31.3.2019

POE! – Edgar Allan and the Psychobilly Ravens - Riihimäen teatteri


Kuva: Kari Paukola Kuvassa: Liisa Ruuskanen, Juha Ekola, Ismo Laakso

POE! – Edgar Allan and the Psychobilly Ravens herätti jo nimensä puolesta mielenkiinnon. Voisiko kyseessä oikeasti muka olla esitys joka yhdistelee Poen runoutta ja psychobillyä? No itseasiassa voi.

Riihimäen teatteri ja Näyttämö 3T kollektiivi tekivät aiemmin näytelmän The Grimm Book of Horrors, joka nyt nähdyn esityksen tavoin yhdisteli kauhuelementtejä teatteriin. Poe kuitenkin on yksi niistä modernin kauhun esi-isistä ja jatkumo Grimmin saduista Poen synkkään puoleen on osuva.

Näyttämöä hallitsee iso, puinen laatikko ja teatterisavu alkaa täyttämään tilaa. Laatikon reunat rysähtelevät voimalla lattiaan kuin jokin koputtaisi oveen vaativasti. Musiikki iskee tajuntaan hypnoottisella tavalla ja kaikki on hyvin poemaista.

Kuva: Aki Loponen / Pictuner Oy Kuvassa: Liisa Ruuskanen, Katja Peacock, Juha Ekola, Noomi Forslund ja Ismo Laakso

Näytelmä ei seurannut minkään tarkkaan rajatun juonen kulkuja vaan koin katsovani konsertin, tanssiesityksen ja teatterin anarkistista yhdistelmää. Onneksi musiikki ja laulu toimivat sillä siinä olisi ollut iso kompastuskivi. Iiro Ollilan säveltämä musiikki kaikui salissa persoonallisena ja toimi esityksen tukirankana kuten selkeästi oli suunniteltukin.

Villit tanssijat ja Poen tekstit loivat oikein mukavan synkän kokonaisuuden. Kuin jokin varietee-show, johon on vahingossa eksynyt kaupungin väärällä puolella. Poen kauhuelementit tulevat korostetusti esiin ja esitykselle onkin annettu 13 vuoden suositusikäraja. Itse suosittelenkin, että jo tuosta ikäluokasta lähtien kannattaa tuoda nuoria katsomaan esitystä, sillä ainakin minun 13-vuotiaaseen versiooni se olisi iskenyt lujaa. Jopa tähän muutaman vuoden vanhempaankin.

Esityksen lomassa vilahdellut Katja Peacock lukemassa Poen Ravenia oli elämys. Olen kuullut tästä rakastetusta runosta useita tulkintoja ja Peacock sai omaansa juuri sellaista karheutta mistä pidän.

Kuva: Aki Loponen / Pictuner Oy Kuvassa: Katja Peacock

Lisätietoa esityksestä löydät Riihimäen teatterin sivuilta täällä. Tämä esitys on viihdyttävä ja toimii varmasti vaikka Poen tuotantoon ei olisi ikinä tutustunutkaan. Silkkana konserttina ilta on toimiva. Kannattaa myös huomioida, että esityksessä käytetään sekä suomea että englantia.


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti