11.1.2017

KonMari - siivouksen elämänmullistava taika


Marie Kondo

KonMari on japanilaisen oganisoinnin konsultin Marie Kondon kehittämä metodi, jolla luodaan ympäristöön rauhallista järjestystä. Kyse ei ole vain tavaroiden paikoilleen laittamisesta vaan kokonaisvaltaisesta elämänhallinnasta sukkalaatikkojen ja sohvapöytien kautta. Kuten Marie Kondo kirjoittaa: "varsinainen elämäsi alkaa, kun olet saanut kodin järjestykseen". Kirja antaa isoja lupauksia, mutta olen hieman skeptinen siitä miten niitä lunastetaan.

Marie Kondon metodi kuulostaa hyvälle. Se kuuluisa maalaisjärki sanoo, että nyt ollaan oikeilla jäljillä, sillä Kondo kuvailee juuri sinun kotiasi ja huomaat tunnistavasi sen. Salaisuus on siinä, että emme ole yksilöllisiä lumihiutaleita. Olemme lopulta yhdeksi sulautuvaa massaa, jonka tavoista Kondon kaltaisten ihmisten on helppo johtaa universaaleja totuuksia.

Tottakai sinulla on laatikko, johon kertyy sekalaista tavaraa (eli komonoa). Laitat ehkä sukkasi rullalle kaappiin ja varmasti säilytät vaatteita, joita et ole käyttänyt pitkään aikaan. Sinä toimit väärin. Sukkasi vihaavat sinua, koska et anna niille lepoa ja sotkuinen asuntosi on pahimmillaan syy ylipainoon ja iho-ongelmiin. Anna Marie Kondon auttaa sinua.

Poimi tavaroitasi yksitellen käsiisi ja kysy itseltäsi tuoko se sinulle iloa. Jos vastaus on ei, niin kiitä tavaraa ja luovu siitä. Tavaroille, jotka jäävät, sinun tulee yksinkertaisesti etsiä oma paikkansa.

Olen samaa mieltä Marie Kondon kanssa. Järjestyksen luominen ympäristöön luo mielenrauhaa ja sitä kautta hallinnan tunnetta ja periaatteessa siis parempaa elämääkin. Rakastan kirjahyllyni siistejä rivejä ja lattioilla vallitsevaa tyhjää tilaa. Kun laitan laatikoita järjestykseen, on se minulle kuin meditaatiota.

Marie Kondo kuitenkin haluaa minun tunkevan rakkaat kirjani kaappeihin pois silmistä. Niiden lukumäärää pitäisi vähentää ainakin kolmenkymmenen tietämille ja loput rakkaat ystäväni minun tulisi vain hylätä. Minä en myöskään halua järjestellä kyniäni vierekkäin vaan nautin siitä, että ne lojuvat laatikossa sekaisin ja kun otan uutta kynää, niin on aina yllätys mikä käteeni osuu. En halua myöskään järjestystä, joka on kaikilla muilla, vaan haluan luoda ympäristöstäni omani. KonMari ei ole yksityistä vaan universaalia. Tasapaksua.

On ironista, miten tämä harventamisen mestari ei ole onnistunut harventamaan omaa kirjaansa. Jos kirjan jaottelisi muutamaan yleihyödylliseen ohjeeseen, olisi se paljon järkeenkäyvämpi. Nyt ohjeet jaotellaan yhä uusiin alakategorioihin, jotka menevät niin yksityiskohtaisiin neuvoihin, että kirjan universaalinen luonne kääntyy itseään vastaan.

Olen samaa mieltä järjestyksen rauhaa tuovasta voimasta, mutta vain ihmisen omilla ehdoilla. Se, että nostat esineen ja kysyt tuoko se iloa ei ole riittävä kriteeri. Esineet voivat esimerkiksi olla ryhmiä esineitä. Tuoko esimerkiksi jokin yksittäinen John Irvingin heikompi teos minulle iloa? Ei se tuo. Mutta se on osa tuon mainion kirjailijan teosten sarjaa, ja ansaitsee paikkansa hyllyssäni. En minä pidä kaikkia lasteni piirustuksiakaan mestariteoksina, mutta ne ansaitsevat paikkansa työpöytäni kätköissä ja tulevat aina ansaitsemaankin.

KonMari antaa paljon ideoita, jos kotisi on vaipunut sekamelskan tilaan. Se muistuttaa, että järjestys ei ole vain käytännön kysymys, vaan vaikuttaa suoraan hyvinvointiin. Tulee kuitenkin muistaa, että moni Marie Kondon näkemys edustaa hyvin tiettyä maailmankuvaa, joka ei välttämättä edusta omaasi. Absoluuttinen totuus kodin järjestyksestä on paradoksi, jota tämä kirja ei, rivien väleissä annetuista lupauksistaan huolimatta, kyennyt tarjoamaan.

Marie Kondo, 2015, KonMari - siivouksen elämänmullistava taika, Bazar


3 kommenttia:

  1. Hyvin olet saanut kirjoitettua tästä. Ostin tämän äidilleni joululahjaksi ja ajattelin ehkä itsekin lukea jossain välissä, mutta toisaalta. Pidän kodista juuri sellaisena kun itse sen toivon olevan, enkä halua kaiken olevan organisoitua, enkä myöskään luopua kaikesta vaan sillä perusteella tuottaako se iloa. Aika moni juttu on tarpeellinen, vaikkei se varsinaista iloa tuottaisikaan.
    Itsekin rakastan järjestystä tiettyyn pisteeseen asti. Sen takia vähän väliä kirjahyllyäkin järjestän. Saatan tämän lukea, mutta käytäntöönottaminen voi sitten olla eri asia. Järjestyksen osaan luoda omin päin. Olen kuullut joidenkin heittäneen liikaa tavaraa pois Konmarin myötä. Meillä tuskin siitä olisi pelkoa, sillä 55 neliöiseen kaksioon ei edes älyttömästi mahdu turhaa tavaraa - vaikka onhan sitä aina vähän liikaa.
    Tiia

    VastaaPoista
  2. Minusta Kondon kirjaa oli hauska lukea. Sain siitä uusia ideoita, vaikken pannutkaan kaikkea kerralla uusiksi. Eniten pidän ajatuksesta pysähtyä yhden tavaran luo kerrallaan ja pohtia, mihin minä sitä tarvitsen tai pidänkö siitä. Työpöytäni on yhtä suloisen sotkuinen kuin aina ennenkin, sille en ole tehnyt mitään. Sotkuisessa pöydässä on jotenkin luonnetta. Se inspiroi.

    VastaaPoista
  3. Luin tämän kiinnostuksesta, mutta kirja tuntui olevan pelkkää puppua. Se oli niin yliampuva! Ja runsas, vaikka muutamalla sivulla olisi jo saanut ytimen selväksi.

    MUTTA yhtä asiaa Kondon kirjassa ja metodissa täytyy kiittää: karsimisohjeita. Siis sitä, että kaikki samanlaiset tavarat pitää koota pinoksi kaikista huoneista ja kaapeista, ja karsia vasta sitten. Ei huone tai kaappi kerrallaan, vaan tavararyhmä kerrallaan. Kokeilin sitä ja se kyllä toimi! :)

    VastaaPoista