21.1.2017

Tiitu Takalo
Tiitu Takalo on Tamperelainen sarjakuvataiteilija, jonka tuotanto kattaa useita sarjakuvalehtiä- ja albumeita. Kun puhutaan suomalaisesta sarjakuvasta, niin Takalon nimi pompahtaa varmasti nopeasti keskusteluun. Tämä on suomalaisen sarjakuvan vaikuttaja niin käsikirjoittamisen, piirtämisen kuin pienkustantamisenkin alalta. Siksi olikin ilo kuulla tämän olevan tuorein Puupäähattu-palkinnon voittaja.

Sarjakuva on Suomessa verrattain arvostettu taiteenlaji, vaikka varsinaiseen apurahatulvaan eivät tekijät joudu hukkumaan. Piirit ovat kentän sisällä pienet, mutta tekijöitä on kiitettävästi. Jokainen tuntuu panostavan taiteeseensa tosissaan ja kun kuljet vaikka sarjakuvafestareiden pienlehtitaivaan läpi, voi nähdä omin silmin miten rikas kulttuuri on kyseessä.

Kaikista Suomen sarjakuvataiteilijoista juuri Tiitu Takalon tyyli puhuttelee minua erityisellä tavalla. Pidän vahvasta tussin käytöstä kun lopputulos on kuitenkin elävän ja herkän tuntuinen. Pidän myös siitä, että välillä joutuu ihan pysähtymään miettimään miten jokin tietty ruutu onkaan piirretty. Takalon sarjakuvat ovat pieniä matkoja niin tarinoilta kuin kuviltaankin.


Takalon sarjakuvien aiheet pysyttelevät usein melko arkisessa elämässä (verrattuna ainakin joihinkin suuriin avaruusseikkailuihin). Usein seurataan tietynlaisia kasvutarinoita. Feministinen ote on vahvasti läsnä ja sukupuoliroolit ovat moninaisia ilman turhan alleviivavia tarinoita. Takalon sarjakuvissa ihmisten moninaisuus on normaalia.Takalon tuotannosta niitä henkilökohtaisia lemppareitani ovat sarjakuvat Kehä, Jää ja Minä, Mikko ja Annikki. Etenkin jälkimmäinen teki suuren vaikutuksen tarinallaan, jossa elämä kiinteistön kunnostamisen keskellä nivoutuu laajempaan Tampereen historiaan. Itse kirjan kuvat ovat pieniä taideteoksia.

Piirtäminen on leikittelyä mustalla ja valkoisella ja tämän yksinkertaisen perusteen hallinta tekee Takalon teoksista minulle nautittavia. Suosittelen tutustumaan tämän teoksiin. Hyvään alkuun pääsee esimerkiksi Tiitu Takalon kotisivuilla täällä.


Takalon sarjakuvablogissa täällä, on alkanut Memento mori -niminen jatkosarjis, jossa Takalo käsittelee kokemuksiaan saatuaan aivoverenvuodon vuoden 2015 lopulla.


1 kommentti:

  1. Olen niin kokematon sarjakuvien maailmassa (vaikka ne kiinnostavat kovasti) että vinkkejä kaipaankin. Kiitos vinkkiesi, nyt tiedän mitä kirjastosta lainaan! <3

    VastaaPoista