikuvia herättävä ympäristön teokseen. Kirjasta löytää jatkuvasti uusia filosofista ajatuksia, jotka haastavat pohtimaan ja joita pystyttäisiin soveltamaan hyvin myös nyky-yhteiskuntaan.
Johanna Yli-Kaatiala
Kristillisdemokraatit
Lempikirjani on Raamattu, muuta en paljon ehdi lukeakaan. Kuuntelen sitä myös ääniversiona. Kun aikaa on vähän, niin haluan pysyä ihan asian ytimessä.
Raija Siirilä
SKP
Lempikirjani on Jussi Siirilän kirjoittama kirja nimeltä Juoksija. Se on lämpimästi kirjoitettu ja siinä ollaan heikomman puolella.
Merja Kyllönen
Vasemmistoliitto
Lempikirjani Kehosi salattu kieli, Inna Segal
Matka itseen, hiljentymiseen, sisäiseen rauhaan, luonto- ja maasuhteen vahvistamiseen ovat tuoneet elämääni kirjan, joka on avannut monia asioita suhteessa elämään ja omaan kehoon.
Halu löytää elämästä muutakin kuin suorittamisen ja kuluttamisen oravanpyörä.
Saria Saukkonen
IPU
Luolakarhun klaani on jäänyt mieleeni kirjana, josta pidin erittäin paljon. Koko sarja kannattaa lukea.
Tällä hetkellä luen Max Mannerin Kadotettujen kahvila.
Markku Tenhonen
Kristillisdemokraatit
parhaillaan menossa Rony Smolarin kirjoittama kirja Elämäni kahdeksas päivä. Mayer Franckin selviytymistarina.
Juha Ahvio Sananvapaus uhattuna Suomessa.
Raamattu. Kuuluu lukuohjelmaan päivittäin.
Idiootti. Fjodor Dostojevski.
C.S. Lewis. Elämä. Aluster McGrath
Matti Laitinen
SKP
Minun lempikirjani on tällä hetkellä ranskalaisen antropologin ja filosofin Claude Lévi-Straussin v. 1955 julkaisema kirja
”Tropiikin kasvot” (suom. Loki-kirjat 2003).
Lévi-Strauss kirjoittaa teoksessaan: ”Suuri länsimainen sivistys on luonut kaikki ne ihmeet, joista saamme nauttia,
Mutta se ei ole tapahtunut ilman vastavaikutusta. Sen maineikkain luomus, länsimainen järjestys ja sopusointu,
joka on käsittämättömän monimutkaisten päällekkäisten arkkitehtuurien temmellyskenttä, edellyttää lukemattomien haitallisten,
maapalloa tahrivien sivutuotteiden eliminoimista. Ja se, mitä matkat meille aluksi näyttävät, on omaa saastaamme, joka on viskattu
päin ihmiskunnan kasvoja… Ihmiskunta on ajautumassa monokulttuuriin: se on varustautunut tuottamaan sivistystä massoittain,
kuten sokerijuurikasta. Sen kiintiöön ei sovi mitään muita lajikkeita.” (mt. s. 39-40)
Kaarina Torro
SDP
Sofia Lundberg: Punainen osoitekirja
Kirja kertoo yli 90-v Doriksen uskomattomat elämänvaiheet vanhan punaisen osoitekirjan myötä. Alussa tuntui, että jätän kirjan kesken, onneksi jatkoin loppuun saakka.
Doris asuu yksin huoneistossaan Tukholmassa, ja hiljaisten päivien kulkua rytmittävät kotiavustajien käynnit ja Skype-puhelut sukulaistyttö Jennyn kanssa. Punaiseen, isältään 1928 saamaansa osoitekirjaan Doris on merkinnyt elämänsä tärkeät henkilöt.
Hän alkaa kirjoittaa kohtaamisistaan ja kokemuksistaan Jennylle. Doris on elänyt uskomattoman rikkaan ja järkyttävän elämän lähdettyään 13-vuotiaana maailmalle. Sille tielle hän jäi, ensin Tukholmaan, sitten Pariisiin ja New Yorkiin. Edessä oli työn ja sodan vuodet, rakkautta ja seikkailuja.
Hän kaipaa edelleen suurta rakkauttaan, jonka kadotti. Kun Doriksen terveys heikkenee, Jenny päättää tulla hänen luokse. Hän käy läpi Doriksen papereita ja ylös kirjaamia asioita. Hänen päättäväisyys palkitaan ja.....no enpä kerro enempää. Kuivin silmin en kirjaa saanut loppuun luettua!
Annina Ruottu
Keskusta
Tegmark Max: "Elämä 3.0 : ihmisenä oleminen tekoälyn aikakaudella”
Kääntäjä Pietiläinen, Kimmo.
Äärettömän mielenkiintoinen kirja siitä, miten tekoäly vaikuttaa rikollisuuteen, sotaan, oikeuslaitokseen, työpaikkoihin, yhteiskuntaan ja jopa käsitykseemme ihmisenä olemisesta. Suosittelen!
Stacy Siivonen
SKP
Tällä hetkellä lempikirjani on Jim Goadin "Redneck Manifesto", koska
haluan ymmärtää historiaa ja sitä Amerikkaa, jossa olen asunut.
Historia on voittajien historiaa ja Goad kertoo enemmän siitä, kuinka
meitä hävinneitä kohdeltiin kautta vuosisatojen, vaikkakin tietysti
keskittyen Euroopasta Yhdysvaltoihin vietyihin ihmisiin. Herää tietysti
kysymys, onko tavallisia suomalaisia shanghaijattu samalla tavoin
orjuuteen ja tietysti on, esimerkiksi isovihan aikana.
Kalevi Riikonen
IPU
Luen tällä hetkellä kirjaa:
Korruptio Suomessa (Salla Nazarenko & Työryhmä).
Kirjassa tuodaan esille runsain esimerkein mm. rakenteellista
korruptiota, poliittiset virkanimitykset, kaksoisroolit päätöksen
teossa, hyväveli - verkostot, jne...
Napakkaa ja selkeää tietoa moneen lähtöön.
Arja Alho
SDP
Työni puolesta luen paljon tietokirjoja. Jotkut niistä ovat kuin parasta
kaunokirjallisuutta!
Katselin kirjahyllyäni. Palaan mielelläni Andreï Makinen teoksiin.
Ensirakkaus oli Venäläisiä unelmia mutta myös Maa ja taivas tai Elämän
musiikki ovat hienoja. P.D. Jamesin Sleep No More on myös
valtavirtaistuneen dekkarikirjallisuuden patinoitunut helmi kuuden
murhatarinan muodossa.
Antti Tuurin Ikitie puhuttelee minua myös. Ehkä siksi, että edesmennyt
äitini oli kotoisin Kauhavalta. Hän järkyttyi vaikenemisesta. Hänen
lapsuutensa turvalliset ihmiset olivat katsoneet sivusta kyyditsemisiä
ja Lapuan liikkeen mellastusta.
Katja Ketun Kätilö on vain yksinkertaisesti uskomatonta kieltä ja
uskomatonta tarinankerrontaa. Sekä Kätilöstä että Ikitiestä on tehty
elokuva. Ikitietä en halunnut edes katsoa koska koin Kätilön runnellun
pahasti. On parempi pitää oma lukuelämys muistijälkenä.
Johanna Pohtinen
Feministinen puolue
Anni Kytömäki: Kivitasku
Anni Kytömäki: Kultarinta
Anni Kytömäen teoksissa on pikkutarkkaa, kaunista ja mukaansatempaavaa kerrontaa, joka saa lukijan tuntemaan kuin olisi sisällä tarinassa ja sisällä maisemassa. Hahmojen tarinat ovat riipaisevia ja ahdistaviakin, mutta ehkä juuri siksi myös hyvin todellisen tuntuisia. Suomalainen mytologia kohtaa todelliset historian tapahtumat ja nykypäivän. Kytömäki saa lukijan rakastumaan suomalaiseen metsään!
Sari Kumin
Kristillisdemokraatit
Lempikirjani on täällä hetkellä Elena Ferranten Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät.
Kirjassa kuvataan äärimmäisen tarkasti monia eri ilmiöitä eri tasoilla; kahden naisen ystävyyttä, naisen asemaa, politiikkaa, ihmisen mieltä ja italian kieltä. Kuvaukset ovat tarkkoja ja ne haastavat minut pohtimaan näitä ilmiöitä.
Eila Tiainen
Vasemmistoliitto
Vaikuttavin lukemani kirja pitkään aikaan on Juha Hurmeen Finlandia-palkittu Niemi. Se avasi ja avaa mielenkiintoisia näkökulmia identiteettimme. Teos on yllättävä ja siinä on myös huumoria.
Tietokirjoista mainitsen Andre Svanströmin Hakaristin ritarit. Opiskelin historiaa Jyväskylän yliopistossa kun professori Mauno Jokipiin Panttipataljoona-teos ilmestyi ja aiheutti ristiriitaisiakin mielipiteitä. Nyt Svanström romuttaa Jokipiin näkemyksiä uskottavasti. Kirja on aiheuttanut runsaan keskustelun ja moraalisenkin pohdiskelun siitä, saattoivatko suomalaiset SS-miehet sodan melskeissä osana natsi-Saksan armeijaa olla saksalaisten rinnalla osallistumatta sodan hirmutekoihin.
Tarja Filatov
SDP
Tunnelma ratkaisee, mikä on lempikirjani. Väsyneenä dekkarit, lomalla erilaisten kulttuurien ja maiden elämää kuvaavat romaanit, työrupeamina asiakirjallisuus.
Yhdestä en luovu ja se on Sinuhe egyptiläinen. Kaptahin viisaus, jossa muistutetaan, että valta menee ihmisen mahaan ja syö häntä sisältäpäin, on viisaus jonka haluan muistaa, jotta voin välttyä tältä kohtalolta.
Markku Eilola-Jokivirta
Vasemmistoliitto
Edelleen ykkössijaa pitävät seuraavat kirjat erinomaisen kerronnan takia, Charrier pääsee hyvin päähenkilön pään sisään ja kerrontaan on helppo samaistua Osa syy saattaa olla että luin Henri Charrieren kirjat Papillon ja Banco teini-iässä. Papillon tuli katsottua myös elokuvana, mutta eihän hyvästä kirjasta saa kuin keskinkertaisen elokuvan.
Viimeksi lukemistani kirjat ovat olleet pääasiassa kotimaisia. Jukka Takalon Kuoleman nimi on Saab 96 oli hyvin mukaansa tempaava eikä kirjaa malttanut ennen viimeisiä sanoja laskea käsistä. Osa syynä olivat varmasti kuvaukset tutuista lapsuuden ja nuoduuden maisemista. Miika Nousiaisen Juurihoito kirja tuli myös ahmittua kannesta kanteen nopeasti.
Eila Virtanen
Kristillisdemokraatit
Luen joka päivä Raamattua.
Sieltä saa viisautta, voimaa ja lohdutusta sekä rohkeutta elää, vaikka tulevaisuus näyttää pelottavalta. Se saa toimimaan lähimmäisten parhaaksi.
Vasta luin Pekka Simojoen Mullan makua, taivaan tuoksua sekä Päivi Räsäsen Eutanasia.
Minulla on aina monta kirjaa "lukukeskissä".
Juhana Lähdesmäki
Kristillisdemokraatit
Raamattu
Raamattu on kirja, josta löytyy joka päivä uusia näkökulmia ja josta voin jatkuvasti oppia uutta. Pyrin aloittamaan päiväni Raamatun lukemisella. Raamattu opettaa minua olemaan inhimillisempi toisia ihmisiä kohtaan ja opettaa anteeksiantamusta myös niitä kohtaan, jotka tarkoituksellisesti tahtovat loukata.
Maria Viita-aho-Tohni
Kristillisdemokraatit
Lempikirjani, jota eniten luen, on Raamattu
Miksi?
Siinä on viisautta ja sellaista voimauttavaa tekstiä, jota ei mistään muualta löydy. Jo yksi pieni jae voi sisältää todella paljon syvällistä asiaa. Pyrin lukemaan Raamattua joka aamu ja sen huomaa koko päivän kulussa. Mieli on levollisempi ja olo virkeämpi.
Mervi Uusitalo
Vasemmistoliitto
Lempikirjani on Pirjo Hassisen Popula. Romaanissa käsitellään tarkkasilmäisesti rasismin nousua suomalaiseen puoluepolitiikkaan. Kylmäävä, mutta erinomainen kirja.
Taru Vuorela
IPU
Aivan paras. Caroline Myss Hengen Anatomia. Ihan supermahtavaa tietoa meistä ihmisinä. Mielestäni kaikille tekisi hyvää lukea tuo.
Outi Hallikainen
IPU
Niitä on monia mutta mm tämä jäi mieleen:
Margaret Atwood: Herran tarhurit
Taija Kostia-Hakola
Feministinen puolue
Minun lempikirjani on All souls trilogy, Deborah Harkness
Tykkään lukea englanniksi ja pidän erityisesti romanttissävytreisistä vampyyri, noita, demoni, ihmissusi aiheista, koska näissä pohjimmiltaan kyse on erilaisuudesta ja vähemmistön olemisesta törmäyskurssilla enemmistön kanssa.
Ossi Nyman
Feministinen puolue
Yksi kestosuosikeistani on John Kennedy Toolen Typerysten salaliitto. Päähenkilö Ignatius J. Reilly on jumalattoman ärsyttävä, epäkohtelias, itseään muita parempana pitävä, äitinsä rahoilla vielä 30-vuotiaana elävä työnvälttelijä ja nahjus, jota ei voi muuta kuin rakastaa.
Jarkko Leino
Piraattipuolue
Ari Ojapelto: Kasvun loppu! – Ilman ostovoimaa ei ole kasvua.
(VS-Kustannus 2016)
Kokoelma kansantalouden, talouspolitiikan, sosiaalipolitiikan ja
maailmantalouden tilastoja ja ilmiöitä purevasti kommentoituina.
Pakollinen tietopaketti kenelle tahansa päättäjälle!
Aino Sillman
SKP
Suosikkini on ollut vuosia Alex Haleyn kirja Juuret. Olen aina pitänyt historiaan
pohjautuvista romaaneista/kirjoista.
Jelena Kiilholma
Vasemmistoliitto
Luen monenmoista tekstiä, mutta ikuinen lempikirjani on Harry Potter ja puoliverinen prinssi. Pidän kirjaa sarjan merkittävävimpänä, sillä se avaa menneisyyttä. Tässä kirjassa Harrylla tuntuu viimeinkin olevan melko normaali kouluvuosi.
Eija Saarenmaa
Kristillisdemokraatit
Jari Sinkkonen, Kiintymyssuhde elämänkaaressa.
Liittyy töihin ja mietityttää muutoinkin.
Timo Salola
Piraattipuolue
The Way of Kings.
Kirjan takana on kymmenen vuotta työtä hyvältä kirjailijalta ja kymmenien ihmisten yhteistyötä. Teoksen erikoispiirteenä mainittakoon kuitenkin taikuusjärjestelmä joka on yhteydessä ideaalien noudattamiseen. Tämän seurauksesta filosofinen pohdinta siitä mitä esimerkiksi oikeudenmukaisuus todella tarkoittaa ei jää vain osaksi sisäistä dialogia, vaan tämän pohdinnan tulokset vaikuttavat myös hahmojen kyvykkyyteen toimia. Viikoittain moraalifilosofiaan uppoutuvalle harrastelijafilosofille tästä tulee hyvä mieli.
Kaija Kiessling
SKP
Minulla Sainion tuore kirja
MINNE SUOM I POMMITTAA.
Runsaasti faktaa joka nyt ajan hermolla.
Suosittelen.
Mirja Hätälä
Kristillisdemokraatit
Rakastan Raamattua. Ennen kuin opin tuntemaan Jeesuksen luin kuitenkin vuosia Stephen Kingin Talismaania ja Musta Torni -kirjasarjaa. Mainitsen ne tässä yhteydessä, koska ne ovat olleet tai ainakin olivat lempikirjojani suurimman osan elämääni. Rinnakkaismaailmat, ylevämpi päämäärä, epätäydelliset ihmishahmot ja pelottavista asioista voiton saaminen yhdistävät itse asiassa näitä kaikkia mainitsemiani kirjoja.
Henna Kainulainen
Kristillisdemokraatit
Minun lempikirjani tällä hetkellä on HSP-erityisherkkä ihminen, Elaine N. Aron.
Noin joka viides ihminen on erityisherkkä. Se on hermostollinen erityisyys, ja sitä on tutkittu viime aikoina paljon. Nykypäiväkodit,koulut sisäilmaongelmineen ja hektisine päivineen, kouluttautuminen, työelämä ja yhteiskunnan arvomaailma sekä uutistulva aiheuttavat tänä päivänä enemmän uupumusta. Sähköistynyt ympäristömme aiheuttaa hermoston ylivirittymistä ja sitä kautta levottomuutta, uupumusta ja kuormittumeisuutta.
Tämän päivän yhteiskuntaa tulisi rakentaa niin, että ihmiset voivat hyvin. Ja erityisherkälle tulee olla mahdollista voida vaikuttaa ylivirittymisen ehkäisyyn. Kirja avaa uudenlaisen maailman ihmisen yksilöllisiin ominaisuuksiin ja on erittäin mielenkiintoinen ja silmiä avaava lukupaketti! Kaikille kasvattajille, ammattilaisille, erityisherkille, omaisille, esimiehille, jokaiselle avartava kirja!
Olli Kohonen
Vasemmistoliitto
Suosikkikirjani on Neil Shuten Viimeisellä rannalla.
Olen scifin fani, ja toisaalta mietin paljon maapallon tulevaisuutta ja sitä, mitä voi tapahtua ihmisen mielettömyyksien takia. Kirjassa yhdistyy hyvin ihmiselon totaalinen rajallisuus siihen, miten voimme olla lohduttomia ja väliinpitämättömiä, vaikka tietää maailman tuhoutuvan. Toivottavasti kirja ei koskaan käy toteen.
Kristiina Kunnas
Kristillisdemokraatit
Michelle Obama Minun tarinani
Uskomattoman kiinnostava, hienosti kirjoitettu kertomus Chicagon köyhän työläisperheen tyttären noususta Yhdysvaltain ensimmäiseksi naiseksi. Kiintoisin osio oli lapsuus afrikanamerikkalaisena ja perheen merkitys, opiskeluvaihe, merkityksellisen työn tekemisen tavoittelu ja nuoren juristin rakkaustarina tulevan miehensä kanssa. Vuodet Valkoisessa talossa olivat toki kiinnostavia nekin, mutta kaikkein suurimman vaikutuksen tekivät lapsuus-nuoruus-nuoriperhe- sekä politiikan alkuvuosien muistelut.
Jyrki Hyvölä
SKP
Tämän heken suosikkini on Edvard Bellamyn Vuonna 2000 ihan siksi, että olen ajatellut jo pitempään kirjoittaa siitä uuden version. Niille jotka kirjaa ei tunne, kerrottakoon, että se on 1888 kirjoitettu utopia, jossa mies herää tulevaisuuteen, missä kapitalismin ongelmat on ratkaistu. Itse kirjan taiteellinen puoli on luvalla sanoen kökköä, mutta se ei olekaaan kirjan pääanti, vaan rohkeus katsoa rohkeasti tulevaisuuteen. Oman version kirjoittaminen on varmasti takkuillut siitä ymmärrettävästä syystä, että maailman katsominen sadan vuoden päähän niin, että kaikki ongelmat on ratkaistu on vähintäänkin haastavaa.
Tuomo Grundström
Vasemmistoliitto
Parhaillaan luen (uudelleen) Karl August Tavaststjernan (1860 -98) romaania En inföding (1887), aikalaiskuvaus Suomen ja suomalaisuuden synnystä. Häntä pidetään ensimmäisenä suomalaisena realistina; hän kohtasi kansan kaikki kerrokset ilman aikansa nationalistista ja oletettua "jalon kansan" asennetta. En inföding ("alkuasukas") -teoksessa kohtaavat kosmopoliittisuus ja suomalaisuus, molemmat terävästi arvioiden nähtyinä. - T:n laajasta ja valitettavan vähän tunnetusta ja vähän suomennetusta tuotannosta pitää mainita ja suositella myös mm. En patriot utan fosterland (1896) - jossa muuten määritellään prekaari-käsite - ja Hårda tider (1891), suom. Juhani Aho 1892: Kovina aikoina, kertomus Suomen viimeisten nälkävuosien ajoilta.
Severi Virolainen
Liberaalipuolue
Kirjailijoista tärkeimpiä Robert M. Pirsig, George Orwell, Stanislav Lem.
Viihteenä luen yleensä scifiä, muuten erilaisia asiakirjoja elämänkerroista selfhelppiin, usein myös englanniksi.
Tällä hetkellä keskeneräisten kirjojen pinossa on päällimmäisenä Timo Honkelan Rauhankone - tekoälytutkijan testamentti, sen alla Mark Lynas, Six Degrees - Our future on a hotter planet.
Olen myös intohimoinen sarjakuvafani.
Tällä hetkellä kunnostaudun kuitenkin enemmän kirjojen ostajana kuin lukijana. Lukematon kirjapino yöpöydällä on jo yli metrin korkuinen.
Sami Jansson
SKP
En voi valita yhtä ainutta.
1. Friedrich Engels: "Työväenluokan historia Englannissa 1844"
2. Thomas Piketty: "Pääoma 2000-luvulla"
3. Adam Smith: "Kansojen varallisuus"
4. David Harvey: "Uusliberalismin lyhyt historia"
5. David Harvey: "Social Justice and the City"
6. Laurence Bonjour: "Epistemology: Classic Problems and Contemporary Responses"
Muitakin olisi mutta jääköön tähän...
Tomi Nalli
Piraattipuolue
Ny pistitkin pahan kyssärin. Ehkä vaikeiman mitä multa on näiden vaalien alla koskaan kysytty, sillä minulla on aina ollut 2 lempikirjaa joiden välilltä en vain osaa päättää.
Ensimmäinen ja vanhempi näistä on Linnunradan käsikirja liftareille, jonka nerokas paradoksaalisuus ja piilotettu huumori on vertaansa vailla.
Toisena kirjana on aavistuksen tunnetumpi kokonainen kirjasarja, nimittäin Harry potterit, joiden parissa kasvoin nuoruuden ja jotka tempaavaan nykyäänkin mukaansa uudelleen ja uudelleen jopa siinä määrin, että olen alkanut kuuntelemaan äänikirjoina näitä eri kielillä ja etsin käännöksistä eroavaisuuksia.
Anne Nyman
Vasemmistoliitto
Vaikee! Saako sanoo kolme?
Terry Pratchettin Good Omens, Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille ja Pratchettin koko Discworld-sarja on moneen kertaan luettuja kestosuosikkeja. Mahdoton valita vain yhtä!
Rakastan lukemista.
Ari-Martti Hopiavuori
Piraattipuolue
Meillä on lasten (2008 ja 2010 syntyneet) kanssa kesken Jostein Gaarderin “Sofian maailma”, jonka lukeminen on avannut mielenkiintoisia keskusteluja maailman olemuksesta ja ihmisyydestä. Kirjan luvut ovat noin 20-25 sivuisia, joten iltasatuna sen lukeminen vie 30-45 minuuttia päivittäin.
Seuraavana lukulistalla on Lucy & Stephen Hawkinsin “Avain maailmankaikkeuteen”, jonka uskon tuovan erilaisen näkökulman tähän kokonaisuuteen, jonka osa olemme.
Kirjahyllystä löytyy myös J.R.R Tolkienia, Douglas Adamsia sekä suomeksi että englanniksi, Maija Poppanen ja Peukaloisen retket, muutamia mainitakseni. Astrid Lindgreniä yritettiin hieman lukea, mutta pojilta tuli aika nopea tyrmäys sen rasistisesta ja lapsia vähättelevästä maailmankuvasta.
Virpi Karhu
Vasemmistoliitto
En osaa vielä 52-vuotiaanakaan nimetä lempikirjaa, koska niitä on niin paljon. On kirjoja, joihin tartun yhä uudelleen, luen pätkiä, joskus kokonaan. Esimerkiksi Pentti Saarikosken Euroopan reuna-teos on sellainen tai Rosa Liksomin yhden yön pysäkki.
Tällä hetkellä luen Johanna Laitilan teosta: Lilium Regale. Keskeneräisestä ei voi vielä lausua, mutta vaikuttaa kauniilta, jokainen lause on kuin helmipuro.
Pyysit vain yhtä kirjaa. Puristan sen tähän, vaikka kipeää tekee. Olen jo ensiteoksesta rakastunut Kjell Westön kieleen ja sen kuljettamiseen sivulta toiselle. Kun aloittaa lukemisen, haluaisi lentää, mutta on painettava jarrua, ettei nautinto ikinä päättyisi. Vastaan kaiken tuon pliirum plaarumin jälkeen: Kjell Westö, Rikinkeltainen taivas.
Jukka Ahokas
SKP
Viime vuosien kirjoista voimaikkaimman vaikutuksen on tehnyt Jack londonin rautakorko jossa oli historiaa rakastavalle myös tietoa viime vuosisadan alun kapitalismin ja imperialismin kehityksestä ja miten trustit ottivat valtaansa talouden.
Ari Sulopuisto
SKP
Anteeksi vaan, mutta ei miulla lempikirjaa ole. Tärkeitä kirjoja on useita. Ensimmäisenä muistin pinnalle pulpahtava on näköjään edelleen "Dersu Uzala."
Voi olla, että sen vaikuttavuus sekottuu samannimiseen elokuvaan -jonka jälkeen kirja taitaa olla tehtykin - mutta niin hienoa luontokuvausta en muualta muista. On toki Kuningaskalaa, Hyvästi Gulsarya jne. mutta jos joku piti nimetä, niin Dersu.
Jani Malmberg
IPU
Pidän sotakirjallisuudesta varsinkin Suomen oloista kertovia teoksia tykkään lukea. Itselläni on molemmat isopapat taistelleet kannaksella ja toinen palveli Suomen valtion salaisen sopimuksen myötä jopa SS joukkojen riveissä saatuaan erikoisjääkärikoulutuksen myöhemmin kaukopartiotoiminnassa.
Tämän vuoksi kiinnostukseni sotien käänteisiin lisääntyi jo nuoresta pitäen.
Yksi vahvoista lempikirjoistani on Väinö Linnan Tuntematon sotilas ja alkuperäis teos Sotaromaani.
Kirjasta sai hyvän kuvan pystyi samaistumaan sille aikakaudelle ja ymmärsin itsenäistymisen hinnan meille.
Sitten Sven Hasselin kirjoittama Rangaistuspataljoona oli mieluinen lukukirja, koska oma isopappa joutui sietämään ankaraa halveksuntaa ja kohtelua muukalaisen Saksan jääkärikoulutuksessa.
Näitä olen lukenut useastikin ne jaksaa kiinnostaa.
Leidin Kujanpää
Piraattipuolue
Suosikkini on Kuka minä olin?, jonka kirjoittaja on Max Ehrlih. Reincarnation of Peter Proud taitaa olla alkuperäinen nimi. Minusta tarina on mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu. Kun teoksen lukee useampaan kertaan, löytää siitä joka kerralla uusia sävyjä. Koska suosittelen kirjaa kaikille, en halua spoilata tarinasta mitään! Kokonaisuus on hyvin rakennettu ja eheä, kaappaa lukijan mukaansa!
Anni Teerikangas
Vihreät
Kurt Vonnegut — Ajanjäristys
Anton Meriläinen
Vasemmistoliitto
Henrikson Alf: Antiikin tarinoita 1-2
Tähän teokseen palaan aina uudelleen. Kirja tarjoaa seikkailun ja fantasian ystäville jännityselokuvan, jollaista harva oikeisiin tapahtumiin perustuva teos voi antaa. Itämaat, Hellas, hellenismi ja kreikkalais-roomalainen mytologia, vanha Rooma ja Rooman keisarikunta kuvataan jännittävästi ja huumorintajulla, yhteiskunnallista näkökulmaa unohtamatta.
Aino Akinyemi
Vasemmistoliitto
Viimeisin kirja joka kosketti syvästi, oli Riikka Pulkkisen Totta. Minua kiinnostaa erilaisten ihmisten elämäntarinat yleensä ja tässä pääsi kurkkaamaan tarinaan monen ihmisen silmälasien läpi ja kolmen sukupolven kautta. Kirjassa oli läsnä inhimillisyys ja armollisuus, jota todellisessa elämässä aika ajoin kaipaan.
Arto Lampila
Piraattipuolue
Sheena Iyengarn in teos The Art of Choosing
Se miten yksilöt tekevät valintoja elämässään vaikuttaa yhteiskuntaamme aivan tolkuttoman paljon. Kirja esittelee tiiviisti mielenkiintoisia tutkimuksia siitä miten ihmiset valintoja tekevät ja miten se heihin vaikuttaa.
Tuomas Ali-Hokka
Piraattipuolue
Lempikirjani on Sun Tzu, Sodankäynnin taito (jota yleensä kutsun nimellä "Sodan taito").
Sodankäynnin taito on hieno ja naseva kokoelma suoraviivaista ja vahvasti pragmaattista viisautta. Kirja ei ole missään tapauksessa ympäripyöreää lässytystä tai taivaanrannan maalailua. Kirjan viesti on universaali ja ajaton, mikä on hyvin kiehtovaa. Kaikissa johtamiseen tai kilpailuun liittyvissä tilanteissa voi hyödyntää sen oppeja. Eniten kuitenkin pidän kirjan kielestä, joka on helppotajuista ja yksinkertaisen kaunista. Kirja havainnollistaa siinä esitettyjä ajatuksia lyhyillä ja hyvin mielenkiintoisella esimerkeillä.
Irma Hirsjärvi
Vasemmistoliitto
Lempikirjani on edelleenkin Ursula K. Le Guinin teos The Dispossessed (suom. Osattomien planeetta. Se on viime vuosisadan jälkipuoliskon tärkein poliittinen utopia, ja yhä ajankohtaisempi sekä sen poliittisen että sen ekologisen näkökulmansa vuoksi.
Markus Ojala
Vasemmistoliitto
N. K. Jemisin - Broken Earth trilogia ( The Fifth Season, The Obelisk Gate ja The Stone Sky).
Muita merkittäviä: China Miéville - Iron Council, Ted Chiang - Stories of Your Life novellikokoelma ja Antti Hyry - Uuni.
Maria Ohisalo
Vihreät
Oon lukenut välissä muuta, mutta palannut aina välillä Haruki Murakamin 1Q84 -kirjaan ja pidän sen odottavasta ja erikoisesta tunnelmasta. Aina sitä lukiessa lähtee mielikuvamatkalle Japaniin.
Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa: