4.12.2017

Pekka Kauhanen ja Ola Kolehmainen HAMissaHAM-Helsingin uusissa näyttelyissä Kauhasen veistokset ja Kolehmaisen valokuvat luovat erilliset, mutta etäästi keskustelevat kokonaisuudet, joissa eläväiset veistokset ja jylhät valokuvat molemmat leikittelevät valolla ja varjolla. Kauhanen on nyt esillä myös Kasarmitorilla 30.11.2017 julkistetun Talvisodan kansallisen mustomerkin myötä, joka on liitetty osaksi HAMin julkisen taiteen kokoelmaa.

Ola Kolehmainen on käyttänyt aiemmin valokuvissaan materiaalina nykyaikaista arkkitehtuuria, mutta nyt katse on käännetty historiallisiin ja koristeellisiin palvonnan paikkoihin. Valokuvasarja Pyhiä tiloja käsittää vanhoja kirkkoja, synagogia ja moskeijoita. Näyttelyn 28 teoksesta 19 on esillä ensimmäistä kertaa. Pelkästään lupien saaminen tilojen kuvaamiseen on ollut pitkä prosessi ja kuvien ottaminen vei aikaa neljä vuotta. Jokainen on kohde on kuvattu tarkasti ennalta suunniteltuun vuorokaudenaikaan ja vuodenaikaan.

Valokuvia katsellessa tulee pohdittua uskontojen näennäisen erilaisia historioita, jotka kuitenkin ovat monella tapaa lähes identtisiä. On mielenkiintoista nähdä juuri se yhtänäisyys kuvien välillä. On hankala ajatella kuvia katsellessa, että kyseessä on uskonnollisia tahoja, jotka pitävät itseään niin erilaisina, että se on johtanut surullisiinkin lopputuloksiin.

Ola Kolehmainen: Hagia Sophia 537AD III, 2014

Kuvat ovat värikkäitä ja täynnä pieniä yksityiskohtia, mutta todella rauhallisia. Ne ovat kokemus, jota vahvistaa Berliinissä työskentelevien arkkitehtien Matthias Sauerbruchin ja Louisa Huttonin luoma tila värikkäine seinineen sekä säveltäjä Petros Paukkusen ääni-installaatio.

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan kirja Ola Kolehmainen - It's all one history, (almost), jonka tekstit ovat laatineet Mark Gisbourne ja näyttelyn kuratoinut Claire Gould.

Ola Kolehmainen, HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila ja Pekka Kauhanen keskustelevat näyttelyistä

Pekka Kauhanen on tuttu nimi monista julkisista taideteoksista ympäri Suomea. Tennispalatsin suurta näyttelytilaa hallinnoi tällä kertaa jättimäisen Talvisodan kansallisen muistomerkin kipsimalli. Vaikka kyseessä on sinänsä pelkkä työvaihe, niin se toimii jo teoksena itsenäänkin ja tarjoaa todella selkeän kuvan tämän kokoluokan teoksen luomiseen.

Pekka Kauhanen: Talvisodan kansallinen muistomerkki, 2015 (kipsimalli 1:1) © Talvisotayhdistys ry / Kuva: Hanna Kukorelli

Kauhasen humoristiset hahmot valtaavat tilan pienemmässäkin muodossa. Ne tulevat vastaan yksitellen ja välillä jonossa, jossa enemmän ja vähemmän abstraktit hahmot marssivat. Mikko Orasen ja Klas Fontellin kuratoima näyttely on sanalla sanoen hauska. Hahmoissa on jotain niin elävää, enkä osaa sanoa mistä se tunne syntyy. Pienet yksityiskohdat eleissä, asennoissa ja mielettömissäkin ratkaisuissa tekevät niistä omia persooniaan, joihin kannattaa käydä tutustumassa.


Näyttelyt ovat nähtävissä HAM Helsingin taidemuseossa 6.12.2017 - 4.3.2018. Lisätietoja löytyy HAMin sivuilta täältä.Katso myös:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti