25.8.2021

Trick Mirror: Reflections on Self-Delusion - Jia Tolentino




Trick Mirror: Reflections on Self-Delusion on kokoelma esseitä, joiden punainen lanka liikkuu jossain milleniaalien kokemusten, feminismin, megakirkkojen, huumeiden ja populaarikulttuurin maailmoissa. 

Jia Tolentino on filippiiniläis-amerikkalainen kirjailija, jonka tekstejä on julkaistu lukuisissa trendikkäissä julkaisuissa niin netissä kuin lehdissäkin. Tällä tuntuu olevan erityisen tarkka ja älykäs ääni, joka resonoi vahvasti kenen tahansa nykyaikaa seuraavan lukijan sisällä.

"I have felt so many times that the choice of this era is to be destroyed or to morally compromise ourselves in order to be functional—to be wrecked, or to be functional for reasons that contribute to the wreck."

Jia Tolentino - Kuva: Molly Matalon for Rolling Stone


Tolentino kirjoittaa internetistä ja siitä miten huolettomuuden, kauneuden ja onnellisuuden esittäminen avatarien kautta. Tuntuu, että tuo teema on loppuun kaluttu vain muutaman viime vuoden aikana, mutta Tolentino pitää keskustelua yllä henkilökohtaisella otteella ja tuntuu, että tämä tarjoaa aidon kurkistuksen sinne milleniaalien maailmaan. 

Tolentino kirjoittaa Instagramin vaikuttajista, jotka ovat hiljattain alkaneet murtautua ulos odotetuista rooleista, mutta joiden vastarinta tuntuu lopulta triviaalilta.

"The anti-Instagram statement is now a predictable part of the model/influencer social media life cycle: a beautiful young woman who goes to great pains to maintain and perform her own beauty for an audience will eventually post a note on Instagram revealing that Instagram has become a bottomless pit of personal insecurity and anxiety. She'll take a weeklong break from the social network, and then, almost always, she will go on exactly as before. Resistance to a system is presented on the terms of the system. It's so much easier, when we gain agency, to adapt rather than to oppose."

Lattea kapina sosiaalista mediaa vastaan sosiaalisessa mediassa tuntuu aiheena varmasti liiankin tutulta useille ja Tolentino osuu hermoon tässä ajassa. Kyseessä on lähes kiusallinen itsereflektion maailma, jossa Tolentino tuntuu kuitenkin liikkuvan natiivisti.

Tolentinon omat kokemukset megakirkon kasvattina, huumeiden parissa ja tosi-television maailmassa ovat kiinnostavia, mutta erityisen kiinnostavaa on tämän tapa katsoa maailmaa juuri aikansa ihmisenä. Miten tämä elää maailmassa, jossa vallan ottaminen itselleen naisena nähdään sekä vapauttavana että "ilkeänä" tekona. 

Miten juuri tässä ajassa on oltava valmis näyttäytymään maailmalle öykkärinä ja tilan ottajana, jotta todellinen vapaus ja tasa-arvo toteutuisi myöhemmin. Tämä tuntuu raskaalta taakalta kokonaiselle sukupolvelle ja esseissään Tolentino tuo sen hienosti esiin niin Britney Spearsin holhouksen kuin Trumpin aikakauden kauhujenkin kautta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti