15.7.2016

Tiaisten salainen elämä
Luonnontieteet noin periaatteessa kiinnostavat minua jonkin verran. Luen uutisia universumista ja tieteestä mielelläni ja ihan tuo luonto eläimineen ja kivineen (ja mitä siellä nyt onkaan) kiinnostaa toki. Yllätin kuitenkin itseni kun poimin lukupinoon kirjan tiaisista. Siis niinku kirja jostain hiton linnuista ja niiden elämästä.

Kiinnostuksen herätti tuo salaperäinen nimi. Tiaisilla on salattu elämä? Tästä minun täytyy kuulla. Norjalainen tietokirjailija Andreas Tjernshaugen onkin tosiaan uppoutunut aiheseen ja täytyy myöntää, että tiaiset osoittautuivat yllättävän mielenkiintoisiksi otuksiksi.

Kirja on rakennettu hieman erilailla kuin perinteinen akateeminen teksti. Se on puoliksi luonnontiedettä ja puoliksi Tjernshaugenin päiväkirjamaisia pohdintoja. Tämä tekee kirjasta viehättävän kaverin kesäkahviloihin. Tiaiset ovat viihdyttäviä!

Tiesitkö esimerkiksi, että tiaisilla on hillittömiä kolmiodraamoja parisuhteissaan, tai että niiden höyhenet loistavat oikeasti ultraviolettina, tai että niiltä voi löytää hyvinkin yksilöllisiä persoonallisuuksia?

Niiden tarkkailuun on käytetty paljon aikaa ja energiaa niin tässä kirjassa kuin muidenkin tutkijoiden toimesta. Tämä energia välittyy lukijalle ja aiheesta aidosti välittää. Olemme Tjernshaugenin mukana kun tämä lähtee aamulla lenkille tai kun tämä innostuu jostain uudesta pienestä yksityiskohdasta tiaisten elämässä. Ei tämä ole vain kirja linnuista vaan ihmisen halusta ymmärtää ympäristöään.

Välillä Tjernshaugen saattaa ilmoittaa, että tänään ei napannut tarkkailla fögeleitä vaan lähdettiin vain nauttimaan luonnosta. Paljon tätä välittömämmäksi ei suhdetta kohteeseensa voisi saada. Hauska kosketus perusarvojen kunnioittamiseen näinkin yksinkertaiselta tuntuvan aiheen kautta.

Itse kirja on tyylikkään näköinen ja sisältää useita värikuvia, niin valokuvina kuin piirrettynäkin. Faktat ja henkilökohtaisempi pohdinta kulkevat tasaisesti käsi kädessä ja kirja on järkevästi jäsennelty osiin. Lukukokemuksesta jää maukas, raikkaan multainen jälkimaku.

Onneksi siis luotin vaistooni ja poimin käsiini kirjan, joka ensivaikutelmaltaan vaikutti "vain" kirjalta linnuista. Sain paljon enemmän kuin toivoinkaan. Jos en karsastaisi sellaista termiä kuin "kesäkirja", niin sellaiseksi suosittelisin tätä. Ulos luontoon lukemaan ja kuuntelemaan tiaisia.


Tiaisten salainen elämä, 2016, Andreas Tjernshaugen, Atena, arvostelukappale


3 kommenttia:

 1. Kirjan nimi on kyllä kiinnostuksen herättävä eli taitaa tämä päätyä omalle lukulistalleni.

  VastaaPoista
 2. Thanks a lot for reviewing my book! All the best from Andreas

  VastaaPoista
 3. Anonyymi2/8/16 00:24

  Kirja laitettu kirjastosta varaukseen.

  VastaaPoista