26.4.2015

Leena Krohn - ErehdysLeena Krohn, Erehdys, 20015, Teos


Tämä oli hyvä kirja. Se täytyy ihan ensimmäisenä sanoa. Leena Krohnin tekstiä on ilo lukea. Se on mutkatonta, vapaata ja oivaltavaa. Kirja on kaikessa lyhykäisyydessään nopeasti luettu, mutta itse lukukokemus jää elämään pitkään.

Kirjan keskiössä on kirjailija E, joka matkustaa kirjailijatapaamiseen lukemaan novellejaan oudon hyökkäävälle yleisölle. Jo automatkalla asiat tuntuvat menevän pieleen ja kirjailija E joutuu pohtimaan onnettomuuden ja ihmeen käsitteiden samankaltaisuutta. Kuin ne olisivat saman kolikon eri puolia.

Tapaamisessa E ryhtyy lukemaan novellejaan, jotka myös lukija pääsee siinä sivussa kuulemaan. Luemme siis tarinaa siitä miten joku lukee tarinoita. Tämä hauskalla tavalla korostaa kertojan ja vastaanottajan välistä suhdetta ja mielestäni asettaa lukijan vastaanottavaisempaan tilaan. Emme ole myöskään lukijana enää yksin vaan tarinoita kuuntelevat myös ne kaikki ihmiset siellä kirjailijatapaamisessa. Me emme vain pääse puolustamaan kirjailijaa kun tälle ollaan tarpeettoman ilkeitä.

Tarinat vaihtelevat hieman tyyliltään, mutta niissä toistuvat useasti samat teemat. Muisti, todellisuuden luonne, massan mukana kulkeminen ja kirjoittaminen esimerkiksi nousevat tarinoista esiin.

Välillä tyylilaji tuntuu lähes muuttuvan scifiksi. Pienet yksityiskohdat paljastavat, että nyt esimerkiksi liikutaan jossain tulevaisuudessa ja välillä tarinat ottavat myös vahvoja elementtejä fantasian puolelta. Vaikka ympäristö tuntuu tutulta, niin tarinoissa on vahva sadunomainen takavire kun kohtaamme esimerkiksi mystisesti katoavia kauppoja, itsestään muuttuvia pienoismallimaisemia tai selittämättömiä valopalloja. Kirja tuntuukin teemoiltaan hyvin kansainväliseltä vaikka kaikkea alleviivaakin tietynlainen suomalainen tragikoominen kerronnan tyyli. Mieleen tulee esimerkiksi Haruki Murakamin novellien tyyli.

Tämä kirja on lyhyt ja nopealukuinen, mutta vaatii lukijalta valppautta. Monet teemat ovat hienovaraisia ja tarjoavat lukijalle oivalluksen ilon kun huomaa mistä kirjailija todella puhuu.

Erehdys ilmestyi juuri maaliskuussa ja se on saanut ilmeisen hyvän vastaanoton niin kriitikoilta kuin bloggareiltakin. Blogimaailmassa Erehdyksestä kirjoitettiin muun muassa blogeissa Reader, why did I marry him?, Ilselä ja Levoton Lukija. Edellämainituissa blogeissa käsitellään hieman syvemmin teosta, johon ajattelin kirjoittaa vain tämän pienen muistutuksen, että jos kirja tulee jossain vastaan, niin siihen todella kannattaa tarttua.
2 kommenttia:

  1. Tämä pitää ehdottomasti lukea! :)

    VastaaPoista
  2. Luin tällä viikolla tämän kirjan ja täytyy yhtyä kehuihin. Pidin kirjasta. Vaikea uskoa, että kirjailija on suomalainen.

    VastaaPoista