31.12.2017

Neil Gaiman - Norse MythologyNeil Gaiman on aina kuulunut suosikkeihini. Sandmanit tuli luettua useita kertoja läpi nuorena ja useimmat kirjatkin tehneet lähtemättömän vaikutuksen. Koko pohjoisen mytologia on itselleni jokseenkin kiinnostavaa, mutta enpä välttämättä olisi tähän kokoelmaan tarttunut ilman Gaimanin nimeä kannessa.

Norse Mythology on kokoelma myytillisiä tarinoita, jotka Gaiman tavallaan kertoo uudelleen. Thor, Odin, Loki ja kumppanit ovat jo tuttuja hahmoja useimmille ja vaikka tarinat ovat uusia, niin ne pohjaavat vanhaan ja hahmoja on kohdeltu kunnioituksella.
Neil Gaiman

Gaiman kertoo kirjan esittelyssä, että tämän ensikosketus pohjoisen myytteihin ja Asgardiin oli nimenomaan Jack Kirbyn sarjakuvat. Näin myös itselleni. On huvittavaa miten Marvelin sarjakuvien kuvitus tulee aina mielikuviini kun puhutaan näistä vanhoista tarinoista.

"The World is a flat disk, and the sea encircles the perimeter. Giants live at the edges of the world, beside the deepest seas.To keep the giants at bay, Odin and Vili and Ve made a wall from Ymir's eyelashes and set it around the middle of the world. They called the place within the wall Midgard."

Myytit ovat kiehtovia, koska niissä kaikki säännöt voidaan heittää menemään. Myytit ovat alkutarinoita, niissä luodaan uusia sääntöjä sitä mukaan kuin tarina etenee. Maailma syntyy tarinan ehdoilla eikä päinvastoin.

Tästä myyttien tarjoamasta tarinallisesta runsaudensarvesta Gaiman osaa ammentaa loistavasti. Novellit ovat täynnä pieniä ja suuria oivalluksia, juonia, kepposia ja suureellisia kalajuttuja.

Kirjan maailmassa olutta kuluu järvikaupalla ja härkiä syödään laumoittain. Liioittelua ei ole edes enää olemassa. Erityisesti pidin miten hauska kirja olikaan. Etenkin jos vanhat myytit ovat tuntuneet kuivahkoilta, niin tässä on erinomainen esittelyteos niiden maailmaan.


Norse Mythology, Neil Gaiman, 2017, W. W. Norton & Company


Katso myös:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti